28 пъти кино – влез в младежкото жури на Венеция 2016

28 TCВлюбени ли сте в киното?

Обичате ли да споделяте впечатленията си от филмите с другите?

Мечаете ли да попаднете на някой от най-големите кинофестивали в света?

Ако сте на възраст от 18 до 25 години, инициативата 28 пъти кино може да сбъдне мечтата Ви и да Ви направи част от младежкото жури на Международния филмов фестивал във Венеция 2016. В него ще влязат 28 млади зрители – по един от всяка страна на Европейския съюз.

28 пъти кино е инициатива на Европейския парламент, Наградата LUX, Венецианските дни и „Европа Синемас“. Като част от пан-европейската верига киносалони „Европа Синемас“, Фестивален и конгресен център Варна получи покана да номинира трима кандидати за младежкото жури на тазгодишното издание на доайена на европейските кинофестивали – Венеция 2016.

Предложението е публикувано на уебсайта на ФКЦ – fccvarna.bg, и на страницата му във Facebook, както и на страницата във Facebook на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Оттам може да бъде изтеглен и формулярът за кандидатстване. Заявките трябва да бъдат получени на имейл fk@mail.orbitel.bg в срок до 20 април.

Кандидатите трябва да ползват свободно говоримо и писмено английски, тъй като това ще е работният език на журито. А в задълженията им, освен да изгледат и оценят всички филми от програмата на Венецианските дни и състезанието за наградата LUX, влиза и участието им в дискусии и кръгли маси, срещи с изтъкнати творци на филмовото изкуство, ежедневно поддържане на специален блог на младежкото жури и авторски материали за страниците на „Европа Синемас“ в социалните мрежи. Естествено, за целта те трябва да бъдат във Венеция от 30 август до 11 септември, когато ще се състои 73-тото издание на фестивала. Разноските за самолетния билет и престоя във Венеция на одобрения кандидат ще бъдат поети изцяло от Европейската комисия и „Европа Синемас“. В замяна на това те ще очакват той да бъде посланик на техните идеи пред младите кинозрители на своята страна и да участва в различни инициативи за популяризирането на европейското кино поне до следващия венециански фестивал.

За да бъдат избрани, кандидатите трябва да докажат, че са пристрастни към европейското кино и разбират езика на седмото изкуство. Затова, освен биографията си, във формуляра за кандидатстване те ще трябва да опишат три сцени от филми, които са им направили силно впечатление, да съставят кратък отзив за филм, излязъл по киноекраните напоследък, както и да класират от 1 до 5 място най-добрите за тях филми от 2015/2016 година. И още – да намерят достатъчно ярки думи, за да убедят комисията, че тъкмо тяхната кандидатура е точният избор.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to