Зодиакалните убийства – ще успеете ли да разрешите загадка, останала неразкрита 40 години?

27.09.2016

zodiakalnite-ubijstva„Това е един от най-необичайните случаи, за които съм чувал. Бих могъл да го определя дори като неосъществимо престъпление, каквото не e било извършвано никъде другаде по света.”

Четиридесет години една криминална загадка мъчи цяла Япония. Художникът Умедзава Хейкичи решава да създаде перфектната жена. За целта смята да убие шестте момичета, живеещи под неговия покрив – четирите си дъщери и двете племенички. Всяка част от тялото на някоя от тях ще послужи за направата на Азот* – съвършената жена. Хейкичи подробно описва как смята да извърши всяко едно от убийствата – ръководен от строг астрологичен порядък. Шестте момичета наистина умират по начина описан от него, но има една съществена пречка за намирането на убиеца. Записките на Умедзава Хейкичи са открити до мъртвото му тяло. Някой е сложил край на живота на художника маниак в собственото му ателие преди Умедзава да е изпълнил пъкления си план. Но въпреки това момичетата са убити по абсолютно същия начин описан от него. Разследването показва, че никой от близките на семейството няма мотив и всеки един от тях разполага с алиби. А външен човек няма как да е извършил престъплението. Полицията, семейството и множество шерлокхолмсовци се провалят. Зодиакалните убийства остават неразрешима мистерия над 40 години.

Докато с тях не се заеме Кийоши Митарай – забележителен астролог и самоук детектив. Митарай е особняк и образът му е изграден в духа на класическите криминални романи. За Шерлок Холмс той смята, че е некадърник, правещ евтини трикове, от които само Уотсън би се впечатлил.

„А! Да не говориш за онзи необразован самохвалко, симпатичния англичанин, пристрастен към кокаина, който не може да различи кое е реално и кое не заради халюцинациите?”

А за отец Браун, Джейн Марпъл и Еркюл Поаро даже не е чувал. Кийоши Митарай и неговият японски д-р Уотсън – Ишиока – имат една седмица да разрешат загадка, занимаваща умовете на почитателите на мистерии в Япония в продължение на четиридесет години.

На 217 страница авторът – Шимада Соджи – прави кратко включване като обявява, че всички необходими факти за разрешаването на загадката вече са известни на читателя. Той е оставял пътека от улики, които ще го заведат до убиеца.

„Дадох ви най-ясната подсказка, а освен това ви представих и самия извършител на убийствата. Въпреки това предполагам, че много от вас все още не са успели да я разрешат (все пак никой в Япония не го беше постигнал в рамките на повече от 40 години).”

Ще разочаровам автора, но разбрах кой е убиецът преди още 100 страници. Разбира се, дължа това не на пропуски от негова страна или елементарност на загадката, а по-скоро на големия брой изчетени от мен криминалета.

Единствената слабост на романа е дребният шрифт, но дори и той не ми попречи да го изчета на едно сядане, продължило една безсънна нощ.

„Зодиакалните убийства” на японския писател Шимада Соджи е най-популярният му, но същевременно е и дебютен роман. Той е преиздаван многократно и носи множество отличия и награди на автора. Библиографията на Соджи се състои от над сто произведения и той самият често е сравняван с Артър Конан Дойл и Едгар Алън По.

Българският читател има възможност да се докосне до един от шедьоврите на японската криминална литература благодарение на издателство Милениум. Преводът е на Николай Дюлгеров, а брилянтната корица е дело на Живко Петров.

 

* от латинското наименование на живака – azos. В алхимията – вещество с неограничени лечебни свойства.

Автор: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова5 тийн фентъзита, с които да преборим есенната меланхолия21.10.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE