Кино

5 български филма, които очакваме през 2020 година

12.01.2020

Сред най-интересното от афиша за българско кино през 2020 виждаме екранизация по книга, обещаващи социални драми и един амбициозен проект, който обединява минало и настояще.

„Живи комини“

Участват: Валентин Ганев, Ивайло Христов, Ангелина Славова („Златна роза“ 2018 за Най-добра актриса в поддържаща роля), Димитър Коцев – Шошо („Златна роза“ 2018 за Най-добър актьор в поддържаща роля) и др.

Защо да го очакваме: Заради необичайната човешка история – след живота на джаз легендата Леа Иванова в „Пеещите обувки“ (2016) Радослав Спасов обръща поглед към едно българско село и неговите жители. Един от тях е оставил видеозаписи, с които организира собственото си погребение. Междувременно сред близките на покойника се озовава и група студенти, включително момиче, което открива истинския си баща.

Премиерна дата: Филмът от 2018 г. вече направи фестивалните си обиколки през изминалите две години, а с по-широко разпространение го очакваме от 10 януари.

„18% сиво“

Участват: Руши Видинлиев, Доля Гавански, Самуел Финци и др.

Защо да го очакваме: Копродукцията между България и още четири държави (Германия, Белгия, Сърбия и Македония) вдъхва живот на съвременната книжна класика „18% сиво“ от Захари Карабашлиев, който е и сред сценаристите на филма. Там откриваме още Виктор Чучков, който и режисира Руши Видинлиев в ролята на главния герой Зак, а продуцент е и Виктор Чучков. Немалко кадри са заснети във Варна, откъдето започва действието, отвеждащо героя по света в търсене на себе си.

Премиерна дата: 24 януари 2019 г.

„Котка в стената“

Снимкa: Activist38

Участват: Ирина Атанасова, Ангел Генов, Орлин Асенов и др.

Защо да го очакваме: Филмът на творческия тандем Весела Казакова и Мина Милева е определян като „политическа некоректна комедийна драма“, която показва състоянието на съвременна Великобритания чрез историята в общински блок в Пекам, Лондон. Там една изоставено котка провокира вражда между българско семейство и съседи, живеещи на социални помощи, а несправедливостите карат главната героиня да вземе важно решение.

Премиерна дата: 7 февруари

„Ятаган“

Участват: Мариан Вълев, Ивайло Драгиев, Евгения Калканджиева, Стефан Денолюбов, Китодар Тодоров и др.

Защо да го очакваме: Стискаме палци за повече качествени комедии у нас, а филмът на Андрей Андонов („Никой“) може и да бъде крачка напред в жанра. „Ятаган“ представя заплетен сюжет, в който обикновено момче е натопено от полицай, който иска да спаси работата си. Налага се обаче двамата да обединят сили, което води до създаването на схема за източване на пари от държавата.

Премиерна дата: 21 февруари

„Петя на моята Петя“

Участват: Юлиан Вергов, Моньо Монев, Искра Донова, Васил Банов и др.

Защо да го очакваме: Първият български филм за Петя Дубарова преплита съдбата на поетесата, останала завинаги на 17, с живота на едно съвременно момиче със същото име, което преминава през същите изпитания в Бургас, макар и в друго време. Приликата на Алиса Атанасова с първообраза е изумителна, а в ролята на Петя от наши дни влиза Александра Костова, която помним от „Маймуна“.

Премиерна дата: Предстои да бъде обявена.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваБългарските филми, които очакваме до края на 2019 г.04.09.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование