Голямата награда на литературния конкурс “Развитие” става12 хиляди лева, издава 10 романа

Дни преди да изтече крайният срок за предаване на ръкописи, Националният конкурс за непубликуван български роман „Развитие“ промени размера на наградите за 10-тото си юбилейно издание.

Голямата награда се увеличава от 7 на 12 хиляди лева, а специалната – еднократно учредена по повод юбилея, става 7 хиляди лева, вместо обявените първоначално 3 000 лв.

Основателят на конкурса и главен мениджър на корпорация „Развитие“, Александър Александров, мотивира решението си освен с 10-тото юбилейно издание на първия и единствен конкурс у нас за неиздаван роман, но и с 25-тата годишнина на Корпорация „Развитие“, която ще бъде отбелязана през 2018 година с редица прояви, част от които е и литературният конкурс.

Освен увеличените парични награди, другият нов момент в конкурса е решението да бъдат издадени не само петте номинирани книги, но и по преценка на журито още пет. По този начин „Развитие“ продължава традицията си да подкрепя българските автори и появата на колкото се може повече български заглавия в „царския“ жанр – романа.

Конкурс „Развитие“ приема ръкописи за юбилейното си издание до 31 декември. Създадена е организация това да става и през почивните и празнични дни.

След това журито – проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов, започва работа с текстовете. Очаква се около 25 април да бъдат обявени петте номинирани романа, а в първите дни на месец май и спечелилите Голямата и специалната награди.

Припомняме, победителят в 9-тия конкурс, Ина Вълчанова с романа си „Остров Крах“, спечели и Европейската литературна награда за 2017 година.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to