Театър

Любовта е съдба в постановката „Кралят Елен”

10.12.2018

Трагикомичната приказка „Кралят Елен”, дело на режисьора Анастасия Събева, ще ви пренесе в омагьосания град Серендипо и ще слее реалното с вълшебното. Осемте актьори Августина-Калина Петкова, Веселин Петров, Боян Арсов, Борис Кашев, Калина Георгиева, Ненчо Костов, Стелиан Радев и Елена Нацариду ще ви накарат да се почувствате като част от постановката, а не просто като зрители. Прекрасната игра на младите актьори вдъхва живот на всеки един герой от „Кралят Елен” и това си личи още с началните реплики.

Ще ви разкажа за театър в театъра, където магията и любовта, която ни погубва, а може би и спасява, препълват залата с усещането за приказност и мистика. „Кралят Елен” е трагикомедия от Анастасия Събева по пиеса на Карло Гоци в три действия. „Красива, вълнуваща, любовна приказка” – така описва постановката режисьорката.

Положителният заряд на актьорите ще ви омае още с първите секунди. Група пътуващи артисти пее, танцува и се забавлява, дори когато са загубили пътя. А когато актьорите срещат публиката, те представят театър в театъра, но за да спечелят вниманието на препълнената зала, представят постановката „Кралят Елен”. И тук започва магията.

Една приказка за омагьосаното кралство в град Серендипо, кралят, който крие две големи тайни и търси истинската любов, ваянието – неговата будна съвест, най-добрият му приятел, който му забива нож в гърба, и любимата Анджела, за чиято любов се борят двама. Приказка за малки и големи, в която любовта е съдба, а доброто побеждава злото.

Кралят Дерамо не е типичният владетел – той е наивен, несигурен, дори инфантилен, живее в свой защитен свят, предпазван от злото и лъжите. Преди години магьосникът Дурандарте му доверява две големи тайни – едната е прекрасно ваяние, което се смее всеки път, когато жена го излъже и така го предпазва от фалшивата любов, а другата тайна крие дълбоко в себе си. След като е изпитал 1748 девойки в своя кабинет, а броят им расте с по още хиляда от устата на всеки негов приближен, крал Дерамо среща истинската любов, единствената, пред която ваянието не се засмива. Красивата Анджела, дъщеря на Панталоне, която е влюбена в краля и печели сърцето му с искреността и чистотата на душата си, не бива отхвърлена от своя възлюбен, а напротив – става негова съпруга.

Тук приказната история започва да се заплита. Най-добрият приятел и първи министър на краля – Тарталия също е влюбен в Анджела, а завистта и ревността ще доведат до магични обрати в пиесата „Кралят Елен”. Не само че Дерамо му отнема любимата, но и отхвърля дъщеря му Клариче. Любовта възтържествува чрез истината и така кралят и Анджела намират път към себе си. Но алчният Тарталия няма да остави нещата така.

Актьорите толкова добре пресъздават магията на приказката, че зрителят не разбира кога и как самият той е въвлечен в историята. Песните и танците, динамичността на сцената оставят без дъх всички в залата. Кулминацията на постановката държи в напрежение до края. Във второто действие сцената се преобразява изцяло, всичко се случва толкова динамично, а талантливите актьори успяват безпогрешно да пресъздадат цялата мистика на приказката.

Дерамо и Тарталия отиват на лов, но желанието на първия министър да убие краля е по-силно от всичко. В този момент кралят разкрива своите тайни на най-добрия си приятел без да осъзнава до какво ще доведе неговата наивност. Магьосникът Дурандарте е дал на Дерамо заклинание, което позволява на душите да сменят телата си, а Тарталия се възползва от доверената му тайна в първия удобен момент. Двамата убиват два елена – Дерамо се превръща в елен, а министърът влиза в тялото на краля, като си мисли, че това е единствената му възможност да притежава красивата Анджела.

Постановката „Кралят Елен” носи в себе си празничната атмосфера, но и мрачното началото, което се крие в душите. Пиесата ще ви завладее напълно с чара на актьорите, динамиката на сцената и комичните песни и танци, които съпътстват всеки един ключов момент. Това не е просто приказка за любовта и доброто и злото. Това е една история, която показва метаморфозите на героите, които се губят и намират в един непрестанен водовъртеж от заплетени ситуации. Героите сменят телата си, но накрая същността на душите им и това, което носят в тях, излиза на показ и щастието и любовта отново побеждават, а злодеите си получават заслуженото.

Режисьорът Анастасия Събева е успяла да разработи трагикомедията на Карло Гоци така добре, че чрез блестящата игра на актьорите в състава заедно да пресъздадат посланието на „Кралят Елен”. Всеки герой търси следите на изгубеното време в приказния свят, в който се намира. Търсенето на същността и сблъсъкът с реалността се оказват ключови в постановката. Но накрая злото бива унищожено, след като търси покаяние. Посланието на „Кралят Елен” е много повече от победа на доброто над злото. Чарът на актьорския състав ще ви остави без дъх, а в приказното ще откриете повече истина, отколкото в реалното.

Постановката „Кралят Елен” се играе в Театър Азарян, а за да събудим интереса ви – 2018 година е изключително успешна за екипа: актьорът Веселин Петров получи награда „Аскеер” за изгряваща звезда, колегата му Боян Арсов беше номиниран за „Икар”, а режисьорът Анастасия Събева, както и актьорът Стелиан Радев, бяха наградени със „Златен век” от министъра на културата.

Ако сме ви заинтригували – следващата дата, на която ще се играе „Кралят Елен” е 25 януари 2019 във Фестивален и конгресен център – Варна.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваТончо Токмакчиев: комунизъм или защо е важно да имаш избор02.05.2018

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино