Кино

6 фестивални отличника от 2020, които да включим в списъка си за гледане

10.03.2020

В началото на годината, докато светът е вперил очи в сезона на наградите, независимото кино има още една причина да празнува. Фестивали като Сънденс, Палм Спрингс и Санта Барбара не само връчват своите отличия за най-добрите в индустрията през изминалите 12 месеца, но и дават платформа за нови заглавия, които търсят свои разпространители. Сред тазгодишните участници са следните продукции, които направиха впечатление на критиците, а ние ви препоръчваме да следите за тях и в българския фестивален афиш занапред.

“The Father”

Източник: Lionsgate

След като представлението в Народен театър „Иван Вазов“ разтърси публиката у нас, няма как да не полюбопитстваме за първия опит на драматурга на Флориан Зелер да режисира игрален филм и то по собствената си пиеса. Премиерата на „Бащата“ в рамките на Сънденс събра високи отзиви заради дълбокия и нюансиран поглед върху преживяванията на възрастен мъж в борбата му с деменция. Макар The Playlist да заключава, че въпреки опитите на актьорите, Зелер не може да откъсне режисьорския си дебют от театралните корени на произведението, Guardian смята за „опустошително“ изпълнението на Антъни Хопкинс в главната роля. Редом до него като грижовната дъщеря Ан ще гледаме Оливия Колман.

“The Flying Circus”

„Летящият цирк“ спечели наградата за най-добър международен филм в Санта Барбара, която отиде при режисьора Фатос Бериша. Със сценария си той ни връща в Косово на прага на война през 90-те, където четирима актьори от току-що закрит театър се решават да покажат своя пиеса, вдъхновена от „Монти Пайтън“, по време на албански фестивал. Когато става ясно, че Майкъл Пейлин ще снима наблизо филм, нищо не може да ги спре, дори това да значи незаконно преминаване на границата между Черна гора и Албания. 

 “Stage Mother” 

Източник: 4K Productions

В тази комедийна драма Джаки Уийвър („Наръчник на оптимиста“, „Животинско царство“) е Мейбълин – консервативен директор на църковен хор в Тексас. Отчуждила се от своя син след признанието, че е гей, след ненавременната му смърт тя наследява неговия драг клуб в Сан Франциско, където, за изненада на всички, се премества, за да спаси заведението от банкрут. Докато се сближава с изпълнителите там и намира нова цел в живота си, неочаквано посещение е напът на преобърне новия ѝ живот. Филмът, в който участват още Луси Лиу и Ейдриън Грение, спечели наградата на публиката на Международния фестивал в Палм Спрингс, а Hollywood Reporter го описва като „смесица от усърдие, което те кара да въртиш очи, освежаваща дързост и печеливша жизнерадост“.

“A Promising Young Woman“

Режисьорският дебют на Емералд Фенел, продуцент и сценарист на сериала „Убивайки Ийв“, ни среща с Каси – обещаващата млада жена от заглавието, която се е готвила за светло бъдеще преди да напусне университета заради мистериозно събитие. Сега тя работи в закусвалня, а веднъж седмично се преструва на пияна, за да даде урок на всеки, който се опита да се възползва от нея.

Случайна среща обаче ѝ дава възможност да отмъсти на истинските виновници от миналото. След премиерата на „Обещаваща млада жена“ по време на Сънденс критиците хвалят изпълнението на Кери Мълиган в главната роля и се оказва, че трилърът с тъмно чувство за хумор не е просто #MeToo история за отмъщение, а „нещо свежо и много диво“, пише IndieWire. И макар че според Entertainment Weekly филмът крие въпроси, на които не отговаря, повдигнатите теми са добро начало.

“Minari”

Източник: A24

Освен „Паразит“, още един филм, разказващ за южнокорейско семейство, привлече погледите към себе си тази година. В “Minari” то обаче преследва американската мечта, местейки се от Калифорния в Арканзас през 80-те. Филмът на американския режисьор с южнокорейски корени Лий Исаак Чунг е вдъхновен от собственото му детство и се превърна в абсолютния фаворит на Сънденс, спечелвайки не само Голямата награда на журито, но и тази на публиката в надпреварата за драма. Сред причините е достъпната и човечна история и „две експлозивно енергични изпълнения“, както EW нарича играта на малкия Алан Ким и актрисата Ю-Джон Йон.

 “Shirley“

Източник: Neon

„Шърли“ е екранизация по едноименния роман на Сюзан Скарф Меръл, която поставя в центъра на сюжета две действителни фигури – писателката Шърли Джаксън и нейния съпруг – литературния критик и професор Стенли Едгар Хаймън. През 1964 г. те приемат в дома си студент и неговата бременна съпруга, а отношенията между четиримата се развиват по драматичен начин, който вдъхновява следващия роман на Джаксън. В ролята на писателката е Елизабет Мос, чието изпълнение е определяно като едно от най-добрите в кариерата ѝ. Трилърът с история, която преплита измислица и действителност, спечели на режисьора си Джоузефин Декър специалната награда за авторска кинематография от журито на Съндeнс.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Никол ПанковаКак светът празнува 100 години Ингмар Бергман?08.11.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE