Билетът в консерва за София Филм Фест за първи път във Варна

Осмото издание на София Филм Фест във Варна стартира на 17-ти март с програма, включваща едни от най-значимите филмови заглавия за годината. По примера на големия си брат, а именно столичното издание на фестивала, за първи път в морската столица билетите ще могат да бъдат намерени и в превърналата се в градски култ консервна кутия – кен.

Информацията върху него се отнася за основното издание, но билетът, който се намира вътре, дава достъп до избрана кинопрожекция от програмата на СФФ във Варна. Билетът ще може да се намери в супермаркети, както и в популярни градски локации на редовната фестивална цена от 7лв., а мястото трябва да се резервира предварително на касите на ФКЦ.

Друга инициатива в рамките на фестивала, но този път рожба на варненското издание е провеждането на прожекцията „Екран за нови кинематографисти“. За поредна година София Филм Фест дава поле за изява на млади и неутвърдени автори в областта на седмото изкуство. Прожекцията на селектираните късометражни филми ще се проведе в алтернативно пространство ХАЛЕ3 (Бул. Христо Ботев №3) на 22 март, сряда, от 19ч. ХАЛЕ3 се намира в сградата, помещавала варненската печатница през миналия век, а за 2016 година мястото получава награда за създаването на ново арт пространство и грижа за младите от независимите награди за култура Media AwARTs, които се определят от варненските журналисти.

Това пространство за първи път е домакин на София Филм Фест във Варна и поради градския си и алтернативен характер ще приюти още едно събитие от програмата, а именно дългоочакваната премиера на документалния филм „Дъга – разкази в картинки“. Това ще се случи на 23-ти март, четвъртък, от 19:00ч. Режисьорът Мария Николова ни запознава отблизо с един забележителен културен феномен от времето на социализма. През 1979 година в България се появява детско списание, пропагандиращо западно влияние – комиксово изкуство. Това списание съществува повече от десет години и огромният му тираж – 300 000 бройки, се изкупува до последната книжка. Списание „Дъга“ е единствено по рода си издание не само в България, но и в целия бивш социалистически блок.

Откриването и останалите прожекции от програмата по традиция ще се проведат в залите на Фестивален и конгресен център, а начало ще сложи носителят на Оскар за най-добър филм „Лунна светлина“ на 17-ти март (петък) от 19:00ч. Освен в кеновете в търговската мрежа, билети за фестивала могат да бъдат закупени също на касите на Фестивален и конгресен център.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to