Великолепното издание на „Леденият дракон“ на Мартин и Ройо

23.03.2015

10974398_866262590083548_5759126167224060196_oЗнаете ли какво може да се каже за литературната стойност на „Леденият дракон“ на Дж. Р. Р. Мартин? Това е все едно да правиш ревю на нелош фенфикшън разказ посветен на „Песен за огън и лед“. Всъщност, макар книгата да е с обем от над 100 страници, тя представлява точно това – разказ, развиващ се във Вестерос, който Мартин със сигурност е написал „между другото“. Чете се за не повече от един час и казано честно – не е толкова интересен.

Текстът съвсем спокойно може да се определи като детска приказка. Той е наивен, написан с простичък стил и без особено смисъл. Разказва за малкото момиченце Адара – „дете на зимата, родено в лют мраз“, коeто не изпитва студ, никога не плаче и не се усмихва, но има едно предимство пред останалите – сприятелява се с Леденият дракон. Той е легендарно и страховито създание, което никой човек не е успял да опитоми. Когато прелита в небесата, оставя след себе си замръзнала земя. Ако продължа да ви разказвам за сюжета, ще ви издам цялата книжка. А самата ѝ история и без това не е особено оригинална, но за сметка на това – пълна с дракони!

Виж още: „БАРД“ преиздават луксозно „Песен за огън и лед“

Силата на „Леденият дракон“ обаче е друга. Тази малка книжка, струваща немалкото за обема си 17 лв., е едно от най-страхотните и добре издавани фентъзи книги превеждани на български въобще. Същинско удоволствие е да докосваш, миришеш и гледаш тази книжка. Щом моята бройка пристигна 10 минути не можех да спра да я разлиствам и да ѝ се радвам.
IceDragonLuisRoyoImagen3

Всичко в това издание е перфектно. Великолепните черно-бели илюстрации, с които е пълна книжката, както и красивата корица, са дело на признатия за един от най-добрите фентъзи художници в света Луис Ройо. Той е испанец, познат по целия свят с пищните си фентъзи илюстрации, украсявали десетки книги, календари и какво ли още не. Дори да не сте чували името му, ако поне малко се интересувате от фентъзи – със сигурност сте виждали творчеството му. За любителите на драконите това хартиено тяло би предизвикало истински възторг – десетки приказни и оригинални илюстрации на любимото фентъзи същество.

Самата корица на обложката също е прекрасна, а самата тя представлява постер, щом се обърне. Под нея пък се крие стилна, бяла, твърда корица с много приятно извит гръб и издълбана по средата синя глава на дракон. Вътре хартията е една от любимите ми – дебела, рециклирана, от онези най-приятни на допир и мирис. Шрифтът е едър и синкав, но незатормозяващ очите, а графичното оформление и съотношението – текст, картинки – перфектен.
Ice_Dragon_1

Виж още: Прекрасното издание на „Светът на Песен за огън и лед“

От няколко години съм страстен любител и колекционер на луксозно и качествено издадени книги. Малко предметни неща могат да ми донесат по-голямо удоволствие и блаженство. И с най-голямо удоволствие и гордост слагам тази в колекцията си. „Бард“, които в миналото нееднократно са правили грешки при това как трябва да се издаде фентъзи книга, този път получават пълните ми адмирации. Да, цената е наистина висока, но въпреки това препоръчвам книгата на всеки, който обича „Песен за огън и лед“ и фентъзи и си пада по хубави издания. Книгата е перфектен подарък и освен това – прекрасно въведение в жанра за всяко дете.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Александър КълбовСред руините на Разделената империя с Марк Лорънс11.03.2017

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино