„Спасяването на Франческа” е в нейните ръцe

17.01.2017

 

След като ни потопиха в две интригуващи японски криминални мистерии: „Зодиакалните убийства” и „Убийства в Декагона”, издателство „Милениум” предоставят на читателя един от акцентите си за настоящата година, а именно „Спасяването на Франческа” на австралийската писателка Мелина Маркета.

Мелина дълги години е работила като учителка преди да се отдаде на писането. Предполагам, че именно на това се дължи пълнокръвното описание на героите ѝ, които са предимно в тийнейджърска възраст. Трудно е за 240 страници да изградиш толкова много различни образи и те да звучат така достоверно, но Мелина определено се е справила.

Книгата е отличена с престижната награда на Американската библиотечна асоциация за най-добър тийнейджърски роман за 2005 г., но може да бъде четен от всички възрасти, защото историята далеч не е сладникава и банална.

Франческа Спинели, или Франки, е шестнайсетгодишна тийнейджърка, която наскоро се е преместила в нова гимназия, която преди е била изцяло мъжка и старите порядки са трудни за изкореняване. Малката групичка от момичета, които учат там се борят за равноправие, но срещат главно пренебрежение и подигравки.

У дома нещата също приемат неочакван обрат. Майка ѝ, която е най-дейният и целеустремен човек, когото познава, е повалена от тежка депресия, причината за която родителите ѝ крият от Франческа и по-малкия ѝ брат.  Съсипана от това да вижда бледа сянка на предишната си амбициозна майка, момичето все повече се затваря в себе си. Раздялата с брат ѝ, когато ги изпращат при бабате им също й повлиява негативно.

„Спасяването на Франческа” разисква проблеми, които съпътстват живота на всяко шестнайсетгодишно момиче – нежеланата промяна на статуквото, ново училище, стари приятели, бунтът към родителското тяло и любовта, която обърква всичко още повече. Макар в анотацията да се казва, че Франческа получава помощ от неочаквани съюзници, които ще ѝ дадат сили да спаси социалния си живот, семейството и най-важното – себе си, смятам, че книгата ни показва как спасяването на Франческа всъщност винаги е било само и единствено в нейни ръце. Това не е поредният young adult роман за загубенячката, която става мис на училищния бал, лошото момче се влюбва в нея и вече не е толкова лошо, родителите ѝ подаряват Ферари за 16-ия рожден ден, а любимата ѝ баба ѝ оставя в наследство имение на Карпатите. Това е една реалистична история и именно затова е толкова хубава. Защото в различните герои и фрагменти всеки тийнейджър може да открие себе си.

Освен като най-добър тийнейджърски роман за 2005г, „Спасяването на Франческа” получава и наградата на Съвета за детски книги на Австралия за роман на годината през 2004. Преводът е на Илияна Бенова-Бени, а художници на корицата са Ина Бъчварова и Владимир Венчарски.

„У дома, където сме най-чувствителни, тя е мама. Когато разказваме на други хора за нея, е майка ни, но в моята глава тя е просто Миа. Била съм й ядосана толкова много пъти, че исках да се дистанцирам от нея, и избрах да осъществя целта си чрез обръщението.”

„- Родена съм преди седемнайсет години – едва успявам да проговоря. – Мислиш ли, че хората забелязват присъствието ми?

– Аз забелязвам отсъствието ти. Това брои ли се?“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОткъс от Дискотека „Гогол“ на Пааво Мацин29.05.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър