Димитър Запрянов с дебютен роман

13.07.2016

BookВ родната литература изгрява нов автор – Димитър Запрянов, чийто дебютен фентъзи роман, наречен „Кръстопът”, излезе преди няколко дни от печат.

В същината си тази книга прави впечатление още преди читателят да разлисти страниците, тъй като представлява амбициозен проект. Освен, че Запрянов е предпочел „ърбън” фентъзи жанра, който макар и добре утвърден у нас от серия талантливи автори, е все още далечен на масовия български читател. Друго, с което впечатлява е и обемът на „Кръстопът”. Книгата е цели 556 страници и освен, че струва 17 лв, не може да бъде намерена по книжарниците. Единственият начин човек да се сдобие с нея е лична връзка с автора чрез социалната мрежа „Фейсбук” или страницата на романа. Макар издаването на дебютна книга в такъв обем да е рисково начинани, има надежда Димитър Запрянов да намери своите читатели. В интернет авторът вече е пуснал откъс от творбата си, който може да бъде прочетен свободно.

Историята на „Кръстопът” разказва Гарет, чийто спокоен и социално немощен живот бива смущаван от странни, плашещи сънища, изпълнени със същества окъпани в бяла светлина. Постепено главният герой бива обсебен от случващото се в главата му, докато една вечер разбира, че всъщност създанията не са плод на въображението му, а са съвсем реални.

И тогава приключението на Гарет започва. Досегашното му еднообразно битие бива заменено от странни събития, като неочаквано озоваване на непознато пустинно място, което героят тепърва ще трябва да обиколи и изследва. Докато опастностите започват постепенно да дебнат отвсякъде…

Откъм сюжетна гледна точка „Кръстопът” предлага много динамика и действие, а от публикувания откъс в интернет може да се съди, че авторът има много свежи идеи. Така нареченото „ърбън” фентъзи е изключително популярно сред кинолюбителите и постепено набира мощ. И ако почитателите на жанра се обърнат и към книгите, особено тези от български автори, Димитър Запрянов ще има голям шанс да постигне успех и да се задържи в родното литературно пространство.

Author

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваHighlights: Какво да правим в последния уикенд на август в града23.08.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE