Увеличение в продажбите на книги за 2015 г. в България

08.01.2016
Снимка: faungg, Flickr
Снимка: faungg, Flickr

Български автори разбиха класацията за най-продавани книги у нас през 2015 г. Това заяви Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга” пред „Фокус”. Книгоиздателският бизнес изпраща добра година със 7% ръст на продажбите и повишаване на интереса към българската литература. Сред 50 от най-продавани заглавия, 1/5 са на наши автори.

Най-голям е интересът към детските и юношеските книги – над 40% от всички продажби, като все по-търсени са луксозните издания с авторски концепции и илюстрации. Според Веселин Тодоров това е показател, че младите хора са започнали да четат повече.

Сред най-продаваните книги през годината е „Нещата, на които не ни учат в училище” на Емил Конрад. На второ място в класацията е пътеводителят с красиви български дестинации „101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова, а трета е книгата-игра „Българ” на Неделчо Богданов.

За сметка на литературата обаче е намаляло търсенето на художествена и академична литература. Сред най-продаваните чуждестранни заглавия изпъкват класики като „Малкият принц” на Екзюпери и „Да убиеш присмехулник” на Харпър Ли.  Други продавани книги за 2015 г. са романите на турската писателка Елиф Шафак и „Човек на име Уве” на шведския влогър Фредерик Бакман.

Според Веселин Тодоров продажбите на кнги у нас са около 150 млн. лв. годишно, което означава, че българинът харчи малко над 20 лв. за книги през годината. Средната цена на едно издание е 11,80 лв., показва статистика на АБК.

„Годината, която изпратихме, е много успешна за издателите, съответно за авторите и за всички, свързани с книгоиздаването. Засилва се интересът към българските книги и българските автори. Най-вече към българския роман и успешни формати като „Ръкописът” на БНТ и много други конкурси, които се провеждат през годината”, коментира Тодоров.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаРоманът „Азазел” с второ издание на български език16.04.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование