14-годишни пианисти с награди от международен конкурс

21.12.2015
Снимка: ruse-news.com
Снимка: ruse-news.com

Двама 14-годишни пианисти представиха успешно страната ни на гала концерта на лауреатите от Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris”. Той се проведе в студото на Националната опера „Бастилията” в Париж.

Николай Маринов от Пловдивското музикално училище бе отличен с първа награда, а съименникът му Николай Димитров от Русенското училище по изкуствата беше награден с трета награда.

Двамата млади пианисти представиха българската клавирна школа с произведения на Шуберт, Лист и Шопен.  Те участваха в концерта заедно с лауреати от над 120 страни от цял свят, които се състезаваха и за още една допълнителна награда. Тя е свързана с определянето на най-виртуозния музикант от всички изпълнители, който ще получи парична премия и концерти в Европа. Затова в гала концерта са участвали носители на първи награди от изданията на конкурса в Лондон, Париж и Виена.

Николай Димитров от Русе е един от малкото музиканти с призове от предишни издания на Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris”. През март 2016 г. възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева ще свири отново в прочутата зала „Карнеги хол” в Ню Йорк заедно с Николай Маринов.  Като носител на първи награди от Международния конкурс „Американ протеже” пловдивският талант ще се представи в коледния концерт, а малкият виртуоз от Русе ще гостува на концерта за Великден.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаБългарска пианистка спечели престижен конкурс в Букурещ03.10.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър