Музика

Ара Маликян на живо – магията на ексцентричния цигулар

28.01.2020

Или кои са петте изпълнения, които ще помним завинаги

Нищо не може да зарадва публиката повече от човек с призвание, гений, който живее със и за изкуството си, сбъдвайки собствената си съкровена мечта да твори. Ара Маликян докосва сърцата ни и оставя незабравими спомени. Той е страст, вдъхновение, жизненост. Не защото е феноменален музикант, макар и това да е безспорно. А защото показва собствената си любов и почит към музиката и ни увлича в историите, които разказва на сцената.

През март виртуозният испански музикант ще се завърне на българската сцена с цели три концерта – на 16 март в София, на 17 март във Варна и на 19 март в Пловдив. Очакваме “Royal Garagе Tour” с притаен дъх, за да се насладим отново на магията, наречена Ара Маликян. Представянето на последния си албум Маликян направи на три континента, а сега българските фенове сме благодарни, че ще се потопим на живо в симбиоза от музика, светлинни ефекти и цветове.

Цигулар, композитор, един от най-нестандартните музиканти на нашето време, Маликян съчетава класиката веднъж с фолклорни мотиви, друг път с рок, но винаги ни грабва с неповторимата енергия, която влага в изпълненията си. Гениални сами по себе си, произведенията му се превръщат в истинска магия на сцената.

Насочваме се към някои от най-силните сценични изпълнения на ливанеца с арменски корени, за да се подготвим за гостуването му в България.

Symphonic. Pisando flores, Мадрид

Ара Маликян свири от дете под напътствията на своя баща. С албума си „The Incredible Story of Violin“ сякаш се завръща към ранните си години, за да си припомни как и къде е започнало всичко. Класиката се среща с игривото звучене на леки фолклорни мотиви. В изпълнението си от Мадрид Маликян отново ни зарежда с енергията си, а емоциите, които са изписани на лицето му, нямат равни. 

Bachelorette (Björk cover), Royal Albert Hall, Лондон

„Bachelorette“ излиза през 1997 г. и е дело на исландската изпълнителка Бьорк. Певицата често експериментира с поп, рок, джаз и класика. “Bachelorette” е едно от класическите ѝ парчета, а по-късно получава доста кавъри, включително и с хард рок звучене. Ара Маликян възвръща оригиналното звучене на мелодията, но придавайки ѝ повече напрежение и страст.

Bourj hammoud, стадион „Сантяго Бернабеу“, Мадрид

Връщаме се към „The Incredible Story of Violin“. Този път се пренасяме на изток с игриви близкоизточни мотиви. Песента е кръстена на град със същото име в родния на Маликян Ливан. Градът е населен предимно с арменци, а Ара им отдава почит с това си произведение. 

Tour 15. Misirlou (Pulp Fiction Theme)

Тук чуваме една много позната мелодия – „Мисирлу” (на гръцки Μισιρλού), което в превод означава „египтянка”. Позната в Османската империя, а за араби, евреи и гърци се оказва доста известна и през 1927 г. е записан първият вариант на песента. Твърди се, че е била изпълнена за пръв път от оркестъра на Михалис Патринос в Атина, но композиторът си остава неизвестен. Виртуозният китарист Дик Дейл прави кавър на “Мисирлу” през 60-те години на миналия век, като така популяризира мелодията на световната сцена. По-късно я чуваме като част от саундтрака на “Криминале” и във варианта “Pump It” на американската група Black Eyed Peas.

Сред големите имена, изпълнявали “Мисирлу”, се нарежда и Ара Маликян, а цигулката и ударните инструменти ни връщат към традиционните гръко-ориенталски мотиви.

Dzovarev

Нека завършим с още едно произведение от „The Incredible Story of Violin“. Пицикатото, което нежно ни въвежда в мелодията, реверансът към арменските корени и музика – всичко това ни увлича с красотата си, а когато затворите очи, със сигурност ще се пренесете някъде на изток.


Организатор на концертите за България е компанията BG Sound Stage. Не пропускайте да се потопите в богатата гама от близкоизточни мотиви, европейска класика и фолклор. Вземете своите билети от системата на Ивентим, както и от касите на залите в София, Варна и Пловдив.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаАра Маликян за Под моста: „Имам много вълнуваща и специална връзка с България“25.02.2020

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE