Ембиънт – усещане за музика или музика за усещане?

09.02.2016
https://www.flickr.com/photos/makelessnoise/; https://www.flickr.com/
Снимка: Flickr

Едва ли всеки може да даде веднага точно определение на чувството, когато слуша ембиънт музика. Този често подценяван музикален жанр е толкова привлекателен и сложен, колкото и изглежда прост на пръв поглед. Дори и онези от Вас, които не са слушали такава музика досега или не са съзнавали, че го правят, най-вероятно ще оценят следващите няколко параграфа. Прочетете ги внимателно и ги имайте предвид при следващата среща с тази наистина завладяваща музика.

Ембиънт е от онези екзотични жанрове, в които просто се влюбваш, ако успееш да прихванеш усещанията, които той предава. Това е музика, в която основната цел не е самата музика, а придаването на различни усещания. Много често слушателите обичат да се обръщат към него и точно с такива определения – атмосферична музика, музика за четене, музика за релаксиране и други. Но това съвсем не изчерпва не само многообразието и възможностите на творенията.

Основното в този жанр е създаването и поддържането на атмосфера – използване на различни видове звуци, мелодии и тонове за тези специфични усещания. Поради тази причина има и много разновидности – dark (мрачен), space (космически), drone и други.

Най-хубавото от всичко е, че всяко едно изживяване е различно. Почти всички творци използват съвременни синтезатори и сложни техники за въвеждане на различни филтри и модулации, които създават наистина уникален звук. Понякога дори е трудно да се определи източникът на тоновете – дали става дума за музикален инструмент, за стар аналогов синтезатор или за нещо, което дори и съзнанието не може да опише.

Искам да Ви разкажа и за самото усещане, когато за първи път се впуснете в неописуемите звуци на тази музика. Първата среща винаги се свързва с въведението в изграждащата се атмосфера. Това е стъпката на нагаждане на сетивата, мислите и въображението към звуковите картини на музиката. Бавно и постепенно започвате да си представяте какво композиторът и звуците искат да ви дадат.

https://www.flickr.com/photos/geezaweezer/; https://www.flickr.com/
Снимка: Flickr 

Например чувате шум от вълни с ехо ефект. Потапяте се, почвате да си мислите – това синтезиран звук ли е; природен източник ли е, или са просто генерирани тонове, създадени от машината?

Не можете да отговорите, но продължавате да слушате. В един момент вече мислите са Ви отвели отвъд необходимостта за анализиране на звуците и техния източник. Точно в това се крие и красотата на музиката – не можете да отгатнете точно откъде се появяват те, а се носите по усещанията, които звуците предизвикват.

Основен похват в ембиънт композирането е наслояването и филтрирането на слоевете. Това е похват, който не само уплътнява, но и допринася за богатството на жанра. Наистина, вслушайте се във всяко едно произведение и се опитайте да нарисувате музиката. Използвайте различен цвят за всеки различен източник на звуци, тънки и дебели линии на четка за амплитудата и честотата. Ще получите наистина фантастични рисунки, които не само удивляват, но и носят душата на емоцията.

Искате ли да се чувствате завладени? Не в епични пропорции като месите на Бах или оперите на Вагнер. А от съвременна, по-скоро експериментална и завладяваща чувствата музика. Опитайте ембиънт, той е толкова достъпен и вдъхновяващ, че дори няма да усетите как е минало времето.

Автор: Мартин Белтов

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование