Андреа Попдимитрова и „Ще се превърна в стих“

29.11.2017

Тя е щура, забавна и невероятно зареждаща, а когато не е в небето, опознава нови кътчета. Израснала в артистично семейство и открила необятността на този свят, Андреа Попдимитрова избира да изразява себе си чрез поезията. Тя е правнучка на небеизвестния писател Емануил Попдимитров, а баща ѝ  е художник, чието дело са илюстрациите към първата ѝ стихосбирка. Премиерата на „Ще се превърна в стих“ ще се проведе на 3 декември в литературен клуб „Перото” от 18:00 ч., а ние ви каним в един приятен разговор и чудесен начин да прекарате неделния следобед в компанията на думите.

Под Моста: Коя е Андреа Попдимитрова? Разкажи ни повече за себе си.

Андреа Попдимитрова: Андреа е една авантюристка, романтичка и поетеса по душа. Щура, забавна и остроумна… твърде необикновена за света, който обитава. Винаги е наопаки спрямо всички и всичко, но пък ѝ се получават нещата. Покорила е морета, въздушни пространства (и продължава да се рее из тях), само дето пожарникар не е била. Поезията, театъра, книгите и психологията са покровителите ѝ, а любовта във всичките ѝ проявления е нейна муза.

ПМ: Как дойде идеята за книгата?

АП: Идеята за книгата дойде спонтанно. Не, всъщност тя отдавна се беше родила и поотраснала, но я криех в себе си до момента, в който щеше да бъде готова за пред публика. От години пиша и го правя за удоволствие, за лечение на емоциите си и като хоби, но дълбоко във себе си съм вярвала и съм знаела, че ще дойде мигът, в който цялото това творчество ще излезе извън мен – на бял свят!

ПМ: Какво е за теб поезията и защо именно към нея се обръщаш, за да изразиш емоциите си?

АП: Поезията за мен е нещо сакрално, нещо лично, но и много необятно. Свят, в който мога да бъда себе си, да изразя себе си без да се притеснявам от чуждото мнение и в същото време да погледна дадената ситуация или емоция отстрани. Тя е партньорът, човекът, с когото мога да споделя най-съкровените си преживявания и емоции и да бъда разбрана.

ПМ: Какво те вдъхновява?

АП: Любовта. Тъгата. Хората, които пресичат живота ми. Тези, които си тръгват…неочаквано и очаквано.

ПМ: Кое беше най-вълнуващото ти пътуване през изминалата година? Разкажи ни повече за местенцата, които посещаваш?

АП: Изминалата година…хмм дълга и пъстра беше тя. Чак се затруднявам в детайлите хаха. Ами всяка година си казвам, че толкова много не съм пътувала до сега и на следващата взима че се удвоява :Д Пътувах из слънчева Испания семейно и после с нетърпение се спуснах към гореща Италия по любов, която няколко месеца по –късно угасна. После посрещнах първият сняг в Румъния, поройния дъжд в Гренада, Испания и посрещнах 25– та си годишнина на път от Швеция за България. Тази година се наградих с екскурзия до Тайланд, Италия, Португалия и завърших със студена Швеция на гости. И ей така оцветявам месеците си 🙂

ПМ: Какви са очакванията ти към премиерата на книгата? Кога и къде ще се състои тя?

АП: Нямам очаквания. Настроила съм се за изненади и приятни емоции. Бих признала, че ми е малко притеснено, но това е пред–сценична треска и се надявам да отмине.

Премиерата ще се състои на 03.12.17г. във литературен клуб “Перото“ на НДК от 18ч., където ще отпразнуваме моето появяване на бял свят със появяването на книгата.

ПМ: Какви цели и мечти си поставяш за новата 2018-а година?

АП: Надявам се 2018 да бъде една още по – успешна и ползотворна година, здрава и щастлива.

Да открия посоката Си, призванието си (тъй като сега съм се разпиляла на няколко фронта) и да продължавам да бъда заобиколена от любимите си хора. Пък каквото трябва да ме открие и да се случи ще се! 

ПМ: Имаш ли любимо стихотворение? Сподели го с нас 🙂

АП: Охх, ами щом трябва да се огранича само до едно…

Той не се върна.

Тя се прегърна.

Спомни си когато бяха двама…

Беше топло. Дом.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Карина НиколоваМаргарита Петкова и Нона Йотова или какво рече „Виктор“04.10.2019

Още от Под Моста

Под Моста10-те най-очаквани романа за 2021Литература