Образование

5 ползи на онлайн образованието според учителите

10.08.2020

Как карантината помогна на българския учител?

Дигитализацията винаги е предизвиквала както позитивни отзиви, така и негативни коментари. Изключение не прави и онлайн обучението през последните месеци. Въпреки плюсовете всички да учим и работим от дома, дистанционното училище повдигна много въпроси от страна на родителите и накара учителите да се потопят в непозната за доста от тях сфера.

Попълване на онлайн формуляри и отчети, проверки на безброй домашни, стоене пред екран, липса на социализация – това са само някои от изтъкваните недостатъци. Случва се и нечий компютър да се повреди или пък да няма интернет вкъщи. Но нима липсват проблеми в традиционните класни стаи?

Учителите бързо успяха да се ориентират в дистанционното училище и ето че завършиха годината успешно. И не само това – самите преподаватели научиха нещо ново, а тези, които не бяха свикнали с технологиите, получиха инструкции как да се справят с онлайн платформите.

Ето и няколко основни плюса за българския учител през 2020-а.

Оптимизация на времето

Това важи и за други професии, но и учителите спестиха от пътуване до работа. Не само за учебните часове, но и за работните съвещания и допълнителни консултации, които също се провеждаха онлайн.

Да, вярно е, че в началото на преподавателите им отнемаше повече време да се подготвят с презентации за онлайн часовете. Но с времето стана ясно, че не всеки час изисква допълнителни ресурси. За учителите се оказа по-лесно да контролират кога ще се провеждат часовете и колко души ще присъстват в тях, като така всеки може да насрочи лекциите си в удобно време.

Дисциплина и учебен процес

В класните стаи често учителят е и възпитател, а и съдия на разпри и проблеми. В онлайн класните стаи учениците нямат възможност да общуват по същия начин помежду си, а това намалява и страничните полемики. Всички са съсредоточени върху учебния материал, а учителят лесно проверява кой се е включил и кой – не.

Събирането на домашни също се улеснява – преподавателят задава краен срок в дигиталната класна стая и получава известие колко от учениците са изпратили работите си. Доста по-бързо от традиционното събиране на 20-30 учебни тетрадки.

Онлайн дневници

Въвеждането на оценките онлайн в платформи като Shkolo.bg си е истинска революция. Макар и по света отдавна учащите да получават резултатите си по имейл, у нас хартиените дневници все още са по-разпространени.

Някои училища преминаха към дигиталните дневници и преди карантината. Други пък и сега използват двата варианта едновременно. Едно е сигурно – пандемията ни показа, че бъдещето е в новите платформи.

Онлайн учебници

И това не е сред най-съвременните световни открития, но у нас малко закъсня. Електронни книги има от години. Много хора наблягат именно на дигитализирани учебници и презентации. Българските издателства също работят в тази насока, за да могат учителите да получат лесен достъп до онлайн учебниците. Все повече ресурси са напълно безплатни. Това помага не само в кризисни ситуации – в бъдеще ще спести преразхода на хартия и със сигурност ще облекчи чантата на всеки преподавател или ученик.

Дигитална и компютърна грамотност

Последно в нашия списък, но не и последно по важност! Новото поколение учители има тежка и отговорна задача. Освен да учи децата на конкретни умения в сферата си на знание, съвременният учител е и водач в света на дигиталната и медийната грамотност. Важно е не само как се използват технологиите, но и как се работи качествено с тях. Да използваме даден софтуер или онлайн платформа е най-малкото умение. По-сложен е подборът на информационни ресурси и умението за комуникация в интернет средата.

Ясно е, че никой не може да обучи бъдещите випуски на това, ако самият той не е подготвен. Карантината даде възможност на всеки учител да опита активно от онлайн пространството. Преподавателите добиха умения за работа с дигитални класни стаи, разбраха как да споделят материали бързо и лесно, но също и как самите те да търсят в интернет и да подбират най-качественото графично и текстово съдържание за учениците си. Със сигурност вече имаме едни по-смели и опитни учители.

Какви ползи откривате вие в онлайн образованието? Споделете с нас и се включете в Образование 4.0, за да следите актуалните тенденции в сферата: https://www.facebook.com/groups/382671339255280/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаБезплатно онлайн образование по време на карантина24.04.2020

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE