400 години от смъртта на Уилям Шекспир и нов живот на пиесите му

22.06.2016

shakespearelives

На 23 април 2016 г. чествахме четири века от смъртта на Ейвънския бард – “най-великият поет, живял някога”. Годишнината беше отбелязана с литературни четения, дискусии, ново издание на сонетите му, дори турнир по тенис. Тази едничка дата обаче не изчерпва празненствата в името на английския драматург.

Цялата година са организирани събития, които вдъхват нов живот на думите, надживели с четири столетия своя автор. Вечният Уилям Шекспир е вдъхновението зад  инициативата на Британският съвет “Shakespeare Lives” – “Шекспир е жив”. “Shakespeare Lives” е глобална програма, включваща нови интерпретации на постановките на Шекспир, филмови прожекции и изложби. Целта на програмата е Ейвънският бард да продължи да съществува и в 21 век, преобразен от модерното, но запазил красотата и вечната истина на думите.

Инициативата е международна и включва участници от всички точки на света. “Shakespearе Lives” провокира театралния любител отново да се срещне с “живия Шекспир” като преживее творчеството му по нов начин или създаде своя собствена  Шекспирова интерпретация чрез интерактивната постановка MixThePlay.

Освен да образова, “Шекспир живее” се стреми да създаде един по-добър свят. VSO’s Sisters for Sisters’ Education е инициатива за събиране на средства за обучението на “младите Жулиети”, които са спирани от училище в ранна възраст и насилствено омъжвани. Живият Шекспир се бори, за да може всеки да получи образованието, което заслужава.

MixThePlay е онлайн платформа, благодарение на която зрителят се превръща в режисьор. Проектът е изцяло интерактивен и насочен към младите, които не познават толкова добре творчеството на Шекспир, но имат желание да се докоснат до поезията и драматургията му. Интернет постановката е създадена в сътрудничество с Old Vic Theater в Лондон. Влизайки в сайта обличаме режисьорските одежди и получаваме възможността да режисираме една от най-популярните сцени от “Сън в лятна нощ”.

midsummersnight

Титания, съпруга на Оберон и кралица на феите, разговаря с Кросното, чиято глава е правърната в магарешка. Песента на Кросното e събудила Татания и под влияние на любовен елексир тя веднага се е влюбила в него.

КРОСНОТО (пее)

                „Добро утро, черен кос,

                черен кос, оранжев нос!

                Пей за нас, бъди ни гост

                със приятеля си дрозд!“

ТИТАНИЯ (събужда се)

        Чий глас от свръхнебесно потекло

        събужда ме от цветното легло?

Чрез платформата режисьорът има възможност да избере главната героиня, начинът, по който тя произнася текста, сценографията и музикалното оформление. Смесвайки модерни елементи с думите на Шекспир сънуваме “Сън в лятна нощ” и  подчиняваме сцената на нашето въображение.

Част от празненствата е пътуващата колекция “Шекспир на кино”. В България, поредицата „Великите Шекспирови екранизации” представя художествени интерпретации на произведенията му, датиращи от преди 75 години до днес. На 23 юни (четвъртък) от 19:00 предстои да преживеем “Трагедията на Макбет” (1971 г.) в кино “Люмиер”, а на 23 юни (петък) по същото време и на същото място – британската продукция “Крал Лир”.

Сайтът на “Sheakespeare lives” предлага повече информация за инициативата, както и материали, достъпни за ученици. Ако искате да дарите за организацията можете да го направите тук. В Shakespeare lives in Bulgaria можете да видите пълна програма на събитията на наша територия.

Радина Иванова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевЕкранизация на „Крал Лир“ в кино „Люмиер“25.06.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино