5 различни места във Виена, които всеки трябва да посети

18.09.2018

1352 километра е приблизителното разстояние от Варна до Виена или, иначе казано, 1 час и 30 минути полет със самолет. Виена – градът на Моцарт и Бетовен, на Густав Климт и Егон Шиле, на дворците Шьонбрун и Белведере или иначе казано -Имперския град! Съчетал в себе си историята, класиката и изкуството.

Невероятно е колко много места може да посети човек за по-малко от четири дни и на какви места може да се натъкне – знайни и незнайни.

Затова, ако скоро някой планира да посети тази прекрасна столица, със сигурност следващите места, за които ще разкажа, ще бъдат любопитни за него.

Cafe Neko – кафенето с котките

Адресът е Blumenstockgasse 5, на около 10 минути от катедралата Свети Стефан. Там ще ви посрещнат петте очарователни котаци – Мориц, Лука, Куруми, Томас и Соня. В менюто може да научите повече информация за животинките, докато избирате своята напитка.Нека да не ви притесняват дългите им дремки, защото е напълно позволено да бъдат „обезпокоявани” , а ако по някаква случайност някоя от тях покаже своя характер върху вас, домакините любезно предоставят чист тампон и спирт.

Кафенето не разполага с много пространство, но за сметка на това четириногите имат различни удобства и забавления. Ако манията ви по котките надхвърля границите на нормалното със сигурност ще трябва да опитате и така наречения сладкиш „vanilla kitten” или сладкиш под формата на коте. Една котешка идилия, която си струва да се посети.

BeimHofmeisterHolzkohlengrill – ресторант „При дворцовия майстор”

Намира се на Bräunerstraße 7 в непосредствена близост до двореца Хофбург. Ако вече сте посетили всички музеи – музеят на принцеса Елизабет Баварска, Етноложкия музей или се връщате от Природоисторическия музей и умирате да похапнете нещо традиционно и австрийско, „Дворцовия майстор” е правилното място за вас.

Уличката, в която се намира това малко и симпатично ресторантче, е изключително тиха и спокойна. Ако сте там през летния сезон със сигурност ще сте на място далеч от слънчевите лъчи и ще можете спокойно да се насладите на вкусната храна, която предлагат домакините. Наливното пиво не е за изпускане, а ако то е гарнирано с вурстчета на грил, обядът или вечерята стават още по-незабравими. Със сигурност храната там е висш пилотаж и си заслужава мястото да бъде посетено.

Donauinsel – „Донауинзел“

Едно от най-спокойните места в пределите на старата столица. „Донауинзел“ е изкуствено създаден остров в центъра на Виена. Малко по-отдалечен е от същинската централна част на Виена, но затова ви препоръчвам да използвате градския транспорт или по-конкретно – метрото. Има спирка, която ще ви спре точно на това магично място. Алеята около Дунава предразполага за дълги разходки. В реката ще видите много черни и бели лебеди, които на свой ред ще потърсят вашето внимание, за да ги нахраните. А докато вие ги храните, виенчаните ще влязат да поплуват в реката.

Колкото и странно да изглежда отстрани, река Дунав е страхотно място за разхлаждане през летните жеги. А ако имате късмет може и да попаднете на летния фестивал там – „Донауинзел фест“, който се провежда всяка година. Но безспорно, ако искате да избягате от шума, този малък остров е вашето място. И след дългата разходка, ще намерите място на някоя от пейките под някое дърво, където ще отдъхнете и ще се насладите на безкрайната красота.

Prater – Пратера

Да, знам. Това може би не е най-непознатото място във Виена, но за сметка на това няма как да не се посети по-отблизо. Този увеселителен парк, който с години радва всички жители на Виена, а и не само, събира в себе си толкова много история, колкото рядко друг европейски град може да разкаже. Тук се намира и небезизвестното Виенско колело.

Трудно ще е да успеете да се качите на всички увеселителни съоръжения, имайки предвид, че на входа на самия Пратер се намира и музея на Мадам Тюсо, но това да не ви притеснява, защото винаги ще намерите място, на което да похапнете и да отпочинете след високия адреналин, който сте натрупали.

Ресторант „Тако”

Със сигурност Виена не е популярна с мексиканската храна, но ако решите да хапнете нещо различно и същевременно вкусно ресторант „Тако”, който се намира в търговския център Vösendorf, е идеалното място. Обстановката е типично мексиканска с характерните цветове за мексиканската култура, красивите рисунки по стените, интересните аранжировки по масите и висящите пиняти.

Менюто е разнообразно и предлага много и разнообразни вкусотии. Със сигурност ще допадне на всеки, който поне малко си пада по „лютите” преживявания за сетивата. Все пак, колкото и автентично да бъде това място и да ви доближи максимално до духа на  Мексико, не очаквайте пред вас да излязат мексиканци със сомбрерота и китари в ръка. Те са на много повече километри от Виена.

И за финал искам да споделя – Не е важно колко места сте посетили, ако те не са споделени с любимите хора и приятели.


Автор: Вяра Желязкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСлепите Вайши01.02.2017
Илияна МаринковаПет филма срещу тъгата от края на лятото05.09.2018
Стажанти на "Под Моста"Силата да бъдеш първи на покрива на света18.05.2017

Още от Под Моста

Боян СимеоновКак отидох в Исландия с палатка, но спах в колатаLIFE