Кино

Актьорски разговори: 5 безплатни за гледане формата, които ни отвеждат по-близо до любимите лица

28.04.2020

Принудителната почивка от кинозалите е добра възможност да се отдадем на онзи списък, който отлагаме за гледане в някой хубав ден. Но нямаме предвид опашката от филми и сериали, а видео съдържание онлайн, свързано с лицата от малкия и големия екран.

Престижни филмови и светски издания вече имат традиции в създаването на проекти, които събират пред камерата звезди за разговор в разнообразни формати. А ако държите на традиционното интервю, за вас е помислила поне една фондация, както и една телевизионна легенда. За щастие, всичко това е налично в YouTube, за да му се радваме безплатно и по всяко време.

Variety Studio: Actors on Actors

Кой може да разбере един актьор по-добре от друг актьор? А кой не иска да присъства на разговор между свои любимци? На тази очаквана добра комбинация разчита поредицата на Variety “Actors on Actors”, излъчена за първи път през 2014 г. по PBS. От тогава насам престижното издание събира най-ярките актьори от индустрията през последните дванайсет месеца, които са и претенденти за награди, за да споделят повече на четири очи за работата си по своето най-актуално заглавие. Това се случва два пъти в годината – през юни и ноември, когато предстои раздаването на най-големите отличия за телевизия и кино – наградите „Еми“ и „Оскар“.

Времетраене: от 30 до 60 мин.

Гости: Кейт Уинслет и Сърша Ронан; Адам Драйвър и Шарлийз Терон; Еди Мърфи и Антонио Бандерас, и много други

Линк към YouTube канал: Variety

Close Up

Поредицата, излъчвана по SundanceTV, започва през 2015 г. и вдига разговорите на следващо ниво с цели дискусии. Около кръглите маси се събират шестима и повече участници от индустрията, допринесли за най-обсъжданите продукции през годината, а като модератор се включва журналист от Hollywood Reporter.

Актьорите тук са групирани не само според участията им в телевизия и кино, но и пол, като отново гледаме най-вероятните кандидати за внимание през сезона на наградите. Освен лицата от екрана, под светлините на прожекторите на една маса сядат и изпълнителни директори, продуценти, сценаристи, режисьори на игрални и документални филми, за да обсъдят най-големите вълнения в бизнеса.

Времетраене: от 50 мин. до 1 ч. и 6 мин.

Гости: от Хю Грант, Сам Рокуел и Ричард Мадън и др. за участието им в телевизията, през Глен Клоуз, Никол Кидман и Реджина Кинг за ролите в киното, до Мартин Скорсезе, Жан-Марк Вале и Грета Гъруиг на режисьорско събрание

Линк към YouTube плейлист: Close Up With The Hollywood Reporter

Career Timeline

От детектор на лъжата през местни жаргони до дисекция на сцени Vanity Fair разполагат с разнообразно видео съдържание, но рубриката им, ориентирана най-вече върху актьорската работа, е Career Timeline. В нея с цялото внимание пред камерата разполага само един гост, а участието му често пъти съвпада с появата му върху корица на списанието.

Както подсказва и заглавието, звездата разказва за значими моменти от филмографията си, подредени хронологично – а след съответния откъс от филма чуваме не официална информация, каквото можем да открием в Wikipedia, а преживени от първо лице спомени. Дори и някои от вашите любими заглавия да бъдат пропуснати, личният елемент със сигурност компенсира.

Времетраене: от 5 до 25 мин.

Гости: от Харисън Форд през Натали Портман до Лупита Нионго

Линк към YouTube плейлист: Career Timeline

SAG-AFTRA Foundation

Фондацията на Актьорската гилдия се слива заедно с Американската федерация на телевизионните и радио артисти в профсъюз, който защитава интересите на своите хиляди членове по света, но и помага за усъвършенстването на професията. От 2012 г. насам по програмата Conversations се организират прожекции на актуални заглавия от малкия и големия екран. Те са последвани от дискусии с актьори от екипа, които отговарят на въпроси от публиката и разказват за личните си преживявания и своите вдъхновения в работата. По-задълбочен поглед върху отделна кариера поставя форматът Career Retrospectives, където някои от най-влиятелните личности в Холивуд споделят опита си в изкуството и индустрията.

Времетраене: от 30 мин. до 2 ч. и 12 мин.

Гости: от екипа на „Имало едно време в Холивуд“ и актуални звезди като Тарън Еджъртън („Рокетмен“) до легенди като Кърк Дъглас

Линк към YouTube канал: SAG-AFTRA Foundation

Oprah’s 2020 Vision: Your Life in Focus

С посланието за личностна трансформация и стъпки към по-добър живот през новото десетилетие Опра Уинфри събра вдъхновяващи личности за турне в девет града. Така в началото на 2020 многохилядната публика успя да чуе на живо разговорите на тв водещата с първата дама Мишел Обама, журналистът и близка приятелка на Опра – Гейл Кинг, както и още седем имена с роли в драми, комедии, екшън и мюзикъли. Като актьори и предприемачи те определено има какво да разкажат не само за работата си в Холивуд, но и личните си нагласи, отвели ги до успех – и да разкрият душата си, както само Опра Уинфри може да ги накара.

Времетраене: от 35 до 58 мин.

Гости: Лейди Гага, Тина Фей, Ейми Шумър, Дуейн Джонсън, Трейси Елис Рос, Кейт Хъдсън и Дженифър Лопес

Линк към YouTube плейлист: Oprah’s 2020 Vision Tour Visionaries

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваПрочутите имена, които (може би) не произнасяш правилно30.07.2017

Още от Под Моста

Деница ДимитроваПристрастяващата мистерия на „Отмяната“Кино