Хендмейд вълшебства – творците разказват

Спомням си съвсем ясно първата си среща с ръчно изработените продукти – беше на рождения ми ден преди три години. Трябва да призная, че имах предположения какво ще намеря в шарената хартиена торбичка, за моя изненада обаче отвътре ме гледаше не парфюм, бижу или стилно бельо, а пъстро изрисувана в любимите ми цветове дървена кутия. Всичко в нея беше направено точно както аз бих го искала – вътрешността й беше покрита с плат в нежни окраски, а в дъното на чекмедженцата се кипреха малки цветчета, направени от текстил с декоративни перлички. Кутията ми се стори толкова магична, сякаш всеки момент от нея можеше да изскочи горска фея.

2

 

 

След първоначалното ми искрено изумление нямаше как да не се поинтересувам кой е създал тази уникална кутия (защото бях сигурна, че такива не се продават в обикновените магазини), така се срещнах с The Pink Shop и неговата талантлива създателка – Моника Монова.

ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ПРИКАЗКИ ОТ ГЛИНА, КОЖА И ПОРЦЕЛАН – четете Тук!

Магазинчето на Моника се намира на ул. Осогово 36 в София, пространството е малко, но уютно и от всеки един предмет – картичка, кутия, дреха или бижу си личи, че е създадено с много любов и отдаденост. И няма как иначе – Моника споделя, че още от 4-5 клас се занимава с ръчно изработване на картички и това винаги е било нейна страст:  “При мен нямаше начало, вдъхновението винаги е било вътре в мен и по различни причини и поводи се е проявявало. Магазинчето беше въпрос на време…” .

Забелязали ли сте, че почти не са останали неща, които да произвеждаме сами? Че всичко е стандартизирано, уеднаквено, прави се във фабрики, някъде далече от нас, а след това ни се заявява, че ние трябва да го притежаваме, че имаме нужда точно от това нещо. И бавно, или не чак толкова бавно, се превръщаме в роботи, носещи едни и същи дрехи, ядящи храна, която е еднаква на 6 континента, използващи само една марка телефони. Ръчно изработените неща внасят различното, няма две еднакви кутии в The Pink Shop. И още едно много важно нещо – изработени са точно за теб, по твой образ и подобие, а не по този на масовия консуматор. Друг важен елемен според Моника е, че хората искат да създават нещо с ръцете си.
А не е ли и това най-висшата форма на съществуване – да бъдеш творец?
3

Питам Моника дали комуникацията с клиентите не й натежава, все пак всеки продукт, който се прави по поръчка трябва да бъде обсъден, да се избере цвят, да се помисли за детайла. За нея обаче именно общуването с клиентите е едно от най-важните неща по време на творческия процес  “Това не само ме зарежда положително, но и винаги показва дали пътят, който си поел, е правилният. В тази професия, човек постоянно твори и експериментира, но в крайна сметка, продуктът, който създаваш е винаги за Клиента!”

Предимствата на това да работиш за себе си, да следваш сърцето и творческите си инстинки несъмнено са много, но с тях идват и трудностите. За Моника те се изразяват в това да успее да съхрани авторството си сред бума на хендмейд магазини. “Аз самата водя работилнички и предавам знанията, които имам, но винаги подчертавам, че всеки трябва да следва своята индивидуалност, а не чуждата!”

4

А не ви ли се иска понякога да захвърлите всичко и да се занимавате с това, за което винаги сте мечтали? Рецептата на Моника за успех в България е следната:
Всичко е въпрос на много труд, безсънни нощи, неотменно желание за успех, положителна нагласа и издръжливост – защото “направи си сам” не е само идея да реализираш сам някой продукт, а да изградиш цяла нова концепция за живота си. Ако се раздадеш на 100% не е достатъчно. Трябва да се раздаваш на 1100%, за да си успешен и да се реализираш в България с това, което обичаш да правиш!”

Талантливата създателка на The Pink Shop е щастлива, защото живее сред хора, които влизат в магазинчето й, търсещи подарък за “без повод”, а аз съм щастлива, че живея сред хора, които въпреки негативизма и трудностите следват мечтите си.

Материал ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА (II) – ИЗНЕНАДИ ОТ ТЕКСТИЛ, ДЪРВО И ХАРТИЯ – вижте Тук!

Следващата ни спирка е Happy Owls – страничка за ръчно изработени, от естествени материали, бухали и сови. След като със семейството й се пренасят извън града, през една досадно дълга и мрачна зима създателката й Антоанета събира непотребни парчета плат и копчета и докато усети вече има скроено първото бухалче. Казва, че няма лична история с тази особена птица – „Беше импулс, може би провокиран от това че живея почти в гората. Уединението  се превръща в нещо много приятно и полезно, ако те споходят подобни  идеи.

8

Тони започва да шие преди 3-4 години и когато всичките й приятели вече имат като подарък нейно бухалче, се окуражава да направи страница и да ги предлага.

За нея не е трудно да си хендмейд творец в България. Определя творенето с ръце, нуждата да създаваш като вътрешна потребност. Вярва, че настоящият бум на хендмейд магазини и страници не е само мода, а интересът към това ще остане траен и ще се развие – „Да оцениш нещо, макар и дребно, в което е вложен ръчен труд и желание, предполага определен вид култура, естетически поглед към света, затова мисля че появата на толкова нови автори и магазини е проява на нов тип нагласа към търсене на истински неща, които носят послание и емоция.

Смята, че бухалчетата са един вид  посредници между нея и останалите, сякаш създават среда от съмишленици –хора, които имат потребност от красота. В един от албумите със снимки на страницата се опитва да обедини шиенето с другото й хоби – книгите, и се стреми към това бухалчетата да се приемат не само като сувенир или играчка, а и да се свързват с мъдрост, знания и нуждата от по-сериозно изкуство, каквото е литературата .

6

Миналата Коледа продава бухалката Дара благодворително. Нарича я „спонтанна идея, която се превръща почти в приказка”. „Използвах един вълнен пуловер, който изпрах погрешно и съпругът ми така и не можа да облече, малко дантела и филц. Получи се огромен коледен бухал, който нарекох Дара и обявих на търг на страницата на Happy Owls.Малко преди това , една прекрасна жена и поетеса  Елена Денева, която работеше в детския дом в с.Страхилово си беше поръчала бухалче- така се запознахме и реших да посветя на децата от дома сумата от Дара. Никоя от нас не предполагаше ,че този бухал ще бъде продаден не веднъж, а два пъти и с помощта на нейните и мои приятели в социалните мрежи на третия ден Дара събра над 700 лв, което я превърна ако не в най-скъпия текстилен бухал, то поне в най- ценния за мен, защото с тези пари купих на 30 прекрасни деца книжки, лакомства и витамини, но това, което се надявам да съм им подарила, както и на всички хора, които се докоснаха до тази случка, е вярата, че доброто е в нас и е постижимо.

7

Тони вярва, че всяко нещо направено с любов и внимание, носи енергията на този, който е отделил време и сили за това – дори да е чаша чай. Освен невероятната история на Дара Happy Owls  й носи много прекрасни мигове на удоволетворение – „Много от хората, които поръчват от Happy Owls  после ми пишат, за да благодарят, изпращат снимки с мястото, което са избрали за бухалчето си и споделят, че то  ги кара да се усмихват. Това стопля и радва душата, а всъщност в това е целият смисъл, нали?

Последният творец, с когото имаме удоволствието да ви запознаем, е Яница Славова. Докато открие призванието си тя се занимава с изработването на абажури от канап, квилинг картички, декупаж, дръвчета от мъниста, фигурки от парено тесто, дори и с дърворезба. “Когато започнах експериментите с бижута разбрах, че това е нещото, с което искам да се занимавам цял живот.”

Както повечето хубави неща на този свят и в историята на Яница има доза случайност. В началото бижутата й изглеждали съвсем различно, докато един ден сестра й не й показала пръстенче със стъклена сфера и Айфеловата кула в него. Експериментаторският дух на Яница не й дал почивка, докато не намерила откъде може да се снабди с необходимите материали, за да изработи пръстенчето. Така постепенно се родила страничката Daydream’, а Яница започнала да създава красиви бижута със сфери.

10

Това, което най-много харесвам в бижутата, които Яница изработва, са скритите послания в тях. Всяка една сфера е пълна с нещо – с нежни като мечта глухарчета, готови да полетят, с пламенна червена роза, с пясък, камъчета и звезди, носещи аромата на морето. Да подариш такова бижу е като да дадеш на някого един малък свят. Най-вълнуващите моменти за Яница са тези на общуване с клиентите й. “Една от тези незабравими поръчки беше на жена, която пожела да направя колиета за двете й внучки. Уникалното в случая беше, че и двете се казват Ралица и са родени на една и съща дата. След дълго умуване се появиха локетите под формата на сърце с розова и лилава Ралица. След като ги изпратих, получих съобщение, което ме разплака. Усещането, че си зарадвал някого, че си изпълнил желанието му, че си станал част от нечий живот е несравнимо!

Спънки, разбира се, съществуват. Яница споделя, че на ръчно изработените неща в България все още се гледа с недоверие, “Най-голяма трудност срещам в реализирането на пазара и доказването, че ръчно изработеното е много по-стойностно от китайските джунджурии изработени на поточна лента. Важно е хората да осъзнаят, че когато си купуват ръчно изработено нещо, те стават част от един цял свят.” Въпреки това тя смята, че в България можеш да се издържаш като хендмейд автор, но първо трябва да се наложиш на пазара, да се утвърдиш, да си създадеш контакти и клиенти и да покажеш, че това което изработваш е стойностно. “Много е важно да създадеш доверие в хората и да ги провокираш да се върнат при теб, а ако доведат и приятели, това е най-сигурният знак, че вървиш в правилната посока.”

11

Двете Ралици

 

Яница вярва, че всяко бижу, изработено от нея носи нейната положителна енергия и обич. Във всяка една поръчка оставям частица от себе си и съм много щастлива, защото по този начин ставам част от живота на даден човек. Няма нищо по-хубаво от това хобито ти да се превърне в професия.”

9Материал ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ХАРТИЕНИЯТ СВЯТ ОТ КАРТИЧКИ, КУТИИ И АЛБУМИ – вижте Тук!

Ако все още не сме ви убедили в красотата и силата на всичко, което може да създаде човек, стига да има упоритост, старание, желание и много любов, то следващата история може и да го направи. Една от поръчките, които са се запечатали в съзнанието на Яница е направена от мъж, които е искал да направи предложение за годеж на приятелката си. За да избяга от тривиалните годежни бижута, а и с надеждата, че глухарчетата сбъдват желания той поръчва пръстен с глухарче. Може би вече се досещате, че нейният отговор е бил “да”.

Автори: Емилия Найденова и Пламена Крумова

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to