Топ 5 роли на Леонардо ДиКаприо

„Титаник” потъна и един синеок младеж със захаросана физиономия се удави сред отломките. На негово място се издигна един от най-големите актьорски таланти на нашето време и една от най-известните филмови звезди на планетата. Може да сте го обичали винаги, може да го мразите и досега, може да Ви е дразнел и впоследствие да Ви е спечелил, какъвто беше случая при моя милост, но е много трудно да останете без мнение за Леонардо ДиКаприо.
Leonardo-DiCaprioБогатата му кариера започва още в детството му и продължава да се развива с бесни темпове и до днес. Растящата му филмография предлага множество чудесни превъплъщения, за много от които актьорът е бил номиниран – и само толкова! – за „Оскар”. Работата му с Джеймс Камерън, Стивън Спилбърг, Куентин Тарантино, Кристофър Нолан и най-вече Мартин Скорсезе е предизвикала много похвали и е разширила общността на феновете му доста отвъд женския пол и възрастовия диапазон между 12 и 20 години. А това са 5-те най-силни превъплъщения в кариерата на ДиКаприо по моята скромна преценка. Да започваме!

Вижте още: Топ 5 роли на Крисчън Бейл

5. ‘The Departed’/„От другата страна“ (2006) – Корейският трилър ‘Infernal Affairs’ е вдъхновил режисьора Мартин Скорсезе да направи ‘The Departed’, а ‘The Departed’ вдъхновил създаването на нашумелия нашенски сериал „Под прикритие“. Средното звено от тази творческа верига – „От другата страна“ на Скорсезе – е получило най-голямо критическо признание от всички и със сигурност се запечатва в историята на седмото изкуство като шедьовър в жанра си. За това постижение заслуга имат маестро Скорсезе, отличеният с „Оскар” сценарист Уилям Монахан и суперзвездният актьорски състав, оглавяван от Мат Деймън и Леонардо ДиКаприо.
the_departedГлавните персонажи във филма, изиграни от двамата гореспоменати актьори, са диаметрално противопоставени в същността си и в ролите, които им се налага да играят. ДиКаприо е Били Костиган, потомък на престъпна фамилия, твърдо решен да стане ченге, но поставен под прикритие в организацията на гангстера Франк Костело заради семейното си минало. Драматичното минало на Костиган и семейството му от престъпници, конфликтът между личността му и ролята, която трябва да изиграе под прикритие, взаимоотношенията му с мафиотите и полицаите около него, и връзката му с единствената жена, с която животът го свързва, са повече материал, отколкото който и да е актьор може да поиска от главна роля в голям холивудски филм. Заобиколен от огромни имена като Мат Деймън, Мартин Шийн и титана Джак Никълсън, ДиКаприо успява да задържи зрителското внимание върху себе си и да изобрази един наистина противоречив главен герой в безкрайно пъстрия престъпен свят на Бостън, обрисуван от Скорсезе. Истински мъжката съвременна роля разбива докрай сладникавия имидж от ранната младост на ДиКаприо и показва на света големия му творчески растеж.

4. ‘Django Unchained’/„Джанго без окови“ (2012) – Подходящо е, че този филм следва в класацията, тъй като точно заговорихме за разбиване на имидж и на творчески граници. Ролята на извратения робовладелец Калвин Кенди представлява огромна крачка напред в кариерата на ДиКаприо, тъй като е първо влизане под кожата на злодей за актьора. С чаровна усмивка (макар и с жълти зъби), красив старовремски костюм и изискани обноски, ДиКаприо демонстрира безпроблемно звездната харизма, която е определила хорската представа за него и хода на кариерата му, но под отвратително отблъскващ ъгъл.
django_leonardoГлуповат, разглезен, избухлив и убеден в расистките си виждания до мозъка на костите си, Кенди е персонаж, в когото трудно може да се намерят привлекателни черти. Подобен материал бе напълно непознат за ДиКаприо до момента, но оставете на Куентин Тарантино задачата да постави в такова амплоа една от най-обичаните филмови звезди на планетата! В чест на ДиКаприо трябва да се отбележи, че той се справя съвършено с ролята и тя задължително трябва да присъства в една такава класация, макар и критиците да оцениха по-високо усилията на Кристоф Валц, за които той спечели и втория си „Оскар” за поддържаща мъжка роля. А някои хора не могат да се уредят и с един…

3. ‘The Aviator’/„Авиаторът“ (2004) – Животът на митичния милиардер Хауърд Хюз винаги е бил като магнит за няколко поколения режисьори и актьори. Мартин Скорсезе обаче е сред малкото, получили възможността да реализират своя амбициозен филмов проект върху живота на Хюз. За главната роля големият режисьор избира Леонардо ДиКаприо във втората им съвместна продукция. И как да не го избере? Не е ли ролята на харизматичен изобретател, инвеститор, филмов продуцент и филантроп със сериозни психични отклонения сякаш написана за ДиКаприо?
leonardo_aviatorПървите изброени аспекти на невероятната личност на Хюз ДиКаприо изобразява с лекота, тъй като магнетичната аура му е присъща, както на останалите човешки същества им е присъщ кислорода. Прогресивно нарастващите психични проблеми са истински предизвикателните черти от мистериозната персона на милиардера, но актьорът създава жива, истински духовна, достойна за похвала илюстрация и на тях. Скорсезе не се свени да покаже Хюз като странника, който наистина е бил – но не му отнема и частичка от гигантския принос към инженерството или пък филмовата индустрия. ДиКаприо отвръща със съответстващо силно превъплъщение, за което получава номинация за „Оскар”, но губи наградата за сметка на Джейми Фокс и ролята му в „Рей“.

2. ‘Blood Diamond’/„Кървав диамант“ (2006) – Филм с подчертано политическа тематика като „Кървав диамант” може да бъде игнориран като художествена творба и заклеймен като инструмент на някаква пропаганда. Превъплъщението на Леонардо ДиКаприо в главната роля е това, което спира повечето критици да сторят именно това. В една творба с противоречиви социални послания и още по-противоречиви отзиви, ДиКаприо намира начин да блесне толкова силно, че да заслужи поредната си номинация за „Оскар”.
blood_diamond_leonardoДа, филмът има своите недостатъци, но не и представянето на актьора в ролята на Дани Арчър, контрабандист и бивш военен, прекарал целия си живот в опити да избяга от родния африкански континент. Арчър е безкрайно противоречив персонаж с много конфликтни черти, всяка от които намира нюанс в по-силна или по-слаба степен в превъплъщението на Леонардо ДиКаприо. Критици от всички американски медии се обединяват в становището си, че ролите на Дани Арчър и Били Костиган през 2006 година в „Кървав диамант” и „От другата страна” са тези, които маркират нов стадий в професионалното развитие на ДиКаприо – стадий, освободен от стереотипи и предубеждения, стадий, в който той става толкова добър актьор, колкото е и голяма звезда. И докато в „От другата страна” той е ограден от висококалибрени суперзвезди, то „Кървав диамант” почива изцяло на неговото сурово и автентично превъплъщение като африкански престъпник. Точно затова тази му роля е на позицията, на която е в тази класация.

Почетни споменавания: ‘Catch Me If You Can’/ „Хвани ме, ако можеш“ (2002), ‘J. Edgar’/ „Дж. Едгар“ (2011), ‘ The Great Gatsby’/ „Великият Гетсби“ (2012)

1. ‘The Wolf of Wall Street’/„Вълкът от Уолстрийт“ – Идването на Леонардо ДиКаприо по кината в ролята на брокера Джордан Белфорт бе възвестено с мощните барабани от песента ‘Black Skinhead’ на Кание Уест, използвана в трейлъра за лентата. По-подходящо въведение не може да има. Енергичното, препускащо и буквално задъхано изпълнение на Уест съответства идеално на представянето на ДиКаприо в ролята на Белфорт – той просто е като фурия на екрана. От вдъхновен до съкрушен, от възторжен до смазан, от преуспял до подсъдим, от влюбен до отчужден, във „Вълка от Уолстрийт” ДиКаприо поема рискове, пресича граници и разкрива актьорския си талант в пълна степен.
wolfofwallstreetНяколкогодишната подготовка за ролята на Джордан Белфорт очевидно си е струвала. Ако в повечето си филми ДиКаприо привлича с харизмата си, а в изолирани случаи като „Джанго без окови” и (на моменти) „Кървав диамант” той успешно отблъсква, в мащабното тричасово действие на „Вълка от Уолстрийт” на актьора му се налага да върши и двете неща – едновременно или пък в различни моменти, няма никакво значение.
ДиКаприо тук загърбва имидж, аура, реноме или… както искате го наречете. Той напълно потъва в ролята на Джордан Белфорт. На екрана го виждаме да прави неща, каквито не сме го виждали, а не сме си и представяли да върши преди. Всеки негов ход изглежда естествен, всяка една реплика излиза от устата му непринудено. Точно това разнообразие и тази многопластовост превръщат това превъплъщение в най-силната роля в кариерата на Леонардо ДиКаприо дотук и човек трудно може да си представи актьорът да стигне много по-далеч от това.

Фактът, че Матю МакКонъхи му отмъкна „Оскар”-а за главна мъжка роля повече заради първокласната си работа в сериала „Истински детектив”, отколкото заради играта си във филма „Клубът на купувачите от Далас”, си е живо престъпление, независимо колко е симпатичен МакКонъхи на моя милост или на членовете на американската Академия. Но феновете на Леонардо ДиКаприо нямат поводи да губят надежда. Любимецът им има още доста паметни роли пред себе си, в това няма никакво съмнение.

Несъгласни с класацията? Чувствайте се свободни да споделите мнението си в коментар и кажете кой Ваш екранен фаворит заслужава да бъде отразен в такава класация! За още топ роли на именити актьори, продължавайте да следите активно Под Моста!

Георги Петров
е на 25 и е завършил бакалавърска степен по специалност „журналистика“ в СУ „Свети Климент Охридски”. Работил е като международен и културен редактор за новините на БНТ „По света и у нас“, водил е рубрика на филмова тематика по Box TV и в момента работи като водещ на рубриката „Кино Аларма” в БНР „Христо Ботев”.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to