Петък, числото 13 и черните котки в литературата

Снимка - ghaas.tumblr.com

Снимка – ghaas.tumblr.com

Знаете ли, че всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година. Ето, сега отново сме на прага на този ден, а дойде ли петък 13-и винаги си спомням нещастна случка от детството ми, в която се заключих в банята в старата голяма къща на село именно в този така зловещ ден. Блъсках по вратата, виках, хващаше ме клаустрофобия без дори да съзнавам какво е това, и бях напълно убедена, че това се случва, само защото е петък 13-и.

Тогава в къщата компания ни правеше черният домашен котарак на име Марин. Неговите големи зелени очи ме изпиваха всеки път щом се опитах да го погаля, а направех ли го – отнасях атака и бях напълно и болезнено изподрана.

Незнайно защо намесих Марин в случката с банята. Така дълги години странях от него, докато един ден разбрах, че той всъщност е добро коте.

В чест на Марин и първото си стряскане от петък 13-и ще се разходя из страниците на любими книги, за да потърся какво се случва в петък с черните котки или числото 13.

Виж още: Ревю за една от любимите ни книги и черни котараци – “Майстора и Маргарита”

Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, която ми хрумва, е от “Кентърбърийски разкази” на Чосър, който казва : „И цялото това нещастие се стоварва в петък“.

Снимка - redbubble.com

Снимка – redbubble.com

Но пък ако черна котка ви пресече пътя, най-вероятно отива някъде, казва Граучо Маркс с типичното си осмиващо отношение към всичко. Но в „Черният котарак” на Едгар Алън По именно от това малко пухкаво животинче умира от страх главният герой.  „Господи, Боже мой, спаси ме и ме пази от ноктите на Сатаната!” се моли той, борейки се с вечно живия черен котарак в къщата си.

Известно е, че любимец на котките е и Харуки Мураками – образът на котката, понякога дори говореща, е незаменим в едни от най-известните му романи – „Хроника на птицата с пружина”, „Кафка на плажа”, „Норвежка гора” и др.

Това гальовно животно срещаме и при Ийтс в неговото стихотворение The Cat and the Moon

THE CAT went here and there
And the moon spun round like a top,
And the nearest kin of the moon
The creeping cat looked up.

Несъмнено „Пясъчният човек” на Хофман е ключова творба на литературата на ужаса – именно нейният анализ е в основата на известната студия на Фройд “Ужасяващото” (1919). Литературата на Хофман оказва огромно влияние върху по-късните писатели, сред които  Херман Хесе, Томас Ман,  Джордж Байрон,  Чарлз Дикенс, Уолтър Скот, Оскар Уайлд, сър Артър Конан Дойл,  Едгар Алан По.

Снимка - halloweenforum.com

Снимка – halloweenforum.com

В Русия е забележително влиянието върху Николай Гогол, Фьодор Достоевски, Михаил Булгаков; във Франция неговото влияние изпитват Оноре дьо Балзак, Шарл Бодлер; у нас – Николай Райнов, Светослав Минков, Владимир Полянов. По произведение на Хофман Пьотър Чайковски пише балета си „Лешникотрошачката”, вероятно „Лебедово езеро” също се основава на текст на Хофман.

В съвременната литература имена, свързвани с ужаса и страшното в литературата, несъмнено са Стивън Кинг и Геймън.

В „Братя Карамазови” Достоевски пише, че не мисли, че дяволът съществува – но човекът го е създал, създал го е по свой образ и подобие. И така създаваме всички свои малки страхове, храним ги и вярваме в тях.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to