Отново в цвят – бомбардировките над София

Представяме ви първата ни статия от новата поредица „Отново в цвят“. Идеята е проста – ще ви показваме архивни снимки от България и историята зад тях. Интересното в случая е, че на снимките е вдъхнат нов живот, защото всички те са софтуерно оцветени, така както биха изглеждали, ако са снимани със съвременен фотоапарат. Рубриката се осъществява в партньорство с Петър Пенев и неговата страница „Отново в цвят“.

Мирът е добродетелта на цивилизацията, а войната — нейното престъпление. — Виктор Юго

В момента на 1700 км. от България бушува огънят на войната. С всеки изминал ден разрухата и отчаянието бавно затриват стотици животи. Преди 20 години същият ад бе завладял и западната ни съседка. Не ясно дали е съдбата или волята на Великите сили, но държавата ни до този момент успя да избегне унищожението на военен конфликт. Но не винаги е било така.

В този текст ще се върнем назад във времето – тогава, когато разрушението на войната беляза столицата ни завинаги. Целта е да се получи един по-различен поглед в миналото през оцветени черно-бели снимки. В кадрите е запечатано истинското лице на терора, преживян от нашите деди. Твърде пространните описания, изпълнени с патос или гняв, са излишни.

Тук е моментът да благодарим на „Изгубената България“ (www.lostbulgaria.com) за възможността да се ползват снимки от техния архив. От създателят на „Под Моста“ и „Back in Color / Отново в цвят“ – адмирации за огромния труд при събирането на толкова история на едно място. Колекцията от снимки е истинско вдъхновение!

 

Boeing B-24 Liberator от 376-та бомбардировъчна група на американските въздушни сили (376th Bombardment Group) в небето над София, след осъществени бомбени удари срещу града, долу в ляво се виждат стадион “Юнак”, езерото “Ариана” и колодрума. Атаките срещу българските територии започват през края на 43-та. Първоначално ударите са срещу Скопие и Велес, а по-късно – София.

 

Сградата на ъгъла на булевард “Левски” и улица “Граф Игнатиев”, пострадала от съюзническите бомбардировки. Статистиката показва, че общия брой увредени сгради за шестте месеца на атаки е 12 657.

 

Доброволци от “Въздушна защита” разчистват отломки от разрушената сграда на Народното събрание, 9 януари 1944. Силно увредени или напълно унищожени са и други сгради като Народния театър, Държавната печатница, Католическата катедрала и др.

 

Семейство пред разрушената улица “Леге”, 1944 г.

Сградата на застрахователно дружество “Феникс” (днес до Министерския съвет) на ъгъла на ул. “Леге” с бул. “Дондуков”, пролетта на 1944 г.

Напълно унищожената лица “Търговска”, 1944 г. По-късно на мястото и ще се издигат сградите на Партийния дом и Министерския съвет.

София, доброволец от Въздушна защита пред трамвай №1 на ул. “Александър I” (пресечката с ул. “Алабинска”) след бомбардировките на англо-американската авиация в нощта на 9 срещу 10 януари 1944 г. – в ляво е ул. “Граф Игнатиев” с банката на Атанас Буров

Улица “Триадица”, ъгъла с улица “Сердика” – сграда на дружество “Комерсиал”, 1944 г.

Снимка, от американски бомбардировач, заснета по време на бомбардировките на София на 30 март 1944г.

Разрушение и смърт – това е цената, която държавата ни плаща. Равносметката – На територията на тогавашна България са бомбардирани 168 населени места с над 45 268 бомби. Само в София са разрушени 12 657 сгради и са увредени огромен брой други. Загиналите от въздушните нападения – убити на място, безследно изчезнали и починали следствие бомбардировките са 4208 души и са тежко ранени 4744. Подробната информация за този период от история ни може да откриете в книгата на Румен Руменин „Летящи крепости над България“, както и в новата книга на създателите на LostBulgaria – „Бомбандирана София„, която можете да намерите в столичната книжарница „Нисим“.

Автор и оцветяване: Петър Пенев

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to