Фотография

#ballerinaproject – много повече от танцова фотография

06.03.2019

Ballerina Project е колекция от балетни снимки, дело на американския фотограф Дейн Шитаги. Повече от 18 години той снима едни от най-известните балерини по цял свят. Но не на сцената, където сме свикнали да ги виждаме, а насред градската джунгла.

За огромно съжаление на милионите фенове, 2018 беше последната година, в която Дейн Шитаги заснема ново съдържание за Ballerina Project. Вече има и книга с най-добрите фотографии от различните етапи на проекта. В Ballerina Project Book могат да бъдат намерени първите балетни фотографии на Дейн от 1994г., както и последните такива от края на 2018г.

Дейн Шитаги (Dane Shitagi) е роден и отраснал в Хонолулу, Хавай. През 1996 се мести в Ню Йорк, където започва своя проект.

Ballerina Project бързо добива популярност по цял свят, като днес последователите в социалните мрежи наброяват над един милион.

Дейн показва над 3000 кадъра, всеки от които е не просто танцова фотография, но и отражение на емоциите и сърцето на балерините. В началото фотографиите са аналогови, но през пролетта на 2012г. Шитаги преминава към цифрови фотоапарати.

През годините фотографът снима танцьорки от Американския балетен театър (American Ballet Theatre), Ню Йорк Сити балет (New York City Ballet), Бостънския балет (Boston Ballet), Бирмингамския балет (Birmingham Royal Ballet), Австралийския балет (Australian Ballet), Берлинската опера и балет (Staatsballet Berlin), Парижката опера и балет (Paris Opera Ballet), Кралския балет в Лондон (The Royal Ballet) и много други.

В проекта взимат участие и балерини от едни от най-известните американски балетни училища – Балетното училище в Ню Йорк (School of American Ballet; SAB) и Jacqueline Kennedy Onassis School. Освен известни балерини, Дейн е снимал и занменитости като Карли Клос, Миранда Кер, Кристен Ритър и Коко Роча.

Статии за Ballerina project са публикувани в Wall Street Journal, Huffington Post, NBC Today Show, Esquire и в различни блогове. Снимки от проекта са включени в реклами на Fujifilm и Sony Erricson, както и в онлайн-кампании на AG Jeans, Palladium Boots, Wolford, Enel, Diesel и други.

Повече снимки може да намерите на http://ballerinaproject.com , както в социалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/theballerinaproject/

Instagram: https://www.instagram.com/ballerinaproject_/

Pinterest: https://www.pinterest.at/ballerinaprject/

Twitter: https://twitter.com/Ballerinaprjct

Tumblr: http://ballerinaproject.tumblr.com/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Искрено за страстта „Между Берлин и София“29.06.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Портретът на Дориан Грей“ – ефектно гмуркане в бездната на човешката душаТеатър