Кино

6 филма по действителен случай

06.11.2018

Истинските истории, изпълнени с драматизъм, приключения и исторически подвизи, са истински магнит за седмото изкуство, така че, ако вече сте изгледали „Първият човек” и търсите нови заглавия с етикета „по действителен случай”, ето още шест филма, които ви очакват в киносалоните в момента.

Само смелите / Only The Brave (2017)

Ако не знаете за пожара в Ярнел, щата Аризона през 2013 и пожарникарите от Granite Mountain Hotshots, филмът на Джоузеф Косински ще ви запознае с Ерик Марш (изигран от Джош Бролин) и екипа му, които от обикновени огнеборци успяват да се издигнат до специализиран отряд. Майлс Телър тук е бившият наркоман Брендън Макдона, който освен със зависимостта си и огнената стихия, трябва да се справи и с новата си роля на баща. Драмата успява да ни запознае с личната история на почти всеки един от двайсетте героя (в пълния смисъл на думата), както и с неизбежните жертви и непосилния избор между семейството и дълга, така че личният и емоционален момент на финала няма как да не ви удари вляво в гръдния кош.

Милост / The Mercy (2018)

Опитът на моряка-аматьор Доналд Кроухърст да обиколи сам света се превръща в една от мистериите, които остават неразгадани и до днес. На 31 октомври 1968 Кроухърст (Колин Фърт) тръгва на самотното пътешествие от Тинмут, Англия с тримарана си „Тинмут Електрон”, в който влага всичките си средства, но въпреки това остава недовършен. Докато съпругата му (Рейчъл Уайз) и трите им деца следят забележителния му напредък в състезанието на “The Sunday Times”, положението на борда е съвсем различно: Доналд трябва да се справя едновременно с проблемите на тримарана и със собствената си психика. Къде всъщност се намира по трасето и какво се случва наистина – част от фактите са открити в корабните му дневници, но истината остава завинаги в океана.

По-силен / Stronger (2017)

След като видяхме как Марк Уолбърг в ролята на полицай в „Денят на патриота” (2016) успя да залови извършителите на атентата по време на маратона в Бостън през 2013, идва ред на една по-лична история – тази на Джеф Бауман. Един ден Джеф (Джейк Джилънхол) среща случайно бившата си приятелка Ерин в бар и разбира, че тя се е записала на маратона, за да събере пари за болницата, в която работи. Той ѝ обещава, че ще я чака на финала с голям плакат, но в деня на състезанието той се озовава очи в очи с атентатора. След експлозията Джеф е откаран в болница, където краката му са ампутирани до над коляното, но когато идва в съзнание, успява да даде описание на извършителя. Два дни по-късно Джохар Царнаев е заловен, а Джеф Бауман е обявен герой – не само заради съдействието на полицията, но и с личната си история за силата на духа, чрез която се възстановява от травмата и се превръща в символ на надеждата на оцелелите след маратона.

Ван Гог: Пред портите на вечността (2018)

„Този филм е за един художник и неговото рисуване, както и за тяхната връзка с вечността,” споделя режисьорът Джулиън Шнабел за новия си филм, който пленява с начина, по който ни кара да усетим светлината в света на Ван Гог. Запознати сме с фактите около живота и творчеството на холандския художник, но сега поглеждаме към времето, което той прекарва в Арл и Оверс-сюр-Ойе във Франция. Сърцето на филма безспорно е Уилям Дефо – неговият Винсент е едновременно просветлен, луд, брилянтен, съсипан и, в крайна сметка, триумфиращ. На фестивала във Венеция тази година филмът е номиниран за „Златен лъв” и печели наградите “Green Drop” и най-добър актьор за Дефо.

Катастрофалният артист / The Disaster Artist (2017)

Ексцентричният кинаджия Томи Уизо и най-добрият му приятел, актьорът Грег Сестеро, заминават за Лос Анджелис, за да сбъднат холивудската мечта – да направят собствен пълнометражен филм. Резултатът се превръща в гротескна продукция – филмът със заглавие „Стаята” (“The Room”, 2003) е обявен за най-големият филмов провал на всички времена. В ролите на двамата приятели гледаме Джеймс и Дейв Франко, които проследяват абсурдния процес на реализирането на филма. За разлика от „Стаята” обаче, „Катастрофалният артист” на Джеймс Франко печели 26 награди, сред които „Златен Глобус” за най-добра мъжка роля и номинация за „Оскар” за най-добър адаптиран сценарий.

Радиограмофон (2017)

Как един обикновен радиограмофон се превръща в символ на свободата – гледаме в режисьорския дебют на Рузие Хасанова, която разказва историята на своите баща и дядо. По време на комунистическия режим, когато пътищата в Родопите са охранявани, рокендролът е забранен, а мюсюлманите са притискани да приемат християнски имена, Али предприема тридневно пътешествие през планината, за да достигне до близкия град и да купи радио за обсебения си от тази музика син. „Хората са били обединени срещу режима и са намирали надежда в музиката, както и един в другиго. Именно тази забранена музика е вдъхновявала хората от поколението на баща ми в края на 80-те години да търсят свободата,“ казва Рузие Хасанова за силата, която успява да събори дори Берлинската стена. Филмът печелиЗлатна роза” за дебют и наградата на публиката от София Филм Фест.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПреди „Бохемска рапсодия“ Бог създаде “The Doors”...11.12.2018

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика