“Неграмотното момиче, което можеше да смята“ или как се спасява шведския крал

27.03.2015

Когато една книга е била наистина добра, няма как да посегнеш към друга на същия автор, без да си поне малко предубеден. Само преди няколко месеца „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ бе спечелила тотално моите симпатии. Затова съвсем логично очаквах „Неграмотното момиче, което можеше да смята“ да бъде точно толкова невероятна, колкото и предшественичка си. Очаквах нещо грабващо, забавно, интересно и определено нестандартно. И не се разочаровах.
3

За разлика от предишната книга „Неграмотното момиче, което можеше да смята“ не започва толкова динамично и интригуващо. В първи няколко страници по-скоро бях леко разочарована, отколкото заинтригувана. С преминаването на първоначалната бариера и предубежденията ми от първата книга обаче, нещата бързо взеха друга посока и започнах да оценявам плюсовете на книгата.

Юнас Юнасон ни представя  Номбеко – южноафриканско момиче, което се занимава с изхвърлянето на кофи с недотам приятни неща. Докато не се оказва под гумите на колата на главния инженер на атомна база, който някак съумява да извърти нещата в своя полза. В крайна сметка нашата героиня се оказва затворена в базата, вършеща неговата работа, но пък с достъп до достатъчно голяма библиотека, която да погълне и да се превърне от не особено грамотно момиче във веща жена. И понеже инженерът е горе-долу толкова некадърен, колкото умна е Номбеко, мъжът някак успява да изтърве положението от контрол и да направи седем, вместо шест атомни бомби.
2

Вижте нашето ревю за филма по „Стогодишния старец, който скочи през прозореца и изчезна“

По същото време, някъде в Швеция, се запознаваме с Ингмар Квист – мъжът, чиято мечта първоначално е да се запознае с краля, рязко се превръща в това да свали монархията. И, ако това не ви се струва достатъчно странно, то Юнасон ни готви и още изненади. Квист някак тотално успява да оплете конците, когато кръщава децата си близнаци  с еднакви имена – съответно Холгер и Холгер –  и да регистрира само единия от Холгеровците, правейки другия законово несъществуващ.

4И както се предполага, историите в един момент се преплитат и нещата излизат извън контрол. Номбеко се оказва в Швеция, с една съществуваща, но едновременно несъществуваща бомба, един Холгер, втори брой несъществуващ Холгер и една доста ядосана и настроена против всичко девойка. Всичко това докопат по следите им вървят израелски агенти, твърдо решени да се докопат до споменатата вече бомба и да очистят всичко живо, знаещо за нея.

В страниците на книгата ще срещнете още куп други персонажи, доста от които и исторически личности, сред които Нелсън Мандела и Джими Картър, а да не забравяме и трите китайки, владеещи доста необичайно и не много легално изкуство. Единственото, което би могло да се отчете като минус, извън гореспоменатата липса на динамичност в началото, е прекалената политическа натовареност на книгата.

Вижте нашето ревю за книгата „Стогодишния старец, който скочи през прозореца и изчезна“

Макар и всичко това да звучи твърде откачено, авторът съумява да го събере в един чудесен разказ и да го накара да звучи логично, забавно и интересно. Надарен с таланта да пише леко и увлекателно, Юнас Юнасон ни оставя с впечатлението, че всичко, излязло изпод перото му, би звучало добре. Независимо колко абсурдно изглежда на пръв поглед. Той винаги ще съумее да ни накара да му повярваме, да се засмеем и да отдадем няколкото свободни часа, които имаме, потопени в неговите истории. И  този път също не ни подвежда.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела Канджева„Човекът, който не беше убиец“ от Юрт и Русенфелт04.08.2015

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE