45 ръкописа в спор за 17 хил. лева на конкурс „Развитие“

Приключи първият етап от 10-тия юбилеен литературен конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман, съобщават организаторите и наши партньори от корпорация “Развитие”.

До 31 декември 2017 година, когато беше крайният срок, са получени 45 ръкописа. Те ще спорят за голямата награда на конкурса, както и за учредената по повод юбилейното му издание – специална награда.

Припомняме, в края на декември основателят на конкурс „Развитие“, Александър Александров, драстично увеличи размера на наградите. Голямата от 7 хиляди лева стана 12 хиляди лева, а специалната от предварително обявените 3 хиляди лева бе повишена на 7 хиляди лв. Освен това организаторите поемат ангажимента да издадат 10 от получените ръкописа, а не както досега – победителят и някои от номинираните.

Поводите за това решение са два юбилея – на конкурса и на корпорация „Развитие“, която отбелязва през 2018-та 25 години от своето създаване. Отвъд това обаче стои основният стремеж на конкурса – да подпомага и мотивира българските автори и книги, да открива нови имена и да дава шанс на дебютанти в романния жанр.

Предстои вторият етап, в който 45-те ръкописа се поемат от тричленното жури – проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов. Те имат ангажимента на 25 април да обявят петте номинирани текста, а в първите дни на месец май, на официална церемония в София и носителите на Голямата и на специалната награди.

По препоръка на журито ще бъдат определени и кои други осем ръкописа ще бъдат издадени от организаторите на конкурс „Развитие“.

Организаторите благодарят на всички, които изпратиха своите текстове и искрено вярваме, че сред тях конкурсът ще открие своя пореден голям автор.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to