Интервю с „Читанка“ – Робин Худ или крадец на книги?

10.10.2015

Зад кулисите на най-големия сайт за книги в България

2

Въпреки че в момента темата „Читанка“ отново е на дневен ред, това интервю  беше взето преди повече от два месеца. Заради забавяне от наша страна то се публикува едва сега. Любопитно е съвпадението, че нашата публикация съвпада с поредната атака, насочена към „Моята библиотека“, тъй като с или без нея – интервюто ни щеше да излезе тази седмица. Но по ирония на съдбата – то се оказва по-актуално от всякога.

Прочитайки го, ще научите много любопитни неща за „Читанка“. Ще разберете за предишните атаки срещу проекта и големите му конфликти с българските издателства, довели до сегашната ситуация. Ще научите защо според екипа на „Читанка“ проектът не нарушава авторските права, за това как функционира цялата библиотека и какви са нейните проблеми и бъдещи планове. Въобще – ще получите възможност да погледнете зад кулисите на безспорно най-големия сайт за литература в България и същевременно – най-посещаваната „библиотека“ у нас.

N.B
 Интервюто е взето от официалния говорител и публичен представител на „Моята библиотека“, който има право да комуникира от името на целия екип. С него се свързахме по официалните канали на „Читанка“, а после проведохме среща на живо. Кой е той не е тайна, но по лична негова молба – ще оставим името му ненаписано. Въпреки че подкрепяме прозрачността, според етичния и правен кодекс на журналистиката – ние имаме право да запазим анонимност на нашите източници, ако това е тяхното желание и ако те се чувстват заплашени, какъвто е сегашният случай. Освен това името в сегашния случай не е толкова важно, защото това интервю се дава от името не на една личност, а на всички, които стоят зад проекта наречен „Читанка“.

Димитър Панайотов: Какво се случи преди 5 години, когато беше осъществена първата голяма атака против „Читанка“?

Говорителят на „Читанка“: Тогава служители на ГДБОП нахлуха в печатница в София, където се помещаваха сървърите на „Читанка“, след сигнал на голямо българско издателство. И въпреки че сървърите са били само на една или две машини, полицаите конфискуваха всички налични компютри, включително на работещите там. Тогава „Читанка“ се възстанови много бързо и дори стана по-силна, но самата печатница фалира. Макар че техниката беше върната след известно време (години), тя беше скъпа и съдържаше много ценна информация, което попречи на печатницата да продължи работата си. Затова потърпевши се оказаха много невинни хора, които изгубиха бизнеса и работата си. Тази акция обаче е незаконна. Оказва се, че документът, с който тя е извършена, не е достатъчен за подобна мащабна акция. Затова впоследствие един от хората, които са засегнати, реши да съди ГДБОП заради нея. Все още няма резултат от делото, защото то се проточва с години.

Защо беше направена акцията?                                              

Според нас тази акция се направи с надеждата това да са единствените машини, в които се съхранява информация на „Моята библиотека“ и по този начин да се прекрати изцяло дейността ѝ. Освен това акцията се направи, с цел да бъдат стресирани и уплашени хората, които се занимават доброволно с този некомерсиален проект. На един от хората, които бяха намесени, полицаите нахлуха в дома му в Троян късно през нощта и иззеха цялата му  компютърна техника. Все едно е някой истински закоравял престъпник. Интересното е, че те правиха проучвания на компютрите му в продължение на 3 години и не успяха да докажат никаква вина. Но въпреки това техниката е върната в състояние, в което е негодна за употреба. По този начин акцията не успя да затвори „Читанка“, но успя да уплаши едни напълно невинни хора и да фалира цяла печатница. Друг интересен казус в този случай е, че един български писател подаде сигнал за нарушаване на неговите авторски права и правата му на разпространение, вследствие на това, че със спирането на „Читанка“ неговите произведения, които е дал доброволно, не са достъпни онлайн.

Добре, нека сменим темата и си поговорим за това как работи машината на „Читанка“. Колко хора се занимават в момента с проекта?

Не мога да ти кажа. Винаги е различен брой. Това не е работа, а хоби. Хората помагат колкото могат и когато искат. В някакъв момент може да са 10, а в друг да са 100. До момента над 500 души са качили поне една книга, а много от тях десетки и дори стотици. Има статистика колко са качили, но някои са такива алтруисти, че не искат да им се причисляват никакви заслуги и да присъстват в някаква класация.

Какъв е процесът на обработване и качване на една книга в „Моята библиотека“?

Ако някой реши, че някоя книга му харесва и иска да се цифровизира, той сам се заема да го прави. Книгата се сканира и обработва, като по този начин се пренася от книжен на цифров формат. След това се добавя в така нареченото „Ателие“, откъдето се дооформя. Ако всичко е коректно – книгата се качва в библиотеката, а ако не – пише се коментар кое трябва да се оправи от хора, които имат повече опит. По този начин някой може да качи една книга, а други – сто. Всичко зависи от мотивацията и желанието на хората. Някои се занимават с тази дейност непрекъснато от години, а други от време на време или веднъж. Едни от първите книги в „Моята библиотека“ са качени по този начин от незрящи хора, които са решили да помогнат на себе си и другите. У нас се издават между 10 и 15 книги на година на браиловата азбука, което е крайно недостатъчно. Когато една книга е цифровизирана, тя може да се чете и от специален софтуер за незрящи.

Може да се каже, че „Читанка“ е на принципа на „Уикипедия“. Имаш осигурена платформа и редакционна политика и оттам насетне – всичко зависи от читателите. Много хора си мислят, че работата е проста, но това далеч не е така. Зад всяка една книга, която може да се изтегли, има часове работа. Дейностите са много. Когато една книга се изпрати, няма как магически някакъв конвертор да я качи в сайта. Да си мислиш така е смешно. Има сканиране, качване, коректорска работа, оформление, форматиране, дообработка, снимане на корици. Каквото се сетиш. Няма текст без грешки, но се стараем да са малко. Самите книги се разпознават чрез специална програма, за да се качат от книжен в цифров вариант. Разбира се, разпознатият текст е с много грешки и лошо форматиране и всичко това трябва да се оправи. Понякога една книга се обработва само от един човек, а в друг случай – един я качва, втори я коригира, трети форматира и т.н.

Да си поговорим в цифри. Колко книги има качени в „Моята библиотека“?

Те са над 7 хиляди. Но тук е важно да се отбележи, че това не са всички произведения. Има много книги, в които има повече от един автор и произведения. На същия принцип, заради антологии и сборници с разкази и поезия, някои произведения се дублират. Затова е много трудно да се каже точно бройка. Но тази бройка се увеличава непрекъснато. Например в последната една година са качени около 1000 книги. С всяка изминала година темповете и броя на качени книги се увеличава, както и хората, които помагат на проекта. Увеличава се и популярността на проекта – грубо казано на месец в „Читанка“ влизат около 100-300 хил. различни човека, много от които свалят книги. Но и много други не свалят, а четат директно от самата платформа – от компютри, таблети и телефони.

Как се финансира „Читанка“?

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Илияна МаринковаКакво чете един испански писател под пълна карантина?17.03.2020

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE