Шарли Ебдо ще излезе следващата седмица

Снимка - www.haaretz.com

Снимка – www.haaretz.com

Френското сатирично списание Шарли Ебдо ще бъде отпечатано следващата седмица, въпреки ислямистката атака тази сряда, съобщава BBC. Десет журналисти и двама полицаи бяха убити, когато маскирани нападатели откриха огън в редакцията на списанието в Париж. Ще бъдат отпечатани един милион броя за сметка на 60 000, които излизат обикновено. Списанието ще бъде на половина на нормалния си размер от осем страници.

„Много е трудно. Всички страдаме, със скръб, със страх, но ще го направим, защото глупостта няма да победи“, коментира колумнистът Патрик Пелу. Атаката се с случила по време на ежедневната оперативка на списанието. Маскираните мъже са започнали да стрелят с пушки, като след това да си разменяли изстрели с полицаи на улицата, накрая избягват от местопрестъплението с кола. Вярва се, че това е най-смъртоносната атака във Франция от 1961г. насам.

Главният редактор на списанието Стефан Шарбоние, 47, е между убитите, заедно с неговия бодигард полицай.
Чарбоние, познат като Чаб сред приятелите си, е получавал заплахи за живота си в миналото и е бил под полицейска защита. Мотивът за масовото убийство, което се случи в сряда, все още не е известен, но сатиричният седмичник и друг път е предизвикал противоречия с нетипичния си поглед върху новините и настоящите събития. Предполага се, че причината за нападението са карикатури на Пророка Мохамед, които са публикувани от списанието.

Нападението срещу Шарли Ебдо предизвика силни реакции по целия свят. Днешният ден беше обявен за траурен във Франция, където хиляди хора се събраха на ключови места в Париж, за да почетат паметта на жертвите и да защитят правото на свободно слово.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to