Кино

5 български филма, които очакваме през 2020 година

12.01.2020

Сред най-интересното от афиша за българско кино през 2020 виждаме екранизация по книга, обещаващи социални драми и един амбициозен проект, който обединява минало и настояще.

„Живи комини“

Участват: Валентин Ганев, Ивайло Христов, Ангелина Славова („Златна роза“ 2018 за Най-добра актриса в поддържаща роля), Димитър Коцев – Шошо („Златна роза“ 2018 за Най-добър актьор в поддържаща роля) и др.

Защо да го очакваме: Заради необичайната човешка история – след живота на джаз легендата Леа Иванова в „Пеещите обувки“ (2016) Радослав Спасов обръща поглед към едно българско село и неговите жители. Един от тях е оставил видеозаписи, с които организира собственото си погребение. Междувременно сред близките на покойника се озовава и група студенти, включително момиче, което открива истинския си баща.

Премиерна дата: Филмът от 2018 г. вече направи фестивалните си обиколки през изминалите две години, а с по-широко разпространение го очакваме от 10 януари.

„18% сиво“

Участват: Руши Видинлиев, Доля Гавански, Самуел Финци и др.

Защо да го очакваме: Копродукцията между България и още четири държави (Германия, Белгия, Сърбия и Македония) вдъхва живот на съвременната книжна класика „18% сиво“ от Захари Карабашлиев, който е и сред сценаристите на филма. Там откриваме още Виктор Чучков, който и режисира Руши Видинлиев в ролята на главния герой Зак, а продуцент е и Виктор Чучков. Немалко кадри са заснети във Варна, откъдето започва действието, отвеждащо героя по света в търсене на себе си.

Премиерна дата: 24 януари 2019 г.

„Котка в стената“

Снимкa: Activist38

Участват: Ирина Атанасова, Ангел Генов, Орлин Асенов и др.

Защо да го очакваме: Филмът на творческия тандем Весела Казакова и Мина Милева е определян като „политическа некоректна комедийна драма“, която показва състоянието на съвременна Великобритания чрез историята в общински блок в Пекам, Лондон. Там една изоставено котка провокира вражда между българско семейство и съседи, живеещи на социални помощи, а несправедливостите карат главната героиня да вземе важно решение.

Премиерна дата: 7 февруари

„Ятаган“

Участват: Мариан Вълев, Ивайло Драгиев, Евгения Калканджиева, Стефан Денолюбов, Китодар Тодоров и др.

Защо да го очакваме: Стискаме палци за повече качествени комедии у нас, а филмът на Андрей Андонов („Никой“) може и да бъде крачка напред в жанра. „Ятаган“ представя заплетен сюжет, в който обикновено момче е натопено от полицай, който иска да спаси работата си. Налага се обаче двамата да обединят сили, което води до създаването на схема за източване на пари от държавата.

Премиерна дата: 21 февруари

„Петя на моята Петя“

Участват: Юлиан Вергов, Моньо Монев, Искра Донова, Васил Банов и др.

Защо да го очакваме: Първият български филм за Петя Дубарова преплита съдбата на поетесата, останала завинаги на 17, с живота на едно съвременно момиче със същото име, което преминава през същите изпитания в Бургас, макар и в друго време. Приликата на Алиса Атанасова с първообраза е изумителна, а в ролята на Петя от наши дни влиза Александра Костова, която помним от „Маймуна“.

Премиерна дата: Предстои да бъде обявена.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваБългарските филми, които очакваме до края на 2019 г.04.09.2019

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE