Литература

94 години Мечо Пух и най-доброто от Алън Милн на български

05.01.2021

„- Знаеш ли, Пух. Мислех си…

– Това е добър навик, Прасчо! – прекъсва го Мечо Пух.“

Днес и аз стоях и си мислех за какво да пиша. И както си мислех, ме осени мисълта, че на 14 октомври нашият любим Мечо Пух и компанията му бяха рожденици. Преди 94 години на тази дата за първи път излиза историята за Кристофър Робин и неговите играчки. И макар тя не винаги да е носила щастие на истинския Робин, за поколения деца приключенията на симпатичните животни са извор на радост.

Автор на прословутата книга е Алън Александър Милн (1882-1956). Както можете да се досетите от тънкото му чувство за хумор, той е англичанин по произход. Милн има добро влияние за литература още от детството си – негов учител е бил самият Хърбърт Уелс. Като студент публикува в списание „Гранта“,  а по-късно става помощник-редактор в хумористичното издание „Пънч“.

През 1920 г. му се ражда син – Кристофър Робин Милн, който се превръща в прототип на героя от романите за Мечо Пух. По същото време творчеството на автора се развива отлично. Освен детските истории и стихотворения, Милн пише книги и за порасналите си читатели, както и редица пиеси. На българския книжен пазар не можем да се похвалим с многобройни издадени книги на автора, но поне част от романите и разказите му са публикувани. Ето я и скромната ни селекция.

„Тайната на Ред Хауз“ (“The Red House Mystery”, 1922)

Като всеки уважаващ себе си английски писател, и Милн има опит в криминалния жанр. „Тайната на „Ред Хауз“ е неговата първа и последна детективска история, но въпреки всичко е считана за класика в жанра.

Снимка: Howard Coster, 1926.

Естествено, действието се развива в тиха английска провинция, а насред нищото отеква гръм на пистолет. Животът в имението „Ред Хауз“ се преобръща наопаки, а партито на заможния домакин Марк Аблет е помрачено от ужасно убийство. Появява се мъж с голям ентусиазъм, който решава в свободното си време да влезе в ролята на детектив, за да разплете загадката на „Ред Хауз“ и на неговите обитатели. Със сигурност бързо ще се потопите в типичната за времето си атмосфера.

„Мечо Пух“ и „Къщичката в къта на Пух“ (“Winnie-the-Pooh”, 1926; “The House at Pooh Corner”, 1928)

Нека не пропускаме най-емблематичната творба на Алън Милн. Навярно сте чували за историята на мечока Уини от зоопарка, който малкият Кристофър Робин Милн толкова обичал. Приятелството на детето с мечока кара момченцето да нарече така и плюшената си играчка. Така идва и името на книгата в оригинал – Winnie-the-Pooh.

В романите всички плюшени приятели на Кристофър Робин оживяват. Приключенията на Мечо Пух, Прасчо, Йори, Тигъра, Кенга, Ру, Зайо и Бухала са на моменти комични и забавни, друг път пък тъжни, а понякога направо плашещи. Приказките за животните стават известни по цял свят. А по-късно, когато компанията на Дисни купува правата върху героите, са създадени анимационните филмчета и доста адаптирани книги.

„С каквито се събереш – с такива се събираш.“ – Мечо Пух

„Двама души“ (“Two people”, 1931)

Горният цитат отлично отразява живота на самия автор. Не случайно Милн отделя специална творба за отношенията между хората. И по-специално отношенията между съпрузите, когато любовта изпитва своите трусове.

Снимка: Wikipedia

Двама души“ е затрогващ, но и много забавен разказ за семейния живот. Всички се питаме какво се случва, когато сме толкова различни по характер и интереси, че разговорът вече не върви. Става ни мъчно, когато с годините се променяме до неузнаваемост и човекът до нас ни изглежда чужд. Милн дава насоки по тези и много други въпроси, а романът отново взема за прототипи реални членове на семейството му – този път съпругата му Дороти и самия автор.

„Отлично съчинена история. Разкази“

Завършваме подобаващо със сборник с подбрани разкази от Алън Милн. Заглавието определено е добро попадение на издателите. Тук писателят се развихря в стила на класическите майстори на разказите с неочакван край. Прекрасно изградените и богати сюжети, чудатите герои и множеството обрати, разбира се и солидната доза чувство за хумор и саморирония, бързо превръщат историите в любимо четиво.

„– Защо ли нещата трябва да се променят? – прошепна Прасчо.

Пух помисли, помисли и каза:

– Така имат възможност да станат по-добри!“

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваДа откриеш Фицджералд в романите му11.01.2021

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование