14-годишни пианисти с награди от международен конкурс

Снимка: ruse-news.com

Снимка: ruse-news.com

Двама 14-годишни пианисти представиха успешно страната ни на гала концерта на лауреатите от Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris”. Той се проведе в студото на Националната опера „Бастилията” в Париж.

Николай Маринов от Пловдивското музикално училище бе отличен с първа награда, а съименникът му Николай Димитров от Русенското училище по изкуствата беше награден с трета награда.

Двамата млади пианисти представиха българската клавирна школа с произведения на Шуберт, Лист и Шопен.  Те участваха в концерта заедно с лауреати от над 120 страни от цял свят, които се състезаваха и за още една допълнителна награда. Тя е свързана с определянето на най-виртуозния музикант от всички изпълнители, който ще получи парична премия и концерти в Европа. Затова в гала концерта са участвали носители на първи награди от изданията на конкурса в Лондон, Париж и Виена.

Николай Димитров от Русе е един от малкото музиканти с призове от предишни издания на Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris”. През март 2016 г. възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева ще свири отново в прочутата зала „Карнеги хол” в Ню Йорк заедно с Николай Маринов.  Като носител на първи награди от Международния конкурс „Американ протеже” пловдивският талант ще се представи в коледния концерт, а малкият виртуоз от Русе ще гостува на концерта за Великден.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to