Ембиънт – усещане за музика или музика за усещане?

09.02.2016
https://www.flickr.com/photos/makelessnoise/; https://www.flickr.com/
Снимка: Flickr

Едва ли всеки може да даде веднага точно определение на чувството, когато слуша ембиънт музика. Този често подценяван музикален жанр е толкова привлекателен и сложен, колкото и изглежда прост на пръв поглед. Дори и онези от Вас, които не са слушали такава музика досега или не са съзнавали, че го правят, най-вероятно ще оценят следващите няколко параграфа. Прочетете ги внимателно и ги имайте предвид при следващата среща с тази наистина завладяваща музика.

Ембиънт е от онези екзотични жанрове, в които просто се влюбваш, ако успееш да прихванеш усещанията, които той предава. Това е музика, в която основната цел не е самата музика, а придаването на различни усещания. Много често слушателите обичат да се обръщат към него и точно с такива определения – атмосферична музика, музика за четене, музика за релаксиране и други. Но това съвсем не изчерпва не само многообразието и възможностите на творенията.

Основното в този жанр е създаването и поддържането на атмосфера – използване на различни видове звуци, мелодии и тонове за тези специфични усещания. Поради тази причина има и много разновидности – dark (мрачен), space (космически), drone и други.

Най-хубавото от всичко е, че всяко едно изживяване е различно. Почти всички творци използват съвременни синтезатори и сложни техники за въвеждане на различни филтри и модулации, които създават наистина уникален звук. Понякога дори е трудно да се определи източникът на тоновете – дали става дума за музикален инструмент, за стар аналогов синтезатор или за нещо, което дори и съзнанието не може да опише.

Искам да Ви разкажа и за самото усещане, когато за първи път се впуснете в неописуемите звуци на тази музика. Първата среща винаги се свързва с въведението в изграждащата се атмосфера. Това е стъпката на нагаждане на сетивата, мислите и въображението към звуковите картини на музиката. Бавно и постепенно започвате да си представяте какво композиторът и звуците искат да ви дадат.

https://www.flickr.com/photos/geezaweezer/; https://www.flickr.com/
Снимка: Flickr 

Например чувате шум от вълни с ехо ефект. Потапяте се, почвате да си мислите – това синтезиран звук ли е; природен източник ли е, или са просто генерирани тонове, създадени от машината?

Не можете да отговорите, но продължавате да слушате. В един момент вече мислите са Ви отвели отвъд необходимостта за анализиране на звуците и техния източник. Точно в това се крие и красотата на музиката – не можете да отгатнете точно откъде се появяват те, а се носите по усещанията, които звуците предизвикват.

Основен похват в ембиънт композирането е наслояването и филтрирането на слоевете. Това е похват, който не само уплътнява, но и допринася за богатството на жанра. Наистина, вслушайте се във всяко едно произведение и се опитайте да нарисувате музиката. Използвайте различен цвят за всеки различен източник на звуци, тънки и дебели линии на четка за амплитудата и честотата. Ще получите наистина фантастични рисунки, които не само удивляват, но и носят душата на емоцията.

Искате ли да се чувствате завладени? Не в епични пропорции като месите на Бах или оперите на Вагнер. А от съвременна, по-скоро експериментална и завладяваща чувствата музика. Опитайте ембиънт, той е толкова достъпен и вдъхновяващ, че дори няма да усетите как е минало времето.

Автор: Мартин Белтов

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование