Кино

6 филма по действителен случай

06.11.2018

Истинските истории, изпълнени с драматизъм, приключения и исторически подвизи, са истински магнит за седмото изкуство, така че, ако вече сте изгледали „Първият човек” и търсите нови заглавия с етикета „по действителен случай”, ето още шест филма, които ви очакват в киносалоните в момента.

Само смелите / Only The Brave (2017)

Ако не знаете за пожара в Ярнел, щата Аризона през 2013 и пожарникарите от Granite Mountain Hotshots, филмът на Джоузеф Косински ще ви запознае с Ерик Марш (изигран от Джош Бролин) и екипа му, които от обикновени огнеборци успяват да се издигнат до специализиран отряд. Майлс Телър тук е бившият наркоман Брендън Макдона, който освен със зависимостта си и огнената стихия, трябва да се справи и с новата си роля на баща. Драмата успява да ни запознае с личната история на почти всеки един от двайсетте героя (в пълния смисъл на думата), както и с неизбежните жертви и непосилния избор между семейството и дълга, така че личният и емоционален момент на финала няма как да не ви удари вляво в гръдния кош.

Милост / The Mercy (2018)

Опитът на моряка-аматьор Доналд Кроухърст да обиколи сам света се превръща в една от мистериите, които остават неразгадани и до днес. На 31 октомври 1968 Кроухърст (Колин Фърт) тръгва на самотното пътешествие от Тинмут, Англия с тримарана си „Тинмут Електрон”, в който влага всичките си средства, но въпреки това остава недовършен. Докато съпругата му (Рейчъл Уайз) и трите им деца следят забележителния му напредък в състезанието на “The Sunday Times”, положението на борда е съвсем различно: Доналд трябва да се справя едновременно с проблемите на тримарана и със собствената си психика. Къде всъщност се намира по трасето и какво се случва наистина – част от фактите са открити в корабните му дневници, но истината остава завинаги в океана.

По-силен / Stronger (2017)

След като видяхме как Марк Уолбърг в ролята на полицай в „Денят на патриота” (2016) успя да залови извършителите на атентата по време на маратона в Бостън през 2013, идва ред на една по-лична история – тази на Джеф Бауман. Един ден Джеф (Джейк Джилънхол) среща случайно бившата си приятелка Ерин в бар и разбира, че тя се е записала на маратона, за да събере пари за болницата, в която работи. Той ѝ обещава, че ще я чака на финала с голям плакат, но в деня на състезанието той се озовава очи в очи с атентатора. След експлозията Джеф е откаран в болница, където краката му са ампутирани до над коляното, но когато идва в съзнание, успява да даде описание на извършителя. Два дни по-късно Джохар Царнаев е заловен, а Джеф Бауман е обявен герой – не само заради съдействието на полицията, но и с личната си история за силата на духа, чрез която се възстановява от травмата и се превръща в символ на надеждата на оцелелите след маратона.

Ван Гог: Пред портите на вечността (2018)

„Този филм е за един художник и неговото рисуване, както и за тяхната връзка с вечността,” споделя режисьорът Джулиън Шнабел за новия си филм, който пленява с начина, по който ни кара да усетим светлината в света на Ван Гог. Запознати сме с фактите около живота и творчеството на холандския художник, но сега поглеждаме към времето, което той прекарва в Арл и Оверс-сюр-Ойе във Франция. Сърцето на филма безспорно е Уилям Дефо – неговият Винсент е едновременно просветлен, луд, брилянтен, съсипан и, в крайна сметка, триумфиращ. На фестивала във Венеция тази година филмът е номиниран за „Златен лъв” и печели наградите “Green Drop” и най-добър актьор за Дефо.

Катастрофалният артист / The Disaster Artist (2017)

Ексцентричният кинаджия Томи Уизо и най-добрият му приятел, актьорът Грег Сестеро, заминават за Лос Анджелис, за да сбъднат холивудската мечта – да направят собствен пълнометражен филм. Резултатът се превръща в гротескна продукция – филмът със заглавие „Стаята” (“The Room”, 2003) е обявен за най-големият филмов провал на всички времена. В ролите на двамата приятели гледаме Джеймс и Дейв Франко, които проследяват абсурдния процес на реализирането на филма. За разлика от „Стаята” обаче, „Катастрофалният артист” на Джеймс Франко печели 26 награди, сред които „Златен Глобус” за най-добра мъжка роля и номинация за „Оскар” за най-добър адаптиран сценарий.

Радиограмофон (2017)

Как един обикновен радиограмофон се превръща в символ на свободата – гледаме в режисьорския дебют на Рузие Хасанова, която разказва историята на своите баща и дядо. По време на комунистическия режим, когато пътищата в Родопите са охранявани, рокендролът е забранен, а мюсюлманите са притискани да приемат християнски имена, Али предприема тридневно пътешествие през планината, за да достигне до близкия град и да купи радио за обсебения си от тази музика син. „Хората са били обединени срещу режима и са намирали надежда в музиката, както и един в другиго. Именно тази забранена музика е вдъхновявала хората от поколението на баща ми в края на 80-те години да търсят свободата,“ казва Рузие Хасанова за силата, която успява да събори дори Берлинската стена. Филмът печелиЗлатна роза” за дебют и наградата на публиката от София Филм Фест.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваПрочутите имена, които (може би) не произнасяш правилно: част 231.07.2019

Още от Под Моста

Деница ДимитроваМежду Холивуд, Бродуей и Уест Енд: театралните роли на филмовите звезди, за които не сте знаелиКино