Музика

Бет Харт – блусът като зависимост и спасение

19.11.2018

Ако някой случаен плейлист някога ви е завъртал “Caught Out in the Rain”, няма начин песента да не се е запечатала дълбоко в паметта ви. Но ако все пак YouTube или Spotify са допуснали този пропуск, а вие не сте чували Бет Харт – завиждаме ви, че тепърва ви предстои удоволствието да се запознаете с неповторимия дрезгав, топъл и режещ с тоновете си глас на американската певица. Ще трябва обаче да побързате с наваксването, тъй като концертът ѝ в Зала 1 на НДК на 4 декември наближава, а ние вече нямаме търпение да чуем на живо както новия ѝ албум “Fire on the Floor”, така и най-доброто от предходните осем.

I got caught out in the rain

If I die I don’t care, I’m in love

I’m in love, I’m in love with this man

Родена на 24 януари 1972 в Лос Анджелис, Харт започва да свири на пиано едва 4-годишна. Репертоарът ѝ първо включва Бах и Бетовен, но постепенно започва да се увлича по рок и блус музиката на Ета Джеймс, Отис Рединг и Led Zeppelin. Не само уроците по пиано и музикалните примери обаче я оформят като изпълнителя, когото познаваме днес: баща ѝ напуска семейството, когато Бет е още дете, но това, което я обърква най-много, е фактът, че той продължава да бъде част от живота на братята и сестрите ѝ, но не и от нейния. Когато е на 20, една от сестрите ѝ умира от СПИН, така че загубите и болката бързо се превръщат във вдъхновение, а писането на песни – в бягство в света на музиката, където „можеш да бъдеш честен за всички гадости, през които си преминал“.

I sing these words time and time again

To express my life of being your lover and your friend

And as the clouds high above shed their tears

I’ll embrace you with love from all your fear

Бет започва да свири по клубове в Холивуд, когато е на 15, а първият ѝ албум излиза през 1993 – “Beth Hart and the Ocean of Souls” включва наелектризиращата “Am I the One” и поп-рок кавъра на “Lucy in the Sky with Diamonds” на Beatles. Албумите “Leave the Light On”, “Bang Bang Boom Boom” и “Better Than Home” ѝ носят както световна слава, така и много номинации, награди и челни позиции в куп класации за блус и рок музика – в това число и номинация за „Грами“ през 2014 за най-добър блус албум за “Seesaw” (вторият ѝ с китариста Джо Бонамаса). Тук е задължително да се отбележи и ролята на Бонамаса, с когото Харт записва общо три албума с кавъри на някои от най-популярните блус и джаз парчета: “Don’t Explain” се изкачва до трета позиция в класацията за блус албуми на Billboard, а “Black Coffee” излезе през януари тази година и зае директно първото място. За Бет той казва „Тя е новата Джанис Джоплин, Тина Търнър – голяма работа е, знаете ли?“, а сравнението удря право в целта, докато Харт преоблича изцяло с динамичния си глас песните на Луис Армстронг, Били Холидей и Рей Чарлз.

There’s a river on my skin

There’s a dragon in the dark

Nothing scares me more

Than the silence of your heart

Сред успехите на Бет Харт се нареждат още участието ѝ в главната роля в мюзикъла “Love, Janis” на Бродуей, колаборациите ѝ със Слаш за песента “Mother Maria”, с Бъди Гай за “What You Gonna Do About Me”, а също и турнето с Джеф Бек, с когото по-късно записват и парчето “Tell Her You Belong To Me”. Зад синия поглед, огнената коса и татуировките обаче продължава да се крие момичето, чийто баща я изоставя преди много години, а несигурността ѝ нараства все повече с изминалото време и открива отражение в наркотиците. Именно заради зависимостта си Бет губи договора си с “Atlantic” и тепърва ѝ предстои борбата с дрогата и би-полярното разстройство, с което е диагностицирана още като тийнейджър.

Same as grass and trees need sunshine and water,

we grow by love and challenges we bring to each other.

Спадовете в личен и професионален план обаче отстъпват, когато Харт се омъжва за оганизатора на турнетата си. Пред “Blues Blast Magazine” певицата разказва:

„Ако не бях толкова зависима към наркотиците, вероятно щях да отблъсна Скот, а той беше единственият човек до мен в този момент. За да оцелея, трябваше да се държа за него. И точно в това е красотата на живота. Не е нужно да си казваш „о, това е толкова ужасно“. Напротив – това може да е най-прекрасното нещо, което се е случвало в живота ти.“

Точно в това е и красотата в музиката на Бет Харт. Болката и зависимостта раждат най-силните ѝ песни, а постоянното съмнение в собствените възможности диктува дълбоките текстове, които докосват винаги в точния момент. Също като Били Холидей, Ета Джеймс и Нина Симон, движещата сила на Харт е страстта към музиката, подхранвана от пропития ѝ с цигарен дим глас, който е способен както да те издигне нежно над земята, така и да те разкъса на парчета и да те остави без дъх.


Бет Харт идва за първия си концерт в България по покана на BG Sound Stage на 4 декември в Зала 1 на НДК от 20:00, а билети може да откриете в мрежата на Eventim.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваБет Харт за Под моста: „Да се откажа от музиката е като да се откажа от любовта или Бог“07.12.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование