Филмът „Никой“ с премиера в НДК

01.06.2016
Източник: http://www.ndk.bg/news/provokativniyat-nikoy-s-premiera-v-zala-1-3193-1
Източник: http://www.ndk.bg/news/provokativniyat-nikoy-s-premiera-v-zala-1-3193-1

След четири години работа, режисьорът Андрей Андонов може да се похвали със своя режисьорски дебют. Премиерата на неговия филм „Никой“ ще бъде на 3-ти юни от 20:00 ч. в зала 1 на НДК. Филмът е част от програмата на тазгодишния „Салон на изкуствата“.

Освен режисьор 32-годишният Андрей Андонов е и ко-сценарист заедно с Явор Веселинов. Той учи филмово производство в Дъблин и през 2012 г. се връща в България, за да започне работа по „Никой“. Той събира екип от млади хора и талантливи актьори, с които заснема филма през лятото на 2014 г.

Монтажът е поверен на Адам Адамовски и Блaговеста Георгиева, оператори са Антони Кръстев и Христо Христов, а въздействащата музика е на Емелина Горчева. В ролите се превъплъщават Гергана Плетньова, Стоян Радев, Силвия Петкова, Йорданка Ангелова и Кристиян Милатинов.

„Никой“ е впечатляващ поради редица причини. Той е изцяло независим проект, финансиран с личните средства на неговия създател и платформата за обществено финансиране Indiegogo. Това е чудесен пример, че когато желаем да направим нещо, винаги може да се намери начин… дори и в България. Целият екип наброява едва 23-ма души и заснема филма само за 17 дни. Няма сцена, в която да е използван грим.

Източник: https://www.facebook.com/NoONEthefilm/photos
Източник: https://www.facebook.com/NoONEthefilm/photos

Независимо че „Никой“ е микробюджетен филм, той има модерна визия, качествен звук, въздйстваща музика и оригинален сюжет, който прекрачва уверено утвърдените граници във филмовото изкуство в България. „Никой“ е неподвластен на характерната за киното ни битова тематика и съдържа в себе си екзистенциални въпроси. Също така открехва нестандартната за родното ни кино тема за женската сексуалност. Действието неслучайно се развива в Родопите. Героите преминават през връзката с природата, която е заложена във всяко човешко същество. Едно от прозренията в „Никой“ е имагинерната предстaва, че сме някой не заради това, което сме, а заради хората, с които сме заобиколени и нещата, които правим.

„Никой“ разказва за Вера, която наскоро е загубила баща си и се връща във вилата му в Родопите. Там приятелят ѝ Тони и приятелката им Таня я изненадват. В съседната вила се настаняват Ники и Лили. Ники е изкупил земята около къщата на Вера и желае да купи и нейната. В следващите дни животът на Вера започва да се променя със забележителни последици и тя преживява сериозна трансформация.

Билетите са по 10 лв., а за учащи и пенсионери са по 6 лв. Те могат да бъдат закупени на касите на НДК и онлайн.

Автор: Калоян Гуглев

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПо стъпките на “Възвишение” Изложба с фотографии на Симон Варсано02.10.2017

Още от Под Моста

Карина НиколоваНина Николина или когато българският фолклор срещне джазаМузика