Образование

5 кариерни пътища след университета

09.04.2019

Когато бяхме ученици смятахме, че изборът на университет е най-важното решение досега. Още по-важен обаче е моментът на завършване на университета – и в двата случая пред нас стои въпросът „Какво ще правя с живота си?“. И докато в първия имаме като опции различни специалности и идеята, че ще прекараме следващите няколко години в университета, то във втория – често нямаме идея какво предстои.

Но освен да мислим за това, което сме завършили, е хубаво да помислим и за това, което харесваме, това, което ни вдъхновява и това, което наистина ще ни донесе смисъл. Затова днес ви разказваме за 5 кариерни пътища след университета, по които да поемете уверено, защото си струват!

Да станеш учител по програмата на „Заедно в час“ и да бъдеш част от общност, която променя образованието

Програмата на „Заедно в час“ набира участници до 15 април, а мисията, за която работи, е качествено и достъпно образование за всички деца. „Заедно в час“ провежда цялостно обучение на кандидатите, така че те да придобият умения, които да са им от полза не само в ежедневната им работа в училище, но и за тяхното собствено професионално развитие.

Вижте тази публикация в Instagram.

Ренета е сред първите участници, които ще влязат в класните стаи от 15 септември. Повече за тях можете да прочетете тук: bit.ly/novite-2019 Остава още седмица до финалния краен срок – 15 април! Кандидатствайте на сайта ни – линк в БИО.

Публикация, споделена от Заедно в час (@teachforbulgaria) на

Част от това обучение е летният институт, който продължава 7 седмици и е начало на подготовката на училите за тяхната работа в училище през следващите две години.

Не се тревожи, че нямаш педагогическа квалификация, защото ще придобиеш такава в рамките на програмата на „Заедно в час“. Освен това ще имаш възможност за изследване на терен и ще можеш да погледнеш какво означава реално да си учител – да познаваш своите ученици, това, което ги вълнува, тяхната среда и значимостта на проблемите им. Три седмици от летния институт са посветени на практическа подготовка в академия, която се провежда в две училища в София. По време на лятната академия бъдещите учители виждат как уроците, които са подготвили по време на летния институт, оживяват.

Юлия Мишкова, участник по програмата на „Заедно в час“ през периода 2013-2015, като учител по история и немски език в 54 СОУ в София, а сега част от обучителния екип на организацията, споделя за избора си да бъде учител от „Заедно в час“ още след завършване на университета:

„Реших да не записвам веднага магистратура, защото не бях напълно сигурна с какво точно искам да се занимавам. Единственото, в което бях убедена, беше, че не ми е достатъчно да анализирам нещата „отстрани“ и че предпочитам с работата си да имам възможност по някакъв начин да работя за развитието на обществото ни и за промяна на нещата, които не ми харесват. 

Все още съм много благодарна, че имах и продължавам да имам възможност да съм част от общността на „Заедно в час“, защото там наистина съм обградена от хора, които супер искрено вярват в нещата, които правят, и доказват, че с малки стъпки се постигат големи неща

Работата ми в програмата помогна и на мен да „израсна“ и да развия редица умения, за които не съм мислила, не съм разбирала в университета, да речем. Поставянето на цели, планиране на съгласувани дейности, измерването на резултати, работата с хора, които са доста различни от мен, говоренето пред различни аудитории, бяха непознати за мен, а се превърнаха в част от ежедневната ми работа. Най-ценното обаче си остава работата с екип от хора, с които имаме непрестанно желание да развиваме и подобряваме работата си.“

Иван Драгомиров, който в момента преподава в Козлодуй, споделя: „Избрах „Заедно в час“, понеже се състои от хора, които знаят как да привлекат младите, знаят, че ние нямаме опитa, който по принцип би се искал, нямаме нагласите, тренировката и правят лимонада от лимоните. Ние млади, зелени и свежи минаваме през интензивно обучение, в което се  покрива всичко, което ще ни трябва. Харесва ми това, че се дава шанс на млади хора да влязат в класната стая и тотално да разбият стереотипа на даскалицата от 50-те.  Аз в ролята си на учител всеки ден чупя стандарта, благодарение на комедията.“

Повече за програмата научи тук: https://zaednovchas.bg/program/#training, кандидатствай тук: https://zaednovchas.bg/participant/, а много вдъхновяващи истории от първо лице, можеш да откриеш в нашата рубрика „Учителите“.

Да развиеш своето хоби и да го превърнеш в кариера

От лекции, изпити и търсене на себе си, не ти остана време да развиеш хобито си? А обичаш да рисуваш, свириш, твориш, майсториш каквото и да е с ръцете и ума си? Времето след като завършиш университета е достатъчно добро, за да опиташ нещо свое. Да, трудно е да се издържаш в началото, но социалните мрежи днес дават възможност за достигане до широк кръг аудитория. Струва си инвестирането на време, а ако имаш с кого да го правите заедно – още по-добре. Платформи, в които можеш да предлагаш, своето творчество са стотици и често – на един клик разстояние.

Пламена Крумова, която създава вълшебни картини, споделя: Рисуването за мен винаги е било средство да пренеса в реалността фантастичните светове, които живеят в ума ми.

Споделям онлайн от около 3 години и ми беше необходимо горе -долу толкова време, за да видя смисъл и ценност в изкуството си.

А смисълът дойде главно от споделянето – когато съм искрена в творчеството си, хората го усещат и ми връщат по малко от своята истина. Опитвам се да мисля за изкуството си като за ръка, протегната в тъмното – към никого конкретно и към всеки, който има нужда да се хване за нещо. Понякога някой се хваща, понякога дори не разбирам за това, понякога аз имам нужда да бъда издърпана. Винаги си струва.

Вижте тази публикация в Instagram.

🌌SWIPE TO READ THE FINALE🌌“Don’t cry, Delphi, it’s not over yet…“ I did it. I finished #fairyfaeweek! The final promt – Romance/Forgotten always made me think of Delphi, lying helpless on the meadow she and Max met, crying. When I started working on the sketch I immediately thought of a photo of @scarlett.zc by one of my favorite photographers @bellakotak so this piece is inspired by it (I will share it in my stories). Thank you all who stayed with me on this one month fairy challenge. It means the world and I love you to the moon and back. Let me know what you think about the story! What is going to happen? Do you have any suggestions? 💙💙💙💙🌌💙💙💙💙 #DelphiandMaximillian #fairyfaeweek2019 #fairy #fairytale #watercolour #watercolor #traditional_art #traditionalart #talentedbg #drawing #painting #ink #pigma #winsorandnewton #winsorandnewtonwatercolors #oc #fantasy #writer #lovestory #illustration #illustrator #illus

Публикация, споделена от Plamena 🌙 (@pearls_workshop) на

Помисли това, което правиш, дали е полезно за някого, с какво това, което правиш ти, се отличава, и открий своите начини, за да го постигнеш. Ако имаш възможност, посещавай различни курсове за личностно развитие и безплатни събития в града, в който живееш, за да чуеш различни гледни точки и истории, които да ти помогнат в сбъдването на твоята мечта.

Да опиташ различни стажове и да създаваш контакти, докато откриеш своята мисия

Търсейки сферата, в която да се развиеш, добър вариант е да опиташ с различни стажове, създавайки контакти, които да са ти от полза. Стажове в различни европейски институции в цяла Европа често са платени и предлагат достъп до модели на работа и среда, които да развият всеки човек, както професионално, така и личностно.

Бонус е, че често тези възможности са извън България, ако искаш да опиташ нещо различно и да излезеш тотално от зоната си на комфорт по пътя на своето опознаване и търсене на сферата, в която искаш да се развиваш.

Вижте тази публикация в Instagram.

Along with today’s release of How to Train Your Dragon 3, applications to our Summer 2019 Internships are now open! Apply TODAY on our careers site! #DreamWorks #DWA #animation #interns #art #DreamWorksInterns #HTTYD3 #internships

Публикация, споделена от DreamWorks Careers (@dreamworkscareers) на

Да си част от международна компания

Големите международни компании са в непрекъснато търсене на млади кадри. Може би търсенето на смисъла в ежедневната работна среда е по-труден, но от друга страна придобиваш редица умения, докато си стъпваш на краката финансово. Ако случиш на добър екип пък е възможно да се чувстваш наистина добре в работната си среда. Освен това големите компании имат политика за различни социални дейности, в които да се включиш и да допринесеш по някакъв начин с добро.

Вижте тази публикация в Instagram.

Умножи емоцията за още незабравими моменти! ❤️🖤

Публикация, споделена от Coca-Cola България (@cocacolabulgaria) на

Да запишеш магистратура

Току-що излязъл от университета, може би искаш малко почивка и отлагаш магистратурата за неопределено време? Редица магистърски програми обаче дават възможност да задълбаеш още повече в познанията си или да се преквалифицираш напълно. Това не е толкова страшно, колкото ти се струва, а и е факт, че по време на магистърска програма вече сме доста по-осъзнати и целеустремени, затова и можем максимално да поемем от възможностите, които ни предлага университета. Усещането е съвсем различно, когато не си на 18-19 и правиш съзнателен избор какво искаш да учиш.

Вижте тази публикация в Instagram.

Trinity has been ranked 10th best university in the world for #climateaction in the latest Times Higher Education Global Impact Rankings. Read more. Link in bio #sustainabledevelopmentgoals #unitednations #trinitycollegedublin #rankings

Публикация, споделена от Trinity College Dublin (@trinitycollegedublin) на

Всяка година различни изложения у нас представят магистърските програми в чужбина, така че нищо не пречи поне да разгледаш възможностите, които имаш.

Кой е твоят път, който ще избереш или вече си избрал, можеш да ни разкажеш в коментарите!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовЕдин ден с Яни Димитров – когато образованието е пътят на интеграцията29.01.2020

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика