„Шерлок“ – подгряваща статия преди новия сезон

15.06.2013

шерлокАнгличаните са известни с aнглийския чай, с акцента си, с Биг Бен и още редица неща, но едно от най-емблатичните дали на света е детективът Шерлок Холмс и неговият верен другар – доктор Уотсън. С техните приключение са израснали няколко поколения и са овековечени в многожество филми и сериали, а тяхната слава не спира да расте. Наскоро към колекцията за Шерлок бе прибивен и още един сериал, но този път една идея по-различен.

Шерлок” на BBC се развива в наше време – хората разполагат с всички модерни джаджи и  технологии, но това далеч не означава, че всичко е идеално, напротив –  полицията отново се нуждае от помощта на Холмс, неговия бърз ум и дедукциите му.

Създателите на сериала Марк Гейтис и Стивън Мофат успешно са уловили всичко ключово и са го пренесли в нашия век, където загадките са по-сложни, оръжията по-модерни,  но всичко това без да се загуби и грам от чара на героите. Шерлок е все така еуфоричен, гениален и без особен афинитет към човешките отношения, а неговият верен блогър Уотсън е рамото, на което може да се облегне и човекът, който може да му помогне с идеи, когато умът на гения даде временна засечка.
Засега сериалът има два сезона, в които са представени шест от най-известните истории за англиския детектив – „Етюд в червено”, „Слепият банкер”(епизод, в който са включени мотиви от „Танцуващите човечета” и „ Долината на страха”), „Голямата игра”, „Скандал в Бохемия”, „Баскервилското куче” и „Райхенбах фол”(еквивалент на „Последният проблем”).

Навярно си мислите, че Гейтис и Мофат, често съкращавани просто като Мофтис, са положили кански усилия, за да намерят хора, които да паснат на ролите. Нищо подобно обаче. Самите те казват, че Бенедикт Къмбърбач – актьорът, които играе Шерлок Холмс, – е бил техният единствен избор за ролята. След като това е било решено, единственото, което им е оставало било да намерят човек, който да се допълва с него, за да може да се получи това, което виждаме сега на екраните – перфектната химия между двама души, приятели и колеги. Всичко това се е случило съвсем естествено, когато на кастинга се е появил Мартин Фрийман и дори самият Бенедикт заявил, че Фрийман допълва играта му и я прави по-добра.

Противно на очакванията пък най-известният адрес в света – 221B Baker Street – не е използван за целите на сериала. Вместо това снимките са правени на съвсем друго място –  състояли  са се на North Gower Street. Това, разбира се, не е случайно – магазинчето за сандвичи, което виждаме в сериала е принадлежало на г-жа Хъдсън преди да екзекутират мъжа й, а после когато е решила, че средствата от наема на Baker Street й стигат, се отдала на заслужена почивка.
sherlock2

Влизайки в апартамента пък, първото нещо, което виждаме е черепът. Сещате се, нали? Да, същият този череп, чието място сега заема Джон. Не, далеч не буквално, просто сега той е този, който е длъжен да изслушва тирадите на Шерлок. Обратно на старата мисъл – въпросният череп се казва Били и е останал на детектива от стар случай, а г-жа Хъдсън предвидливо се е отказала да го изхвърля… отново.

Друго интересно място в апартамента е кухнята, която Шерлок упорито използва за експерименти, както и вечно празният хладилник, в който „НИКОГА“ няма мляко. Ако се чудите дали нашият любим детектив е фен на млякото, отново отговорът е  „не”, всъщност Холмс просто се опитва да отглежда бактерии в него.

Всички знаят, че Шерлок има редица странности, надали сте знаели обаче, че има навика да подрежда вратовръзките на Джон според доминантния им цвят или пък си държи цяла колекция от кучешка козина в тоалетната, разбира се, всичко това подредено по азбучен ред. Английсткият гений също така обича да чете женската колонка в списанията, твърдейки, че там може да се намери всичко за живота, на което Уотсън отвръща с „ Лудият ми съквартирант направи живота ми ад.”
1364261002_moriarty

Нека да се върнем за малко към сериала обаче. По-запалените и любопитните от вас вече навярно са разгадали  загадката с код, но като виден гийк се изкушавам да ви съобщя, че код няма. Не, не, далеч не си измислям, всъщност цифричките бинарен код, които тактува Мориарти на коляното си, могат да бъдат дешифрирани именно така “There is no key”.

А сега към най-хубавото. Трети сезон ще има, снимките са започнали и първият епизод вече е почти напълно заснет. За нетърпеливите може само да кажем, че в този сезон ще има сватба, а гост-актьор ще бъде жената на Мартин Фрийман – Аманда Абингтън. Ключовите думи за сезона, обявени от Марк Гейтис, са плъх, сватба и лък, а предполагаемите имена на първите две серии: “ The Empty Hearse”( „ Празната катафалка”) и “The Sign of Three” („ Знакът на тримата”). Загадките са много, а нещата, за които може да се хванем засега – твърде малко. Все още не знаем как оцеля Шерлок, кой му помогна, кой ще е новият злодей и как ще реагира Джон на завръщането на приятеля си. Едно е сигурно обаче, новият сезон ни очаква с още повече приключения, екшън и разбира се, нашите любими и неразделни – Шерлок и Уотсън!Sherlock

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Рахталиев„Чернобил“ е смразяващ кръвта шедьовър31.05.2019

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE