Музика

6 композитора, родени през зимата, и няколко класически концерта в столицата

09.11.2018

След официалната смяна на зимното часово време атмосферата в цялата градска и извънградска среда се промени. Вече се стъмва рано, застудява повече, а прогнозите сочат, че след средата на ноември се очаква… сняг!

Мразовитият сезон винаги е бил съпътстван с определени символи. Той си има собствени празници и поражда специфични чувства. Според редица социални изследователи и антрополози, зимата е и причината едни общества в миналото да са напредвали повече за разлика на други, тъй като заради трудните условия хората са се калявали, добивали са нови умения и са мислили и създавали нови изобретения с цел да оцелеят.

Днес не можем и да си помислим за такива тежки зими. Виелицата и натрупаният навсякъде отвън сняг със сигурност могат да въздействат само успокояващо и да придават още повече хармония на хората, които предпочитат да прекарат вечерите си в домашна уютна обстановка със семейство, приятели или сами с някоя книга в ръка или слушайки любима музика.

Различни прочувания сочат, че висок процент от хората, живеещи в страни със зимен сезон, предпочитат да слушат повече не каква да е, а класическа музика.

Това е много интересен факт, който едва ли е чак толкова валиден за нашата страна, където класиката не е толкова популярна. Но със сигурност тя присъства в живота на всеки човек, защото идва и под различни форми. По телевизията започват добре познатите на всички коледни филми, чиято музикална основа често е такава. В различни реклами също често се срещат отрязъци. Почти съм сигурен, че съм чувал част от композиция на Бах в реклама на евтини кренвирши!

За разлика от тези изтъркани форми, класическата музика все още може да се слуша в класически стил. Събитията в тази връзка са все по-чести явления, което може само да говори добре за културното развитие на страната. Едно от тях е Международен музикален фестивал за класическа музика „Артис“, чийто слоган е – духовност, творчество, креативност и вдъхновение.

Два от концертите всъщност вече се състояха. На 28-и октомври от 19:00 часа в Камерна зала „България“ с концерт от надарени деца, възпитани от Национално музикално училище „Любомир Пипков“ се откри второто издание на фестивала и остави послание за острата необходимост от музиката като висше духовно послание, което да помогне на децата да израстнат интелектуално. Ето защо и присъствието на елитни европейски музиканти с престиж е вдъхновение и стимул за тепърва добиващите опит артисти.

На 8-и ноември се проведе също клавирен рецитал на брилянтната пианистка от Париж Маруся Жанте в първо студио на БНР. Тя е една от носителите на първа награда „Blanche Selva” на международния конкурс “Orleans”, Франция.

Предстоят още два концерта. Единият е на 17-и ноември от 19:00 в камерна зала „България“. На сцената ще излязат професорът по флейта в Майнц, Германия – Деан Гаврич и българските музиканти Столина Добрева – китара, Стефани Янкова – виола и Иван Лалев – виолончело. Немецът принадлежи на поколения блестящи флейтисти, чиято артистична кариера включва солови и камерни концерти в редица посещавани фестивали в Европа, Азия и Америка.

На 21-и ноември от 19:30 часа в първо студио на БНР ще се проведе камерен концерт на младите български таланти Зорница Иларионова – цигулка, Гергана Несторова – пиано, Мартин Павлов – флейта и Александър Лиалиос – пиано. Изпълненията им са добре познати в Европа, САЩ, Китай и Япония. А този концерт е със свободен вход.

Фестивалът радва изключително много публиката, благодарение на подкрепата на отдел „Култура“ на Столична община, а тазгодишното издание е със специалното съдействие на Wishio.

Любопитен факт за зимата е, че доста световни композитори са родени точно в нейните месеци. Няма човек, който да не е чувал за Моцарт. Знаете ли, че създателят на „Малка нощна музика“ е роден на 27-и януари? Другият стожер на класическата музика, Бетовен е роден през декември. Детето чудо и бъдеща легенда Шопен, изпълняван в рамките на фестивала – в средата на февруари. Друг роден февруари е Хендел. Руският композитор Рахманинов също е роден в месец със зимна атмосфера. Представителят на романтизма Шуберт е роден на 31-и януари.

Толкова много и все световно познати и признати имена, родени в зимата и това съвсем не е съвпадение. Неслучайно точно този тип музика звучи още по-епично, когато навън всичко е притихнало. Интересното за класиката е, че във всеки човек поражда различни емоции, мисли и усещания. Без значение с колко много и различни стилове музика разполагаме в днешно време, някак си не можем да избягаме от традиционното схващане, превърнало се в част от съвременния фолклор – че „класиката си е класика“. Това, освен за всичко останало важи и за самата класика. Предстои един от най-красивите и приказни сезони! Кога, ако не сега да послушате класическа музика?

И след като падне снегът не забравяйте да отваряте прозорците или вратите към терасите си рано сутрин.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаАра Маликян на живо – магията на ексцентричния цигулар28.01.2020

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от юли, които трябва да слушатеМузика