LIFE

5 въпроса за 5 години Нула32

24.09.2020

Едва ли през 2015-та някой е очаквал, че съвсем млади студенти по журналистика могат не само да издадат тематично градско списание (на хартия!) за култура и стил, но и то да продължи да съществува 5 години. Но ето, че от Нула32 изненадаха всички и от днешна гледна точка, ако ни кажат, че списанието ще излиза и през 2025-та – това ще е най-нормалното нещо на света. Защото за тези 5 години Нула32 се превърна в неизменна част от културния живот на най-културния град в България. И именно фактът, че мисълта да си представим Пловдив без Нула32 е абсурдна, показва повече от всичко колко много постигнаха за тези няколко години момчетата и момичетата от списанието.

Навръх 5-тият рожден ден на Нула32 – четете третото ни интервю с тях.

Какво се промени в Пловдив за тези 5 години?

Oтвъд видимите промени – нищо съществено. Пет години в летописа на мястото е незначително време и трудно ще оставят някакъв отпечатък. Променящите се може би останахме самите ние, променяхме ъглите и перспективите, изговорихме някои неща и ги оставихме намира, с други така и не успяхме да се заемем засега. Петте години ни направиха по-внимателни и обрани в приказките за града и нещата, все повече даваме думата и все по-малко я взимаме.

Кой е най-големият ви успех за тези 5 години?

Настрана от признанията и числовото измерение на нещата, може би успяхме да продължим една традиция на вглеждане в местата от града. Нещо, започнато много преди нас и проявено в литература, изобразително изкуство, кино и театър. Ние просто поехме една позабравена щафета и я подадохме сред едно все по-малко познаващо я поколение. Надяваме се след още много по 5 години това да продължава да има смисъл.

Какво планира Нула32 в следващите 5 години?

Както веднъж се изпуснахме в друго интервю,  всичко е наша цел. Независимо, че правим печатна медия, за да сме адекватни на съвремието, трябва да сме цялостни. Да сме навсякъде и да достигаме до хората по всички възможни начини. Планираме да развиваме все повече онлайн каналите си и магазина към списанието, да се впуснем в нови медийни формати, да организираме все по-качествени събития. Изграждаме цялостен лайфстайл около Нула32.

Каква е ролята на Социалните мрежи за разпространението на печата днес?

По-голяма от всякога. Двете неща трябва да са неразривно свързани, но без да се повтарят, а заедно да образуват едно ново модерно и в най-пълна степен ангажиращо вниманието на хората цялостно преживяване. Възможностите онлайн трябва да са естествено продължение на физическото списание. Важно е да се разбере, че интернет не е враг на хартията, а приятел. Тъжно за всички, които мислят обратното.


Откъде дойде идеята за съживяването на списанията?

Списанията никога не са били мъртви за нас, за да се налага някой да ги съживява. Трябва да престанем да повтаряме тази лъжа или още по-добре – да ѝ възразим. Днес има независими проверители на факти. Те биха казали, че това е фалшива новина. Списанията не умират, те се променят към по-добро и в световен план това е все по-ясно откроимо. Радостно е, че и у нас в тази трудна година наблюдаваме последователни процеси и колеги, които експериментират в тази посока. 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Кисело мляко28.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE