Какво е това bitcoin – обяснение на достъпен език!

04.04.2014

bitcoin – що за щуротия пък е това? Ако сте живели под камък през последните година и нещо, откакто дори нашите медии се разшумяха по темата, следващата статия е за вас. Още нещо – моя милост следи темата доста от преди това и е забелязал, че материята е доста специфична и рядко се намира обяснена на нормален човешки език информация.

BitcoinByPopMap

И тъй, що е то? Ами… накратко, виртуална валута! Създадена като концепция от американски програмист-пенсионер от японско потекло, именуващ се Сатоши Накамото. До съвсем скоро се смяташе, че това е псевдоним заради особеностите на японския език (конкретното име се състои от думите satoshi – “мъдър”, naka – „свързан“ и moto – „произход“). Преди месец и половина обаче, известното американско списание Newsweek издири и интервюира скромния човек, който всъщност стои зад един от най-големите феномени в съвременното банкиране.

Как така „виртуална валута“, ще попитате. Много просто – виртуална, защото не съществува физически; валута, защото можете да си купувате неща с нея и като всяка друга парична единица е обезпечена с някакъв ресурс. За разлика от хартиените си събратя, чиято стойност се основава на количеството злато във Форт Нокс, например, при bitcoin (името на самата валута се пише с малка буква, с голяма се указва технологията зад нея) курсът се определя от… изчислителна мощ. Това е свързано с начина, по който се добива валутата и ще ви стане ясно в следващия абзац.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Константин НиколовТри дена вече младите дружини Ректората бранят…28.10.2013

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика