Образование

Безплатни чуждестранни онлайн ресурси за дигитално образование

06.08.2018
Varna Buddies 2019 Summer Edition

Онлайн обучението доскоро беше немислимо, но в последните години се откриват все повече възможности за развитие. Много от тях са разработени не от кого да е, а от най-големите онлайн гиганти, които поставят основите на дигиталния свят такъв, какъвто го познаваме днес.

Кои са най-добрите безплатни чуждестранни онлайн ресурси за дигитално образование и какви курсове къде можете да откриете, четете тук:

Grow with Google

Нови умения, нови възможности – Google осигурява безплатни курсове, инструменти и индивидуално обичение. До този момент данните, които предоставят от Grow with Google показват, че близо 800 000 европейци са намерили работата си или са развили своя бизнес, благодарение на платформата. Целта им е до 2020 година да подкрепят още един милион потребители.

Предоставяните онлайн курсове за личностно развитие и развитие на бизнеса осигуряват сертификат в края си, който да удостовери придобитите умения. Създатели на Startup-и, учители, създатели на видео съдържание и програмисти, неправителствени и културни организации също могат да черпят знания и развитие от Grow with Google. Голямото разнообразие от възможности за придобиване на умения и знания прави Grow with Google един от най-добрите ресурси за развитие днес.

Microsoft Schools programs

Образователните курсове на Microsoft и дигиталните класове на Microsoft Showcase са глобална общност от училища, ангажирани с трансформацията на образованието от детската градина до 12 клас, които целят да подобрят качеството на обучение на учениците и развитието на техните умения.

Microsoft Schools programs са насочени към училищата, които са съсредоточени върху идеята за трансформиране на образованието и интегриране на технологиите в класните стаи. Регистрацията към програмата Microsoft Schools е достъпна по всяко време, а освен това е и безплатна.

Open Learning

Open Learning иновативно образователно движение, което се появява през 70-те години на миналия век и обхваща сферите на практика и обучение. Терминът се отнася главно до дейности, които или подобряват възможностите за учене в рамките на формалните образователни системи, или разширяват възможностите за учене в рамките на неформалните образователни системи.

Open Learning включва, но не се ограничава до: методи на преподаване в клас, подходи към интерактивното обучение, културно и екологично образование и обучение, както и разработването и използването на отворени образователни ресурси.

Open Learning е иновация както в академичните дисциплини, професиите, социалните сектори и националните граници, така и в бизнеса и индустрията, висшите учебни заведения, инициативите за съвместна работа между институциите и обучението на млади профестионалисти. В колаборация със стотици университети по цял свят Open Learning предоставя сертификати за всеки завършен курс и е чудесна възможност за развитие!

Google Cultural Institute

Google Cultural Institute е инициатива, стартирана от Google през 2011 година след началото на проекта Google Arts and Culture. През 2012 година културният институт на Google пусна онлайн 42 изложби с цел важни културни материали да бъдат достъпни за всички и да ги съхранят дигитално, за да ги направят достъпни за бъдещите поколения. През юни 2013 година Cultural Institute включва над 6 милиона материали – снимки, видеоклипове и различни документи.

Културният институт на Google си партнира с редица институти, които предлагат онлайн изложбено и архивно съдържание, сред които Британският музей, Музея „Галилей“ във Флоренция, Център за еврейска история в Ню Йорк, Държавен музей Аушвиц-Биркенау и Музея на полската история във Варшава, и много други.

Интересна част от Културния институт е проектът „Световни чудеса“, който представя триизмерни места за отдих на обекти, част от световното културно наследство; и архивни изложби, много в партньорство с музеи по целия свят.

edX

Съзададен през 2012 година от в обединение на Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет, edX e платформа, която предлага безплатно онлайн курсове в широк спектър от дисциплини от едни от най-добрите университети в света.

С над 130 партньори по цял свят, сред които водещи световни организации, неправителствени организации и институти, edX е напълно безплатен източник на образование, като платени в последните години са сертификатите от курсовете. Архитектура, изкуство, биология и химия, комуниакции, езици, истори, антропология и много други са темите, които да откривате ежедневно и да развиват своите знания.

Coursera

Coursera е електронна образователна платформа, която поставя своето начало през 2012 година. Платформата е сред най-успешните и популярни, предлагайки свободно безплатни курсове за обучение в различни области на науката. Курсове по инженерство, хуманитарни науки, медицина, биология, социални науки, математика, бизнес, компютърни науки и др. са само част от огромното портфолио на Coursera.

Създатели на платформата са професорите по компютърни науки Андрю Нг и Дафни Колър от Станфордския университет. Те осъществяват проекта съвместно с университети от целия свят, сред които няколко топ универсета от Бръшляновата лига. Coursera предлага и мобилни приложения, правейки образованието достъпно дори през мобилния телефон.

Курсовете са съставени от определен брой кратки видео лекции и задачи за седмицата, които трябва да се изпълнят, както и предложения за допълнителни четения. Курсовете са с различна продължителност, а оценяването се извършва чрез онлайн тестове.


Споделете ни в коментарите вашата любима образователна платформа или ако сме пропуснали такава, която си заслужава да ѝ отделим време в гмуркане към нови знания.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваТоп 5 трансформиращи дигитални тенденции в образованието05.09.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевНа кого е нужен руският сериал „Чернобил“?Кино