34-то издание на „Златна роза” от 19 септември във Варна

15.09.2016

1

Тази есен Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза” ще се проведе във Варна за 34-път. Между 19 и 25 септември морската столица ще приюти традиционно най-новите български ленти.

Зрителите ще имат възможност да видят шест копродукции с родно участие, две от които включени в конкурсната програма – холандското предложение за миналогодишните награди „Оскар” за чуждоезичен филм – “Райската стая” (Холандия, Швеция, България) с младата Анжела Недялкова в главната роля, и “Лабиринти на любовта” (Русия, България) на режисьора Владимир Щерянов. Останалите четири са включени в селекцията „Открити хоризонти”: “Смрадлива приказка” (Сърбия, България), “Лазар” (Македония, България, Хърватия), “Банат” (Италия, България, Македония, Румъния), “Кербала” (Полша, България). Освен тях в паралелната програма са събрани още 12 късометражни филма, сред които експерименталните “Изяж ме” и “Снежното момиче” на Илина Перянова, “Среща със себе си” на Теа Петрова, “Разговор с Ал” на Димитър Стафидов, “Сутрешно кафе” на Венцислав Занков, както и пълнометражните “Врагове” на Симеон Комсалов и “Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море” на Нено Белчев.

2
„Кербала” (2015), режисьор: Кшищоф Лукашевич

Отличията при състезаващите се филми ще определи жури с председател миналогодишния носител на наградата за режисура от ФБИФ „Златна роза” – Камен Калев, и членове: операторът Стефан Иванов, актрисата Теодора Духовникова, сценариста и режисьор Борислав Колев, композиторът Петър Дундаков. За призовете тази година се конкурират общо 22 късометражни и 12 пълнометражни ленти. В първата категория е получилият три награди от Monthly Film Festival в Глазгоу „Ани има рожден ден” с Ирмена Чичикова и „Кредит”, отново с нейно участие, “Колко си хубав“ на Христо Порязов, “Къщата“ на Яна Титова, „Батмобил” на Деян Барарев и др. Очакван сред пълнометражните филми е „Безбог”, чиято българска премиера ще се състои по време на „Златна роза”. Наградената четири пъти от фестивалите в Локарно и Сараево лента ще се надпреварва със заглавия като „18” (втори филм на Атанас Христосков след „№1”, взел голямото отличие от 30-тото издание на „Златна роза”), „Маймуна” (спечелил наградата на публиката на София Филм Фест), комедията „Летовници”, „Христо” (режисьорски дебют за Георги Лефтеров и Тодор Мацанов), „Пеещите обувки” (поглед върху живота на певицата Леа Иванова) и „Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син” на Иглика Трифонова.

3
“Безбог” (2016), режисьор: Ралица Петкова

Във връзка с 25-тата годишнина от основаването на Националния филмов център тазгодишният фестивал на българския игрален филм “Златна роза” ще бъде открит с “Граница” – един от първите и най-успешни филми, създадени с държавна подкрепа чрез НФЦ след политичесите промени в България. Режисьори на лентата са Илиян Симеонов и Христиан Ночев, а в ролите ще видим Петър Попйорданов, Мариан Вълев, Наум Шопов, Елена Петрова, Николай Урумов, Стефан Денолюбов, Мариана Крумова, Кръстю Лафазанов, Васил Василев – Зуек, Огнян Желязков, Румяна Рунева. Филмът предизвиква остри спорове още с премиерата си през 1994 година, но въпреки това получава наградата за дебют на “Златна роза”, а Чочо Попйорданов е награден в Белгия с приза “Златен баяр” за най-добра мъжка роля, връчен му лично от Ален Делон.

Юбилеят на НФЦ ще бъде отбелязан и с програмата “Кино край морето”, в която в Морската градина ще бъдат излъчени пет любими български филма, подредени от публиката чрез гласуване в онлайн анкета. Избраните заглавия са култови филми от близкото минало като “Оркестър без име”, “ С деца на море”, “Вчера” и две нови продукции, заслужили любовта на зрителя – “Докато Ая спеше”на Цветодар Марков и българското предложение за „Оскар” този сезон – „Каръци” на Ивайло Христов.

4
„Каръци” (2015), режисьор: Ивайло Христов

В рамките на „Златна роза” ще се състоят работни срещи по възможностите за копродукции между балканските страни, в които ще участват четирима директори на филмови центрове от Балканите – директорката на Гръцкия филмов център Електра Венаки, Бобан Йевтич – директор на Филмов център Сърбия, Мими Гьоргоска-Илиевска, директор на Македонски филмов център, и Камен Балкански, директор на НФЦ. Предвидена е презентация на тема “Европейски продуцентски програми”, водена от Катя Тричкова, която ще сподели личния си опит за възможностите за обучение и за развитие на продуцентски проекти в Европа. По време на фестивала ще бъдат представени програмите EAVE, EURODOC, Cannes Producers Network и други, като презентацията е ориентирана към младите и обещаващи български продуценти.

За трети пореден път, организаторите на фестивала “Златна роза” подкрепят фондация “Карин дом“ – Варна. Миналата година помощта бе ориентирана към закупуването на музикални инструменти, а благодарение на събраните от настоящото издание средства Карин дом ще осигури материали за арт занимания. Терапевтичните техники, включващи рисуване и апликации, са с доказан ефект върху децата със специални нужди. Средствата ще се събират чрез продажба на плаката и каталога на фестивала.

Билетите за в продажба на касите на Фестивален и конгресен център на цена от 6 лв. за възрастни и 5 лв. – за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение. Повече информация за „Златна роза” може да откриете на официалния сайт на фестивала и неговата Фейсбук страница.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаНад 72 000 гледаха „Възвишение“ за първите 10 дни22.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика