Хаос и психопати? Добре дошли в Деми-Монд!

23.04.2015

192485_bОткакто са се появили, хората копнеят да напуснат света си. Било то и само наужким. Рисунки, сказания, легенди, песни, видеоигри… Инструментите се различават, но методът остава един и същ. Създават се вселени, изтъкани от въображение и мечти, в които да се изгубиш за един удар на сърцето, докато сивотата на ежедневието избледнява зад теб. Докато светът в главата ти не стане по-реален от този пред очите ти. Докато сам не се превърнеш в пленник на собственото ти бягство.

Именно около този неразрешим въпрос – реално ли е наистина нещо, което не е част от материалния ни свят – се вихри действието в романа „Деми-Монд: Зима“ на Род Рийс. Представете си, че сте Бог. Изисква се съвсем малко арогантност. Сега отскочете до близкото бъдеще и започнете да моделирате своя виртуален свят. Разположете го, да речем, в края на XIX век. Ера на индустриален бум, революции и парни машини. Наложете си капка самоконтрол и го свийте до размерите на окръжност с радиус от 50 км. Издигнете в него някои от най-старите и властни градове в света (нашия, не вашия), като си позволите само леки козметични промени. И сега идва кулминацията. Основната съставка. Населете го с двадесет от най-обаятелните и властни психопати, тирани и лидери, които успеете да откриете по кървавите страници на историята. Говорим за имена като Иван Грозни, Райнхард Хайдрих, Адолф Хитлер, Алистър Кроули, Арчи Клемент. Накрая захвърлете вътре група обучаващи се бойци, обречени да тренират в най-бруталната и непредвидима военна среда, създадена от човешкия ум. Добре дошли в Деми-Монд.

В основата си сюжетът не блести с оригиналност – дъщерята на американския президент е подмамена в този виртуален ад, а правителството е принудено да изпрати на спасителна мисия неопитната, но изключително удобно интелигентна и психически устойчива главна героиня. Средата на действието също не е новост в поп културата – темата е добре отъпкана от „Еребус“ и ‘Sword Art Online’. Не, това, което ще ви спечели, са именно героите. Въплътени с изумителна дълбочина на характера, взаимодействащи си на множество нива и поддържащи без затруднение темпото на един задъхан, динамичен и нетърпелив стил на писане, образи като циничната Ела, арогантният Хайдрих, вироглавата Трикси и буйната Норма грабват читателите от раз. Герои, изпълнени с живот, привидно неподвластни на авторовата умисъл. Палитра от характери, цели и копнежи, пред която трудно ще останете без фаворит. Или дори два.

Но нека не ви оставяме с впечатлението, че романът разчита изцяло на екшъна. Неведнъж в диалога ще изплуват теми като (раз)единението между разума и материята, неизбежния опит за контрол върху всяка форма на съзидание и крехкостта на заобикалящата ни реалност. Въпроси, будещи съмнение, страх или стремеж. Основи, върху които героите градят своите два свята, непресечeни и същевременно – неразривно свъзрани.

Затова опитайте. Изчистете съзнанието си и подгответе психиката си. Потопете се в Деми-Монд и вкусете от един свят, умишлено подтикван към саморазруха и лудост. Хаосът ви очаква.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Васил Мирчев„Посланическо градче“ на Чайна Миевил (ревю)06.03.2015

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE