Образование

5 вдъхновяващи причини да бъдеш учител

07.06.2019

Традиционно началото на лятото е време, в което започваме да обмисляме какво ще правим през септември, много от нас тъкмо са завършили бакалавърска или магистърска степен, други имат нужда от промяна и търсят смисъл в живота си. Не са малко хората, които пред очите ми решиха да бъдат учители. Днес ви разказваме за някои от причините за това, които да ви замислят по какъв начин да продължите живота си.

Безграничната любов

Едва ли има друга любов, сравнима с детската. Въпреки трудностите на всеки учител искрено вярвам, че учителската професия носи безгранична любов от страна на учениците. В моя живот именно учителите са били едни от най-вдъхновяващите хора, чиито образи, истории и знания ме водят и до днес. Добрият учител умее да бъде себе си, да носи светлина, да вдъхновява и все пак да е водач на толкова различни един от друг хора. Освен това ежедневната среща с млади хора е извор на енергия, която те поддържа млад! Учениците винаги ще те държат в час с новото и актуалното.

Резултатите и благодарността

Като учител, можеш да виждаш резултатите от работата си с доза търпение и вяра. Разбира се, не трябва да очакваш мигновени чудеса, но когато виждаш усвоените знания и поглед към света, няма как да не разпознаеш резултатите от своята работа в класната стая.

Всички ученици идват в класната стая с различни силни страни, слабости, знания и среда. Но успехът на децата е водещ и за усещането им към света и представянето им и в други сфери.

Може децата да не знаят как да благодарят и не винаги да изразяват тази благодарност, но едно е сигурно – минат ли години, излязат ли от училище, образът на любимия учител остава като пътеводна звезда. Учителите често остават приятели с голяма част от своите ученици и продължават контакт години след това.

Време, в което да се развиваш и ваканциите

Колко професии знаеш, които имат регламентирана ваканция през лятото, пролетта и всички празници? Ако трябва да цитираме любимата Пипи, то е ясно защо ходи на училище – заради ваканциите. Целият учебен цикъл дава възможност за почивка, зареждане и подготвяне на уроци. Вярно е, че първите години подготовката отнема често повече време от самите часове, но след усвояване на материала и опита, който придобиват учителите, най-важното остава себеразвитието. Не на шега ваканциите са една чудесна част от това да бъдеш учител, а и достатъчно време за подготовка и вграждането на нови идеи в учебния процес.

Влиянието, което оказваш

Да бъдеш учител е огромна отговорност, която идва не само от материала, който преподаваш, но и цялостното ти поведение като личност. Един учител оказва влияние с всяка част от себе си – доказано влиянието върху децата на учителите е най-голямо след това на техните родители.

Една чудесна възможност за положително влияние върху образованието в България е да си част от Заедно в час – те вярват, че добре подготвените и мотивирани професионалисти са най-ценният капитал за положителна промяна в образованието и предлагат цялостно обучение. В момента 111 учители са част от програмата, а възпитаниците са над 250. Тази година Сава Ташев от випуск 2017-2019, за когото ви разказвахме, беше отличен като “Учител на годината” в своето 97 СУ в София от директора на училището Емилия Манолова. Донка Панева-Иванова, възпитаник на програмата от първия випуск, също е “Учител на годината” на 81 СУ “Виктор Юго”. 

Да бъдеш учител ти позволява истински да влияеш на бъдещето! Така че какво чакаш?

Безспирното развитие

Да си учител означава да се развиваш ежедневно! Така че, ако за теб е важно да израстваш непрекъснато, да се учиш и да бъдеш по-добър всеки ден в това, което правиш – то да бъдеш учител е точно за теб! Но да бъдеш учител е нещо повече от професия! Вдъхновението, което носиш у себе си, несъмнено оказва влияние върху учениците и това е безценно! Те често задават въпроси, за които ние, възрастните, дори не се сещаме, което ще те провокира ежедневно и ще те кара да бъдеш по-добър и по-добър. Всяко дете е различно и учи по различен начин, което пък ще те предизвика да търсиш различни начини за преподаване.

Кои са твоите причини да бъдеш учител?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЗа какво бъдеще готвим учениците?24.02.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование