Харуки Мураками говори за котките, писането, жените и… котките

20.01.2015

murakamiПисателят, който се превърна в „най-страдащия чичо“ съвсем наскоро, продължава да отговаря на широкия обвхат от проблеми на своите фенове. Писането е като разговор с жена, казва японският писател Харуки Мураками: „Можеш да станеш по-добър до някаква степен като се упражняваш, но всъщност или си роден с това, или не си.

Писателят отговаря на въпросите, които получава в последните дни от своите почитатели, в неговия най-нов образ на най-страдащия японски чичо. Той започва да публикува в  сайта си – Мястото на Мураками – преди месец, създаден от неговия издател Шинчоса, който обяви, че ще приема въпроси до края на месеца.

Котките се появяват често и енигматично във фикционалния му свят и това кара един читател да попита автора на „Норвежка гора“ и  „Хроника на птицата с пружина“ къде е изчезнала неговата котка. „Котките просто изчезват понякога. Трябва да ги обичаш и цениш, когато са около теб.“, съветва Мураками. Друг почитател се чуди дали писателят има някакви съвети как жена му да спре да се оригва. Мураками отговаря: „По-добре оригване,отколкото пърдене.“

Писателят отговаря почти изцяло на японски със съвсем малко „неофициален“ английски с помощта на свой почитател. Читателка , женена и с деца, която има афера, го пита дали няма някакъв вид наръчник за „лукави жени“. Мураками отговаря: „Маменето е каквото е, но мисля,че трябва да си внимателен с употребата на думата с Р(развод). Опасно е дори да я произнасяш наглас.“ Той добавя: „Надявам се,че всичко ще се нареди за теб. Ти не си ужасна жена. Това е дори нормално. Но трябва да внимаваш с постъпките си.“

Авторът на романите като „Кафка на плажа“ и „Безцветният Цукуру Тадзаки“, който продава 1 млн.копия за седмица в Япония, напълно се наслаждава на своето онлайн приключение. Въпросите, на които отговаря, варират от такива за литература през интимни и закачливи – искал ли е някога Мураками да бъде котка?

Друг читател пита писателя какво е чувството да бъде наричан „първенец” за Нобеловата награда за литература. „Някак си е неудобно”, отговаря Мураками. „Не е сякаш съм наистина номиниран или нещо такова, това са просто букмейкърите, които ми придават странности. Това не е конно състезание!”

Двама кореспонденти пишат на Мураками, като единият пита: „Мислиш ли, че котките разбират как се чувстват хората? Моята котка Бобо избяга, когато ме видя да плача.”. Писателят отговаря: „Предполагам, че ти или твоята котка сте силно чувствителни. Имал съм много котки, но нито една не е била толкова съчувстваща. Всички бяха толкова егоистични, колкото е възможно.”  Също го питат дали има места, на които да се скрие „за малко”. Мураками отговаря: „Лесен въпрос. В леглото, с някого, когото обичам. Къде другаде?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаRADAR фестивал завладява Варна с изкуство отвъд познатите граници за шести път28.07.2019

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино