Албанският „бонбон“, който подслади световния шоубизнес

Миналата година премина под мотото „Очаквай-неочакваното“ и това твърдние важеше и в света на шоу-бизнеса. Е, докато последиците на 2016 оставиха лош вкус у едни, един конкретен повод беше сладък като „бонбон“ за албанско-говорящите ни съседи.

Името е Ера Истрефи и ако още не се сещате за кого говоря, веднага ще дам жокер. Сигурно сте гледали онзи клип, в който момиче с изрусена коса, облечено с яке в цвят петрол с пухена електриково розова качулка, върви по заледен път, докато пее и рапира. Обстановката е снежна, но певицата е нахакана правопопорционално на подчертано зимните условия и въпреки факта, че прилича повече на порцеланова кукла, отколкото на изпечен гангстер. Мелодията на песента моментално се загнездва в съзнанието и неусетно си започнал да си тананикаш „бон-бон“ и провокативното Bet you wanna taste it (“На бас, че искаш да го опиташ”). Сега сетихте ли се?

Ера Истрефи

Това, което на пръв поглед изглежда като нескопосана, нискобюджетна продукция на родна чалга-звезда, е най-гледаният музикален клип в Youtube на песен, изпълнявана на албански език. Броят на гледанията му надхвърля 299 милиона към днешна дата. Освен че Ера оглави редица класации, успя и да се превърне в модна икона за мнозина тинейджъри. Производителите на якета, подобни на онова в нейния клип, сигурно също са отбелязали рекордни продажби, понеже Instagram превъртя от снимки на момичета, опитващи се да имитират стила на екстравагантната певица.

Но коя е Ера Истрефи и защо нейният стил, наглед крещящ за абсурдна еклектика, спечели толкова фенове по цялото земно кълбо?

Ера Истрефи идва от Прищина, Косово, където е родена на 4 юли 1994г.. Още от малка има досег със славата, защото майка й е известна певица от 80-те години на миналия век, а баща й е редактор в албанската телевизия RTV 21. Певицата има един брат и две сестри, като едната от тях, Нора е известна певица в Косово и Албания още от 2005 година. Този факт помага на Ера да навлезе по-лесно в шоу-бизнеса – мечта, която е имала от дълго време.

Стартът на кариерата на Ера Истрефи е свързан с издаването на дебютния й сигнал „Mani për money“ (“Мания за пари”) през 2013. Стилът й още тогава се различава от типичната популярна албанска музика, понеже съдържа елементи на реге и дъбстеб. Както и при други изпълнители, в основата на това влияние стои Боб Марли. Албанската изпълнителка е негов фен от дълги години и той има голям принос към цялостната й житейска философия– тя иска да се забавлява и да изживява всеки миг от живота си. Певицата споменава името на Марли, както и негови цитати в някои от текстовете на авторските си песни.

След дебюта на Ера Истрефи кариерата й продължава да върви нагоре. През 2014 певицата дори успява да се замеси в скандал заради песента си – „E dehun” (“Пияна”). В клипа към парчето тя танцува с полу-прозрачен топ сред руините на сръбска православна църква. Навярно видеото не е било проблем за ценителите на еротиката, но пък разгневява съседите от Сърбия, в която се появяват редица гневни заглавия. В свои интервюта по-късно Ера се извинява за недоразумението, като обяснява, че не е имала за цел нито да превръща религията в тема на песента си, нито да обижда православната общност. Тя е избрала руините на църквата за място на снимките, защото е искала да внесе тайнствена атмосфера в клипа.

През 2015 Ера отново изнедва с голям хит – „Njo si ti“ (“Някой като теб”) и за една седмица събира над един милион гледания в YouTube. През 2016 година с песента сиBonBon” („Бонбон“) певицата подобрява не само собствения си рекорд, но и постига нещо, което никой друг албански изпълнител не е правил – клипът се превръща в най-гледаното музикално видео към албанска песен досега.

Песента се изкачва за нула време на челни позиции в редица чартове във Франция, Германия, Ливан, България и др. През февруари миналата година „BonBon“ влиза в Топ 10 на най-слушани парчета в Spotify. Да, говорим именно за заснежения клип, който е бил заснет точно за 30 минути и в който момичето с електриково розова качулка показа такъв глас, че накара критиците да я сравняват със Сиа и Риана.

Какво става с това момиче сега? Тя вече има подписан договор с американските лейбъли Sony Music Entertainment и Ultra Music. Стилът й продължава да е на границата на еклектиката и все пак да е безкрайно оригинален. Самата Ера въпреки самоувереността, която излъчва в клиповете и фотосесиите си, се оказва много земна и дружелюбна в интервютата си. Под привидната нахакана визия се крие човек, който има и своите сантиментални моменти.

Истрефи споменава Лана дел Рей като един от изпълнителите, които са й помогнали да открие вдъхновение и красота и в тъгата. Живота си обаче албанската певица определя като щастлив. В Албания и Косово Ера Истрефи се радва на много почитатели на всякаква възраст, които често я разпознават и спират по улиците. Певицата много обича страната си и се чувства горда, че чрез творчеството й и хората от други страни могат да се докоснат до албанската музика и индиректно до албанската култура. Според нея албанските изпълнители има какво да покажат на света.

В бъдеще Ера Истрефи иска да продължава да радва феновете си с хубави песни, но най-вече – да създава музика, която да кара хората да настръхват. За нея е задължително, емоциите в творчеството й да бъдат наситени и да не остават никого равнодушен.

За абсолютния си хит BonBon изпълнителката разказва интересна история – въпреки самочувствието, което лъха от парчето, то е вдъхновено… от страха да бъдеш без половинка и да крачиш сам през живота. Според певицата е погрешно да се смята, че намирането на партньор е единственият ключ към това, да се чувстваш щастлив и пълноценен. Тя споделя, че човек може да се забавлява и да намира много радост и сам.

Трудно е да се каже защо именно това момиче успя да прекрачи границите на своята родина и да се озове сред имена от световния шоу-бизнес. Може би това се дължи на уникалното съчетание от нежност, екстравагантен стил и самоуверено сценично поведение, което постоянно се движи по тънката граница на добрия вкус, но никога не я преминава.

Навярно именно творци като Ера Истрефи заслужават известност и успех, защото не се страхуват да изразят себе си в свят, който все се опитва да ни набута в познатите клишета. Напук на тях те продължават да вървят по заледения път на живота, оцветявайки бялото в електриково розово.

Сами са, но знаят как да са щастливи и така.

Карина Николова

е на 24 и изучава магистърска степен по “Медии и политическа комуникация” в Берлин. Чете книги и пише разказии, статии и кратки истории от дете. В германската столица намира най-голямото си вдъхновение – различните хора и култури от цял свят

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to