Музика

6 композитора, родени през зимата, и няколко класически концерта в столицата

09.11.2018

След официалната смяна на зимното часово време атмосферата в цялата градска и извънградска среда се промени. Вече се стъмва рано, застудява повече, а прогнозите сочат, че след средата на ноември се очаква… сняг!

Мразовитият сезон винаги е бил съпътстван с определени символи. Той си има собствени празници и поражда специфични чувства. Според редица социални изследователи и антрополози, зимата е и причината едни общества в миналото да са напредвали повече за разлика на други, тъй като заради трудните условия хората са се калявали, добивали са нови умения и са мислили и създавали нови изобретения с цел да оцелеят.

Днес не можем и да си помислим за такива тежки зими. Виелицата и натрупаният навсякъде отвън сняг със сигурност могат да въздействат само успокояващо и да придават още повече хармония на хората, които предпочитат да прекарат вечерите си в домашна уютна обстановка със семейство, приятели или сами с някоя книга в ръка или слушайки любима музика.

Различни прочувания сочат, че висок процент от хората, живеещи в страни със зимен сезон, предпочитат да слушат повече не каква да е, а класическа музика.

Това е много интересен факт, който едва ли е чак толкова валиден за нашата страна, където класиката не е толкова популярна. Но със сигурност тя присъства в живота на всеки човек, защото идва и под различни форми. По телевизията започват добре познатите на всички коледни филми, чиято музикална основа често е такава. В различни реклами също често се срещат отрязъци. Почти съм сигурен, че съм чувал част от композиция на Бах в реклама на евтини кренвирши!

За разлика от тези изтъркани форми, класическата музика все още може да се слуша в класически стил. Събитията в тази връзка са все по-чести явления, което може само да говори добре за културното развитие на страната. Едно от тях е Международен музикален фестивал за класическа музика „Артис“, чийто слоган е – духовност, творчество, креативност и вдъхновение.

Два от концертите всъщност вече се състояха. На 28-и октомври от 19:00 часа в Камерна зала „България“ с концерт от надарени деца, възпитани от Национално музикално училище „Любомир Пипков“ се откри второто издание на фестивала и остави послание за острата необходимост от музиката като висше духовно послание, което да помогне на децата да израстнат интелектуално. Ето защо и присъствието на елитни европейски музиканти с престиж е вдъхновение и стимул за тепърва добиващите опит артисти.

На 8-и ноември се проведе също клавирен рецитал на брилянтната пианистка от Париж Маруся Жанте в първо студио на БНР. Тя е една от носителите на първа награда „Blanche Selva” на международния конкурс “Orleans”, Франция.

Предстоят още два концерта. Единият е на 17-и ноември от 19:00 в камерна зала „България“. На сцената ще излязат професорът по флейта в Майнц, Германия – Деан Гаврич и българските музиканти Столина Добрева – китара, Стефани Янкова – виола и Иван Лалев – виолончело. Немецът принадлежи на поколения блестящи флейтисти, чиято артистична кариера включва солови и камерни концерти в редица посещавани фестивали в Европа, Азия и Америка.

На 21-и ноември от 19:30 часа в първо студио на БНР ще се проведе камерен концерт на младите български таланти Зорница Иларионова – цигулка, Гергана Несторова – пиано, Мартин Павлов – флейта и Александър Лиалиос – пиано. Изпълненията им са добре познати в Европа, САЩ, Китай и Япония. А този концерт е със свободен вход.

Фестивалът радва изключително много публиката, благодарение на подкрепата на отдел „Култура“ на Столична община, а тазгодишното издание е със специалното съдействие на Wishio.

Любопитен факт за зимата е, че доста световни композитори са родени точно в нейните месеци. Няма човек, който да не е чувал за Моцарт. Знаете ли, че създателят на „Малка нощна музика“ е роден на 27-и януари? Другият стожер на класическата музика, Бетовен е роден през декември. Детето чудо и бъдеща легенда Шопен, изпълняван в рамките на фестивала – в средата на февруари. Друг роден февруари е Хендел. Руският композитор Рахманинов също е роден в месец със зимна атмосфера. Представителят на романтизма Шуберт е роден на 31-и януари.

Толкова много и все световно познати и признати имена, родени в зимата и това съвсем не е съвпадение. Неслучайно точно този тип музика звучи още по-епично, когато навън всичко е притихнало. Интересното за класиката е, че във всеки човек поражда различни емоции, мисли и усещания. Без значение с колко много и различни стилове музика разполагаме в днешно време, някак си не можем да избягаме от традиционното схващане, превърнало се в част от съвременния фолклор – че „класиката си е класика“. Това, освен за всичко останало важи и за самата класика. Предстои един от най-красивите и приказни сезони! Кога, ако не сега да послушате класическа музика?

И след като падне снегът не забравяйте да отваряте прозорците или вратите към терасите си рано сутрин.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста6 музикални събития, които не са за изпускане през ноември02.11.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика