Завинаги млади – вдъхновяващи истории на възрастни хора (галерия)

По някаква причина вярваме, че тайната на дълголетието и вечната младост може да бъде намерена запечатана в пещера или в манастир някъде високо в планината. Това не е вярно.“, разказва Владимир Яковлев, руският фотожурналист, който през 2011 г. започва своя проект “Age of Happiness”. Идеята му е да разбие представите за остаряването: „Такива хора живеят сред нас – в съседната къща, през една улица, в същия град. Ние просто не знаем за тях и заради това губим невероятната възможност да разберем повече за един начин на живот, който до вчера ни се е струвал абсолютна фантазия.

Виж още: 50-те най-силни снимки на всички времена

Йоана Каас

Йоана Каас

Йоана Каас е германска гимнастичка. Яковлев я снима през юли 2012 г., когато тя е на 86.

Монсерат Меко

Монсерат Меко

Монсерат Меко е фотографирана през 2012 г., тогава на 78. За първи път испанката скача с парашут, когато е на 49. Оттогава има над 1000 скока. Освен това се гмурка, кара уиндсърф и ски.

Ивон Доулен

Ивон Доулен

Автомобилна катастрофа причинява на Ивон Доулен (тогава на 80 г.) сериозно сътресение и препоръката на докторите е да се откаже от своите кънки за лед. Вече на 89 г. Ивон продължава да се състезава – нещо, което прави вече 75 години. „Ако някога изпадна в лошо настроение, поглеждам своите връстници с техните кислородни маски, слагам кънките и се усмихвам.

Тао Поршон-Линч

Тао Поршон-Линч

Тао Поршон-Линч е фотографирана от Яковлев през 2011 г. на възраст 93. Тао е танцьорка и инструктор по йога. Започва да се състезава на 87 и печели над 600 награди, а вече на 96 продължава да преподава йога. Всеки нейн ден включва три часа йога сутрин и два часа танци следобяд, а партньорите й са със 70 години по-млади от нея. „Не вярвам във възрастта. Вярвам в силата на енергията.

Рут Флауърс

Рут Флауърс

След като помага на внука си да организира парти за рождения му ден, Рут Флауърс се вдъхновява да стане DJ – на 68. Първото си шоу прави на 78 в Кан, Франция и има участия по цял свят под псевдонима Mamy Rock до смъртта си през май 2014г., на 83.

Грета Понтарели

Грета Понтарели

На 59 г. Грета Понтарели е диагностицирана с остеопороза. „За да подсиля костите си, ми бяха нужни напрегнати упражнения, нещо, което включва вдигане на тежести. Но вдигането на тежести е скучно.“ Затова Грета започва да танцува на пилон, а вече на 63 е спечелила няколко награди, сред които и световната титла.

Джон Лоу

Джон Лоу

След като е мечтал цял живот да танцува, Джон Лоу се захваща с балет на 79 и прави първото си представление на 89. След като навършва 90, семейството му забранява да прави завъртания на 360 градуса. Всеки ден Джон тренира, за да поддържа мускулите си, вече на 94 г., а съветът му е: „Намерете нещо, което напълно ще промени живота ви. Трудно е, но може би аз съм късметлия. Балетът ми помага да държа гръбнака си изправен и да мамя времето.

Лойд Кан

Лойд Кан

Лойд Кан от Калифорния започва да се занимава със скейтборд на 65. Първия път, когато се опитва да кара, пада от дъската и удря ръката си. Но вместо да се откаже, решава да продължи… и да се екипира. Яковлев го снима, когато е на 78 г. Старецът тренира всеки ден, но внимава със скоростта и улиците.

Дуан Синфу

Дуан Синфу

След 50 години работа във фабрика за стъкло, здравето на Дуан Синфу е в ужасно състояние – трудно ходи, а дробовете му са увредени от стъкления прах. Когато открива група, практикуваща упражнения за разтягане, Дуан веднага се включва. Вече на 76 той може да прави разтягания, които биха затруднили дори млади хора.

Валентин Бадич

Валентин Бадич

Когато е на 50 г. Валентин Бадич започва да изпитва непоносими болки в ставите. Докторите искат да му поставят импланти от титан, но вместо това Валентин решава да се лекува сам. Първо започва да ходи. Слиза и се изкачва по стълбите всеки ден. След това тича. И тогава започва да танцува. Танцува през цялата 3-часова фотосесия с Яковлев и дори не се задъхва, а целият снимачен екип накрая танцува рокендрол.

Дорис Лонг

Дорис Лонг

На 85 Дорис Лонг се захваща с алпинизъм, а когато руският фотожурналист се среща с нея през юли 2012, вече е навършила 98. За впечатленията си от срещата с нея Яковлев споделя: Щастието е избор, начин на живот. Някой може да се учуди – толкова ли е просто? Да, толкова! Мисля, че е вярно – това за щастието… същото се отнася и за младостта.

Източник: bbc.com

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to