„Синята брада” от Амели Нотомб- съвременен преразказ на Шарл Перо

04.01.2015

Последният роман на Амели Нотомб, преведен на български , който излиза у нас на пети януари от издателство „Colibri”, успя да достигне 15 000 бройки за седмица във Франция още с публикуването си. Признавам, че това е първата книга на белгийската авторка, която чета, но „Синята брада” освен, че ме върна към приказното, определено ми даде причини да прочета още от Нотомб. Книгата се чете на един дъх, като интригува, без да напряга; увлича, без да е разточителна; изненадва и не изненадва едновременно.

colibri.bg
colibri.bg

„Влюбването е най-загадъчното явление във вселената. Тези, които се влюбват от пръв поглед, изживяват необяснимата версия на чудото- те не са обичали преди това, просто защото не са знаели, че другият съществува. А влюбването със закъснител е най-гигантското предизвикателство към разума.”
Романът ни пренася в голямата къща на испанския гранд дон Елемирио Нибал-и-Милсар , живеещ във Франция и неизлизал от имението си от 20 години, и неговата нова наемателка – млада университетска преподавателка. „Беше прекалено хубаво, за да е вярно…”, си мисли Сатюрнин Пюисан, когато прекрачва прага на тази наистина богаташка къща в Седми район на Париж и определено е права.
Когато попада на обявата за уютна стая в аристократичен имот срещу символичен наем Сатюрнин няма представа за репутацията на дон Елемирио. Оказала се деветата наемателка, като всички осем преди нея са изчезнали, тя не се отказва от предложението, а остава, търсейки отговори на всички изникнали въпроси. Ще се влюби ли в дон Елемирио, както всички преди нея? Ще изчезне ли и тя като тях? Защо дон Елемирио кани в къщата си тези жени? Защо не излиза? Защо е обсебен от цветовете? – това са въпроси, които си задава не само Сатюрнин, но заедно с нея и читателя. И макар отношенията им силно да наподобяват любовните, между тях остава една заключена стая и тайните, които крие тя.

archivio.grazia.it
archivio.grazia.it

„ В която и да е дисциплина най-добрият метод е въздържанието. На този, който иска да пише, дайте малко хартия. На начинаещия готвач предложете само три продукта.”
Не ми е познат стила на Нотомб, но „Синята брада” е изградена почти изцяло от диалозикратки изречения, които си разменят главните герои всяка вечер между скъпото шампанско и изисканата вечеря. Но тези кратки разговори засягат винаги големи теми, разкриващи самите тях- любов и доверие; изкуство и усъвършенстване; религия и пълното й отрицание; престъпление и съмнение; невинност и греховност.
Как съживява любимата си приказка от Шарл Перо Нотомб и до какви отговори достига Сатюрнин, разберете в „Синята брада” и цялото удоволствие, което носи тази книга.
„Любовта е увлекателна за тези, които я изживяват, за другите е голяма досада.”

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова5 тийн фентъзита, с които да преборим есенната меланхолия21.10.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE