„Парижкият апартамент“ на Мишел Гейбъл (ревю)

17.12.2014

Мечтаете ли си за Париж? За разходка по Шанз-Елизе, за романтична вечеря с френско вино и сирене? Иска ли ви се да се докоснете до тайните на града на любовта, да се насладите на изкуството, което е приютил? Ако отговорът е „да“, имам изненада за вас – не са ви необходими самолетни билети, нито хотелска стая и екскурзовод. Единственото, от което имате нужда, е новият роман на Мишел Гейбъл – „Парижкият апартамент“.

Нека превъртим лентата и се върнем 70 години назад във времето в навечерието на Втората световна война. В опит да избяга от военните действия млада жена напуска Париж, оставяйки зад гърба си наследствен имот. Годините минават и незнайно защо никой не се връща, за да стопанисва апартамента и вещите в него. Когато на 91-годишна възраст жената умира, жилището най-накрая, след 70 години покой, е отворено и неговите тайни излизат на показ. Историята става все по-загадъчна, след като вътре в апартамента, покрити в прах, са открити добре запазени мебели от бел епок, дело на едни от най-известните майстори за онова време. Находката е изключителна, но никой не подозира какво още крие апартаментът.

289856

Романът на Гейбъл ни среща с Ейприл Воут – „експерт по европейски мебели“, както тя сама се определя. Ейприл живее в Ню Йорк и поне на пръв поглед има всичко – красив съпруг и страхотна работа, но Париж е голямата ѝ мечта и когато шефът ѝ предлага да замине на командировка за един месец, тя приема веднага.

Ейприл моментално бива омагьосана от апартамента, от красивата дървена тоалетка, от скриновете, дори тапетите по стените имат невероятна стойност, но това, от което не може да откъсне очи, е картина на млада жена, носеща красива розова рокля. Авторът на картината е Джовани Болдини, а жената е неговата муза и любовница Март дьо Флориан. Откритието е историческо и картината се продава за 3,4 милиона долара. Това, което завладява Ейприл напълно обаче, са дневниците на мадмоазел Дьо Флориан, които биват открити в апартамента. Те разкриват една вълнуваща история за елита на Париж от 1890 г.

perfectly-preserved-paris-apartment-discovered-after-70-years-with-valuables-and-paintings-5

Докато се опитва да разгадае тайните на апартамента, Ейприл Воут се сблъсква с болезнени рани от миналото си, с въпроса дали може да вярва на съпруга си, или не и с един по френски сексапилен адвокат. Дневниците на Март дьо Флориан пък ни загатват трудностите, пред които се е изправяла младата актриса и компаньонка. Поставя въпроса за любовта в едни съвсем различни времена.

Paris_cover

Романът е увлекателен и се чете бързо и леко, идеално четиво, с което да разтоварите след тежка седмица на работа. Мишел Гейбъл води читателите на едно пътешествие през времето – от модерния, изпълнен с живот, история и изкуство Париж, до града на Мулен Руж, на огромните стъклени полилеи, върху които седят голи жени, на творци като Болдини.
„Парижкият апартамент“ улавя атмосферата на френската столица и разказва историята на две жени, които, макар разделени от повече от 100 години, успяват да се докоснат една до друга.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваХишам Матар – анатомията на две хубави книги17.03.2019

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE