Образование

„Академия за рециклиращо изкуство“ и онлайн събитията с мисъл за природата: Интервю с Наталия Николова

26.02.2021

В днешно време често чуваме тревожните новини за глобално затопляне, климатични промени и замърсяване на околната среда. Също толкова често ги пренебрегваме с идеята, че „те нас не ни засягат“. А и какво бихме могли да направим? Нима можем да допринесем с нещо за решаването на толкова сериозни проблеми?
Истината е, че можем. Ако всеки от нас поеме отговорност и промени някои дребни навици, резултатът би бил изненадващо добър. Такъв е примерът с рециклирането и с преизползването на ненужни вещи. Изхвърляме без да се замислим, че много от непотребните за нас неща всъщност са полезни. И не само това – те могат да се превърнат в нещо красиво и интересно.

Но дори в обстановката днес чрез дигиталните канали децата могат да се учат как да рециклират и да прилагат на практика полезните съвети.
В тази положителна промяна вярва и варненският художник Наталия Николова. Учител по рисуване по професия, през последните десет години Наталия водя творчески работилници за малки и големи. В стремежа си да покаже на децата нещо интересно, тя започва да използва именно „ненужните“ отпадъчни материали в работилницата си. Постепенно това се превръща в нейна основна идея, а днес каузата „рециклиране чрез творчество“ добива все по-голяма популярност. Така се ражда фондацията „Академия за рециклиращо изкуство“.

Повече за работилницата на Наталия и онлайн събитията, които предстоят тази пролет, ще научите в следващите редове.

Здравей, Наталия! Разкажи ни как се появи идеята за „Академия за рециклиращо изкуство“ (Recycle Art Academy)? Кое те накара да погледнеш на рециклирането като на творчество?

В стремежа си да покажа на децата нещо интересно, започнах да използвам отпадъчни материали в работилницата. Накара ме това, че така или иначе се купуват материали за творчество, най-различни предмети. Аз винаги съм била доста изобретателна и предпочитам сама да си изработя всичко. И малко по малко реших, че мога да използвам отпадъците като материал за творчество, защото в днешно време имаме голям проблем със замърсяването.

Всъщност става дума за “upcycling” или “recycling” – каква е разликата?

По-скоро нашето творчество е upcycling, но стимулираме участниците да рециклират, компостират и да се опитат да следват философията за нулеви отпадъци.


След толкова години работа в сферата сигурно имаш наблюдения върху хората и отношението им към рециклирането. Как реагират, когато им кажеш, че могат да използват най-обикновени бутилки или стара хартия, за да разнообразят интериора си?

Предубедени са, но малко по малко с времето се запознавам с хора, които решават да опитат и са щастливи от резултата. Също така се впечатляват, като им покажеш, че това е направено от отпадъци. Има надежда. Моето желание е да популяризирам Recycle Art като нов вид приложно изкуство. Паралелно има добавена стойност това, че обръщаме внимание на важни теми, свързани с нашата природа.

Фондацията ти е насочена активно към децата и младежите. Как организираш групите и какво е най-интересно за малките творци?

Да, активно към деца и младежи, но и към всички, които имат желание да опазват околната среда чрез силата на изкуството, без значение от тяхната възраст, пол, етническа принадлежност. Групите се организират винаги по възрасти и спрямо възрастта има различни теми. На малките творци им е интересно, когато шием различни неща от стари дрехи, правим си кукли, чанти, раници. Къщи за кукли, много неща сме правили и са се радвали на интерес. Може да разгледате повече в нашия YouTube канал, както и във Facebook страницата ни.

През последната година бързо преминахме към онлайн обучение, а на деца и родители им се наложи да съобразяват програмата си с новите условия. Отрази ли се това на твоята дейност? Има ли желаещи за обучения, макар и виртуално?


Да, определено нямаше как да се събираме да творим присъствено. Именно заради това кандидатствах за финансиране и получихме одобрение от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“ да реализираме екоработилници. Предвидливо измислихме вариант да се реализират дистанционно и така ги провеждаме в момента.

Проектът, който спомена по-горе, е „Чрез изкуство към промяна“ и се провежда вече почти два месеца. Размяна на дрехи и книги, рециклиране, залесяване и онлайн работилници – към кого са насочени тези събития и как можем да се включим?


Акциите за размяна на дрехи, книги, почистване и залесяване са част от проекта като начин да допринесем максимално ефективно за опазване на природата и промяна в навиците на хората. Относно Екоработилниците – имаме форма за регистрация, където има десет различни теми. Всеки, който желае да твори, избира тема и ние му пращаме творчески материали.

Регистрация за участие в онлайн еко-работилници


Записваме видео инструкции за всяка тема и ги качваме в нашия канал. Част от работилниците вече се проведоха и ще откриете в YouTube.

Кое те мотивира най-много в организирането на всички тези събития?

Мотивира ме обратната връзка от участниците и ефектът „предай нататък“, защото това е наша обща кауза – природата не е само моя или ваша, тя е на всички ни и всеки трябва по малко да поеме отговорност.


Повече за Recycle Art Academy и проект „Чрез изкуство към промяна“ ще откриете в социалните мрежи. Събитията все още са активни и всеки желаещ може да се включи в някоя от онлайн работилниците тази пролет.

Снимки: Миряна Бучкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЦентър за творческо обучение, моделът 1:1 и гъвкавостта на облачната платформа31.03.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование