Момичето с драконовата татуировка на Стиг Ларшон се завръща

29.01.2015
Лисбет Саландер, главният протагонист в „Момичето с драконовата татуировка“ (у нас със заглавие „Мъжете, които мразеха жените„) и неговите продължения, ще се завърне в четвърта книга през август тази година със заглавие „That Which Does Not KIll“ ( буквално „Това, което не те убива“) въпреки смъртта на шведския писател.
Това ще се случи въпреки отсъствието на Стиг Ларшон, който почина неочаквано през 2004 година, преди неговите книги да постигнат своя успех из целия свят.
stieg-larsson-dragon-tattoo-girl
Книгите на Ларшон с участието на Саландер – „Мъжете, които мразеха жените“, „Момичето, което си играеше с огъня“ и „Взривената въздушна кула“, са познати като трилогията Милениум. Щом стана известна, „Момичето с драконовата татуировка“ се превърна в блокбъстър два пъти – веднъж в родната на автора Швеция и веднъж – от Дейвид Финчър.
Желанието да се продължи поредицата е огромно, но не е лесно да се реши кой ще поеме неговото завещание. Неговото семейство и дългогодишният му партньор – Ева Габриелсън, се борят в съда за това какво би искал той.
Габриелсън живее с Ларшон 30 години, през които така и не се омъжват. След неговата внезапна смърт – той получава сърдечен удар на 50 години – стойността на имуществото му остава неизвестно. Според шведския закон всичко негово остава за неговите баща и брат – Ерланд и Джоаким Ларшон.
Стиг ЛаршонСемейство Ларшон работят с издателството, което е издавало Ларшон, за да открият писател, който да продължи книгите за Саландер под бранда на Ларшон. Те избират Давид Лагеркранц, който участва в съавторство в най-продавания мемоар на футболиста Златан Ибрахимович.
Очевидно е, че ще гради над предишните книги„, заявяват от издателството през 2013. „Героите от Милениум Микаел Блумквист и Саландер ще бъдат включени, заедно с много нови персонажи.
     „That Which Does Not Kill“ не е свързана с ръкописа на четвъртата книга на Ларшон, за която се носят слухове, че е написана. Габриелсън твърди, че е виждала ръкописа, но неговото местонахождение остава неизвестно.
У нас издателство „Colibri“ ще издават четвъртата книга от поредицата за Лисбет Саландер.
Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Ново издание на „Любовникът”на Маргьорит Дюрас06.09.2016

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика