5 различни места във Виена, които всеки трябва да посети

18.09.2018

1352 километра е приблизителното разстояние от Варна до Виена или, иначе казано, 1 час и 30 минути полет със самолет. Виена – градът на Моцарт и Бетовен, на Густав Климт и Егон Шиле, на дворците Шьонбрун и Белведере или иначе казано -Имперския град! Съчетал в себе си историята, класиката и изкуството.

Невероятно е колко много места може да посети човек за по-малко от четири дни и на какви места може да се натъкне – знайни и незнайни.

Затова, ако скоро някой планира да посети тази прекрасна столица, със сигурност следващите места, за които ще разкажа, ще бъдат любопитни за него.

Cafe Neko – кафенето с котките

Адресът е Blumenstockgasse 5, на около 10 минути от катедралата Свети Стефан. Там ще ви посрещнат петте очарователни котаци – Мориц, Лука, Куруми, Томас и Соня. В менюто може да научите повече информация за животинките, докато избирате своята напитка.Нека да не ви притесняват дългите им дремки, защото е напълно позволено да бъдат „обезпокоявани” , а ако по някаква случайност някоя от тях покаже своя характер върху вас, домакините любезно предоставят чист тампон и спирт.

Кафенето не разполага с много пространство, но за сметка на това четириногите имат различни удобства и забавления. Ако манията ви по котките надхвърля границите на нормалното със сигурност ще трябва да опитате и така наречения сладкиш „vanilla kitten” или сладкиш под формата на коте. Една котешка идилия, която си струва да се посети.

BeimHofmeisterHolzkohlengrill – ресторант „При дворцовия майстор”

Намира се на Bräunerstraße 7 в непосредствена близост до двореца Хофбург. Ако вече сте посетили всички музеи – музеят на принцеса Елизабет Баварска, Етноложкия музей или се връщате от Природоисторическия музей и умирате да похапнете нещо традиционно и австрийско, „Дворцовия майстор” е правилното място за вас.

Уличката, в която се намира това малко и симпатично ресторантче, е изключително тиха и спокойна. Ако сте там през летния сезон със сигурност ще сте на място далеч от слънчевите лъчи и ще можете спокойно да се насладите на вкусната храна, която предлагат домакините. Наливното пиво не е за изпускане, а ако то е гарнирано с вурстчета на грил, обядът или вечерята стават още по-незабравими. Със сигурност храната там е висш пилотаж и си заслужава мястото да бъде посетено.

Donauinsel – „Донауинзел“

Едно от най-спокойните места в пределите на старата столица. „Донауинзел“ е изкуствено създаден остров в центъра на Виена. Малко по-отдалечен е от същинската централна част на Виена, но затова ви препоръчвам да използвате градския транспорт или по-конкретно – метрото. Има спирка, която ще ви спре точно на това магично място. Алеята около Дунава предразполага за дълги разходки. В реката ще видите много черни и бели лебеди, които на свой ред ще потърсят вашето внимание, за да ги нахраните. А докато вие ги храните, виенчаните ще влязат да поплуват в реката.

Колкото и странно да изглежда отстрани, река Дунав е страхотно място за разхлаждане през летните жеги. А ако имате късмет може и да попаднете на летния фестивал там – „Донауинзел фест“, който се провежда всяка година. Но безспорно, ако искате да избягате от шума, този малък остров е вашето място. И след дългата разходка, ще намерите място на някоя от пейките под някое дърво, където ще отдъхнете и ще се насладите на безкрайната красота.

Prater – Пратера

Да, знам. Това може би не е най-непознатото място във Виена, но за сметка на това няма как да не се посети по-отблизо. Този увеселителен парк, който с години радва всички жители на Виена, а и не само, събира в себе си толкова много история, колкото рядко друг европейски град може да разкаже. Тук се намира и небезизвестното Виенско колело.

Трудно ще е да успеете да се качите на всички увеселителни съоръжения, имайки предвид, че на входа на самия Пратер се намира и музея на Мадам Тюсо, но това да не ви притеснява, защото винаги ще намерите място, на което да похапнете и да отпочинете след високия адреналин, който сте натрупали.

Ресторант „Тако”

Със сигурност Виена не е популярна с мексиканската храна, но ако решите да хапнете нещо различно и същевременно вкусно ресторант „Тако”, който се намира в търговския център Vösendorf, е идеалното място. Обстановката е типично мексиканска с характерните цветове за мексиканската култура, красивите рисунки по стените, интересните аранжировки по масите и висящите пиняти.

Менюто е разнообразно и предлага много и разнообразни вкусотии. Със сигурност ще допадне на всеки, който поне малко си пада по „лютите” преживявания за сетивата. Все пак, колкото и автентично да бъде това място и да ви доближи максимално до духа на  Мексико, не очаквайте пред вас да излязат мексиканци със сомбрерота и китари в ръка. Те са на много повече километри от Виена.

И за финал искам да споделя – Не е важно колко места сте посетили, ако те не са споделени с любимите хора и приятели.


Автор: Вяра Желязкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваМоята голяма луда гръцка седмица07.08.2018

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE