Образование

7 образователни приложения за вдъхновение на всеки ученик

07.03.2022

Дигиталната среда все повече се превръща в неизменна част от образованието на ученици и студенти. Освен софтуерите, които дават възможност на учащите и преподавателите да се свързват лесно и да обменят информация по най-бързия начин, съществуват неизброими онлайн платформи и приложения, които позволяват директно обучение. Разбира се, живата връзка и съдействието на учителите винаги ще са ключови за образованието на подрастващите. Но всичко допълнително, до което младежите могат да се докоснат в дигиталния свят, обогатява знанията и дава свобода на избор на най-подходящата за тях система на обучение.

Не за първи път разглеждаме подобни дигитални платформи.  На български от години имаме Уча.се и Khan Academy, които покриват голям спектър от училищния материал по основните дисциплини, като за ентусиастите са налични по-сложни уроци, с които да надградят. На литературата наблягат Книговище и Voicelip – първите с въпросници, а вторите с богата библиотека от аудиокниги.

В следващите редове ще допълним списъка с подходящи образователни приложения и платформи, удобни и достъпни за мобилно ползване.

Широкообхватни приложения

Udemy

Udemy е сред най-мащабните платформи за онлайн курсове, насочени към професионалисти, студенти и ученици. Основана през май 2010 г., към днешна дата има приблизително четиридесет и шест милиона обучаващи се на над седемдесет и пет различни езици.  

Разнообразието от курсове, създадени от преподаватели и специалисти от цял свят, дава възможност за изучаване на фундаментални училищни предмети. Курсовете се предлагат в различни категории, включително природни науки, изкуства, езици, музика и технологии.

Снимка: Pexels

Udemy позволява на преподавателите да създават онлайн курсове по предпочитани от тях теми. Използвайки инструментите за разработване на тези курсове, могат да качват видеоклипове, презентации на PowerPoint, PDF файлове, аудио, ZIP файлове и много други. Инструкторите са свободни и да взаимодействат с потребителите чрез онлайн дискусии. Така всеки ученик може да открие най-подходящия за него модел на преподаване и да се свърже директно с дадения учител.

Част от обученията са платени, макар и на символични цени, но са налични и голям набор напълно безплатни.

LinkedIn Learning

Всички познаваме LinkedIn като социална мрежа за бизнес и предприемачество. Малцина обаче се възползват от пълния потенциал на приложението. Освен към вече работещи, мрежата е идеална за подрастващите, които тепърва се ориентират за бъдещото си професионално поприще.

За всички, които търсят начин да надградят знанията си в общуване и комуникация, компютърни технологии, анализ на данни и други, могат да се включат в LinkedIn Learning. Приложението предоставя видеокурсове, преподавани от експерти в областта на технологиите, артсферата и бизнес уменията.

TED Talks / Masterclass

Едно от популярните явления на нашето време са публичните лекции и дебати TED (Technology, Entertainment and Design – „Технология, развлечение, дизайн“). Световната поредица от конференции стартира през 1984 г. и оттогава се провежда ежегодно на различни места по света, включително и в България. Първоначалният акцент на TED са технологиите и дизайна, но днес лекциите се насочват към всичко от бизнес до политика.

Снимка: Pexels

Покрай TED конференциите ораторското майсторство излезе на преден план и все повече хора осъзнават нуждата от умения за представяне на научни теми и проекти. Така се раждат и специалните курсове по публично говорене TED Masterclass. За младежите, на които все още им предстоят многобройни училищни и студентски проекти, приложението на TED Talks дава добър старт в уменията за изразяване и комуникация с голяма аудитория.

BrainPOP

BrainPOP е група от образователни уебсайтове с кратки анимирани филми за ученици, както и с въпросници и помощни материали за точните науки, хуманитаристиката, английския език, инженерството и технологиите , изкуството и музиката. BrainPOP е особено популярен в САЩ, където се използва в повече от четвърт от училищата. Наличен е и в Мексико, Франция, Испания и Израел, където предлага видеоклипове на местните езици.

В допълнение към BrainPOP.com, компанията предлага BrainPOP Jr. за по-малки деца и мобилното приложение BrainPOP ELL за хора, чийто роден език не е английски и го изучават като чужд. BrainPOP Educators пък безплатен сайт за учители и родители.

Приложението може да се ползва безплатно или с абонамент, според нуждите на ученика.

Специализирани приложения

BBC Learning English

Лесно ще се съгласим, че BBC звучи като надежден източник за учене на английски език. Приложението BBC Learning English е част от BBC World Service и е посветено именно на преподаването на английски. Макар в съвременния си облик да съществува отскоро, платформата е създадена още през 1943 г. Тогава BBC World Service започва да излъчва програми за преподаване на английски за начинаещи, средно напреднали и напреднали. Оттогава непрекъснато се трансформира, започвайки от English by Radio, English by Radio and Television и BBC English, за да се превърне днес в BBC Learning English.

Услугата е достъпна и под формата на приложение, като предоставя безплатни ресурси за учители и ученици.

Снимка: Pexels

DragonBox

DragonBox е образователна серия от игри, разработена от норвежкото студио WeWantToKnow. От 2012 г. е активна DragonBox Algebra, създадена за обучение на деца по математика. Играта печели наградата Games For Change за 2016 г. за „Най-добра образователна игра“.

DragonBox е изградена на базата на пет „свята“ с по двадесет нива. За да премине всяко ниво, играчът трябва да играе мини игра с карти. Всички обекти в играта имат за цел да демонстрират математически уравнения, в началото абстрактни, а след това – с конкретни числови стойности. Играчът получава бонус звезди, ако завърши нивото с възможно най-малко ходове и останали карти.

Photomath

Photomath е мобилно приложение, което позволява сканиране и разпознаване на математически уравнения. Приложението показва стъпка по стъпка решения на задачите на екрана.

Приложението е базирано на софтуер за разпознаване на текст. Photomath може да използва камера на смартфон или таблет, за да сканира математически задачи. След като даденото уравнение бъде разпознато, приложението изписва подробно стъпките за решаване, понякога чрез различни методи. Така учи децата на правилния подход при задачите по алгебра. Вътрешният екип по математика на Photomath за научноизследователска дейност редовно проучва методики на преподаване от цял ​​свят, а решенията и стъпките за решаване на задачите са проверени от специалисти в областта.

От 2016 г. приложението започва да разпознава и ръкописен текст в допълнение към печатен текст. Това е голямо улеснение, тъй като учениците могат да сканират не само учебници, но и лични записки.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаДизайн мислене. Значение, стъпки в развитието му и приложение в образованието на дигиталната ера31.12.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE