Какво е това bitcoin – обяснение на достъпен език!

04.04.2014

bitcoin – що за щуротия пък е това? Ако сте живели под камък през последните година и нещо, откакто дори нашите медии се разшумяха по темата, следващата статия е за вас. Още нещо – моя милост следи темата доста от преди това и е забелязал, че материята е доста специфична и рядко се намира обяснена на нормален човешки език информация.

BitcoinByPopMap

И тъй, що е то? Ами… накратко, виртуална валута! Създадена като концепция от американски програмист-пенсионер от японско потекло, именуващ се Сатоши Накамото. До съвсем скоро се смяташе, че това е псевдоним заради особеностите на японския език (конкретното име се състои от думите satoshi – “мъдър”, naka – „свързан“ и moto – „произход“). Преди месец и половина обаче, известното американско списание Newsweek издири и интервюира скромния човек, който всъщност стои зад един от най-големите феномени в съвременното банкиране.

Как така „виртуална валута“, ще попитате. Много просто – виртуална, защото не съществува физически; валута, защото можете да си купувате неща с нея и като всяка друга парична единица е обезпечена с някакъв ресурс. За разлика от хартиените си събратя, чиято стойност се основава на количеството злато във Форт Нокс, например, при bitcoin (името на самата валута се пише с малка буква, с голяма се указва технологията зад нея) курсът се определя от… изчислителна мощ. Това е свързано с начина, по който се добива валутата и ще ви стане ясно в следващия абзац.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Константин НиколовТри дена вече младите дружини Ректората бранят…28.10.2013

Още от Под Моста

Деница ДимитроваМежду Холивуд, Бродуей и Уест Енд: театралните роли на филмовите звезди, за които не сте знаелиКино